13.6 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjInspectoratul de Politie Gorj a inceput cercetarea lui Mircea Covrig

Inspectoratul de Politie Gorj a inceput cercetarea lui Mircea Covrig

• La dosarul deschis pe baza raportului Corpului de Control al ministrului agriculturii au fost conexate alte trei cauze
• Mircea Covrig a mai fost cercetat penal in 1998 pentru infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor,
fiind sanctionat administrativ de Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj

Serviciul Politiei Economico-Financiare din cadrul IJP Gorj a inceput cercetarea lui Mircea Covrig, directorul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV). Dosarul a fost deschis pe baza raportului Corpului de Control al ministrului agriculturii, la care au fost conexate alte trei cauze. In raportul intocmit de corpul de control, care cuprinde 30 de pagini, sint punctate 13 aspecte privind neregulile in activitatea directorului. Comisia de control a propus destituirea acestuia si penalizarea contabilului sef cu 20% din salariu, timp de trei luni. Raportul si constatarile controlului au fost aprobate si de ministrul Ilie Sirbu.

Neregulile constatate in activitatea directorului Mircea Covrig vizeaza actiuni care au avut loc in cadrul institutiei: organizarea selectiei de oferte pentru modernizarea Laboratorului Sanitar-Veterinar Gorj si achizitionarea unui calculator pentru institutie, incheierea contractului de prestari servicii si paza, modernizarea sediului DSV, autorizarea sanitar-veterinara a unor societati si intocmirea proceselor-verbale la actiunile de control. Verificarile au scos la iveala faptul ca nu s-a respectat legea in constituirea comisiilor de evaluare si selectare a ofertelor si de evaluare a lucrarilor de reparatii.

De asemenea, Mircea Covrig nu a permis intocmirea documentatiei pentru autorizarea unei societati comerciale, a ignorat ordinul ministrului agriculturii si nu a luat masurile necesare in cazul unitatilor care nu vireaza DSV Gorj sumele de bani restante.

Directorul DSV Gorj l-a ignorat si pe ministru la angajarea lui Mischie

Un spatiu amplu in raport il ocupa punctul referitor la angajarea lui Alexandru Mischie, fratele lui Nicolae Mischie, pe postul de medic veterinar primar. Verificarile au aratat ca Mircea Covrig a fost singurul care a semnat din partea institutiei contractul de munca al acestuia. Mai mult decit atit, a ignorat decizia ministrului Ilie Sirbu, care in mai 2001 a stabilit un numar limitat de posturi finantate de la buget, decizie care a condus la disponibilizarea a 18 angajati, printre care si Alexandru Mischie.

Desi a fost intocmita decizie de disponibilizare de consilierul juridic, conducerea DSV nu a semnat-o, situatie care rezulta din cartea de munca a lui Alexandru Mischie, unde nu s-a operat decizia de desfacere a contractului de munca.

In raport se mai specifica faptul ca Alexandru Mischie a beneficiat de sporuri salariale pe care a fost nevoit ulterior sa le returneze. Acestuia i-au fost incheiate, pe rind, contracte de munca si conventii civile, in asa fel incit sa fie mentinut in post. In prezent, contractul individual de munca pe durata determinata a fost prelungit pina la sfirsitul anului 2003, prelungire care a fost semnata numai de Mircea Covrig.

Mircea Covrig, prins cu vaca taiata in portbagajul masinii

Cariera lui Mircea Covrig este plina de peripetii, iar comisia de control enumera, printre altele, intocmirea a 12.000 de buletine de analize fictive, in perioada 1992-1993, cind a lucrat in cadrul laboratorului DSV Gorj. Dupa ce a fost descoperita ilegalitatea, Mircea Covrig si-a cerut transferul la vechiul loc de munca, o intreprindere de stat agricola. In 1994, el revine la laboratorul DSV si, in scurt timp, ajunge chiar director, functie pe care o ocupa pina in anul 2000, cind este eliberat pe baza unei note de control a Agentiei Nationale Sanitar-Veterinare.

„Conform controalelor efectuate de Directia de Control si Inspectii, in perioada cit a ocupat functia de director al DSV Gorj (1994-2000), Mircea Covrig a comis nereguli, semnalate la ANSV si MAA in acea perioada, dar nu s-a luat nici o masura disciplinara“, se arata in nota intocmita in august 2003 de Corpul de Control al ministrului Ilie Sirbu. In 1994, cind lucra la laboratorul DSV,cu o luna inainte sa fie numit director, Mircea Covrig a fost descoperit in timp ce transporta in portbagajul masinii personale o bovina sacrificata in curtea unui cetatean din Ciuperceni, contravenind Legii sanitar-veterinare.

Directorul DSV pleaca si revine pe post de mai multe ori

Directorul DSV a mai fost cercetat penal in anul 1998 pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fiind sanctionat administrativ de Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj. Cu toate acestea, in 2001 Covrig ajunge iar director interimar pina la sustinerea concursului de ocupare a postului. Conform martorilor, concursul s-a tinut de trei ori, dar din acte rezulta ca a fost organizat doar de doua ori. Desi la primul concurs a fost respins, Mircea Covrig a fost mentinut in post. La cel de-al doilea concurs, aceeasi comisie l-a declarat cistigator pe Covrig. In urma verificarilor facute luna trecuta la sediul DSV Gorj, comisia de control a propus demiterea lui Mircea Covrig si sanctionarea contabilului sef, Dumitru Gheorghe, cu 20% din salariu pe o perioada de trei luni. Raportul a fost aprobat de ministrul Ilie Sirbu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS