7.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalPovestea bibliotecilor din SUA

Povestea bibliotecilor din SUA

Videoconferinţa găzduită de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova s-a bazat pe rolul şi importanţa bibliotecii în SUA

Videoconferinţa „Lideri şi inovatori în biblioteca publică: din experienţa bibliotecarilor români în SUA“ a avut loc pe 13 iulie, la ora 14.00, în Sala „Marin Sorescu“. Cu acest prilej, 80 de bibliotecari din judeţele Dolj, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Buzău şi din Bucureşti au asistat la o sesiune de prezentări – prin videoconferinţă – pe tema rolului şi a importanţei bibliotecii din perspectiva americană. Traineri au fost 10 dintre cei 15 bibliotecari români care au participat, în luna martie a anului acesta, la schimbul de experienţă organizat de Centrul Mortenson de la Universitatea din Illinois, Urbana-Champaign, SUA, facilitat de IREX, administratorul grantului de la Fundaţia „Bill & Melinda Gates“ în România.
Obiectivele acestui program au fost, printre altele, de a dezvolta abilităţile participanţilor pentru a deveni membri informaţi şi angajaţi în echipele de lucru, perfecţionarea abilităţilor de prezentare, comunicare şi conducere, învăţarea de noi strategii pentru evaluarea nevoilor comunităţii, dar şi înţelegerea funcţionării strângerii de fonduri în contextul american.

„După ce termini de plătit tot, e normal să vrei să te relaxezi“

Prezentarea bibliotecii publice din Tolono, Illinois, SUA, a uimit plăcut pe toată lumea. Am aflat, prin transmisie video în direct din Centrul de Informare al Ambasadei SUA la Bucureşti, că angajaţii instituţiei respective elaborează strategii, achiziţionează documente, iar bibliotecarii te întâmpină, la intrare, cu un birou de informaţii la care poţi afla absolut tot ce te interesează. Biblioteca este condusă de membri aleşi de comunitate – voluntari – şi fac întâlniri lunar cu directorul, asigură resurse şi văd dacă activitatea lor a fost pe placul oamenilor.
Biblioteca, având o colecţie de peste 30.000 de cărţi, 20.000 de CD-uri şi DVD-uri, deserveşte peste 11.000 de oameni. Cu un buget de 276.000 de dolari pe an (265.000 proveniţi din taxe locale şi 11.000 de la stat), instituţia mai are şi cărţi, reviste şi DVD-uri de vânzare, şi secţiuni separate pe categorii de vârstă. Cea pentru copii are Teatru de Păpuşi, Ora Poveştilor şi Jocuri de Vacanţă. Adolescenţii au calculatoare conectate la internet, mobilier corespunzător vârstei lor, care să îi atragă în minunata lume a bibliotecii. Iar ca adult, conform explicaţiilor unuia dintre traineri, „după ce termini de plătit tot, e normal să vrei să te relaxezi“. Astfel, ei au acces printr-o simplă programare la sala de întâlniri şi la biblioteca virtuală, unde pot citi cărţi, îşi pot căuta un loc de muncă sau se pot bucura de serviciile la domiciliu.
Bibliotecile din România se confruntă, susţin cei care au văzut şi instituţiile de peste ocean, cu o problemă de atitudine. Angajaţii ar trebui să mizeze pe schimbările pozitive de la locul de muncă şi de acasă, pentru a păstra un climat prietenesc şi primitor în instituţiile în care lucrează.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII