• Caz unic in tara: primaria comunei doljene Bucovat functioneaza intr-o cladire aflata… in afara localitatii, la citiva metri de albia Jiului • Si asta nu e tot, institutia isi desfasoara activitatea intr-un spatiu concesionat de la primarie chiar de actualul primar
Cei care trec cu masina prin comuna doljeana Bucovat observa, chiar linga podul de peste Jiu, la citiva metri de albia riului si cu vreo 50 de metri inainte de indicatorul care mentioneaza intrarea in localitate, o cladire mica, darapanata, linga care, cind ploua, abia poti sa ajungi cu pasul din cauza namoalelor, daramite cu masina. Curiosii care intreaba ce se afla in acel imobil, in fata caruia e mai tot timpul forfota, afla cu stupoare ca acolo este primaria comunei. Institutia a ajuns intr-o asemenea situatie dupa ce a fost scoasa afara din vechiul sediu.
Angajatii primariei au fost trimisi la farmacia veterinara
Dupa un proces care a durat ani de zile, SC ROBUC SA – Tabacaria din Bucovat – a obtinut in justitie cladirea in care-si desfasura activitatea primaria comunei, imobil aflat pe listele de inventar ale societatii. Astfel ca, la inceputul acestui an, primaria a fost evacuata cu surle si trimbite din sediu, la interventia patronului ROBUC, Ion Fortan, si a sotiei sale, Coleta, directoarea firmei. Iar asta nu e tot: societatii i-a fost confirmat dreptul de proprietate si asupra dispensarului uman din localitate, medicii fiind nevoiti sa-si pregateasca bagajele.
Institutia primariei a fost mutata, din lipsa unui alt spatiu, in cladirea in care pina atunci functionase un punct farmaceutic veterinar. Interesant este ca patronul acestui punct farmaceutic a fost chiar actualul primar Ion Truta. Si mai interesant este faptul ca atit cladirea, cit si terenul au fost concesionate de acesta de la primarie cu citiva ani in urma, pe vremea cind Truta nu ocupase inca fotoliul din fruntea executivului local.
„Primarul Truta si-a luat primaria acasa“
Cum terenul era, pina una-alta, al primarului – conform contractului de concesiune – n-a lipsit mult sa-i iasa vorbe prin comuna ca „Truta si-a luat primaria acasa“. Totul s-a facut insa cu acte in regula. N-a lipsit mult sa se ajunga la stupida situatie in care primarul sa-si achite catre primarie obligatiile datorate in baza concesiunii, iar primaria sa-i plateasca primarului chirie pe spatiul ei. Consiliul local a acceptat pina la urma situatia, dupa ce a miriit putin, pe motiv ca, dupa ce s-a mutat primaria in actualul sediu, primarul si-a permis sa faca mici reparatii la imobil pe banii contribuabililor. „Cum vine asta, sa-si repare din bugetul local cladirea concesionata de la noi!“, s-au mirat consilierii, linistindu-se intr-un final, cind si-au dat seama ca, pina la urma, cladirea e a lor, fie ea si concesionata, deci fondurile din bugetul local n-au fost cheltuite aiurea.
Scos afara cu institutie cu tot din vechiul sediu, primarul Ion Truta a promis ca n-o sa se lase pina cind nu-si va recapata primaria inapoi. Si s-a pornit sa gaseasca solutia legala. Ideea n-a intirziat prea mult, amintindu-si ca ROBUC era datoare vinduta catre bugetul local. Cum in iulie 2003 datoriile societatii catre primarie se ridicau la peste 700 de milioane de lei, primarul a pus sechestru pe doua dintre imobilele firmei – fosta primarie si fostul dispensar – care, si asa, nu acopera decit partial debitul. E doar o chestiune de saptamini pina ce primaria sa devina proprietar cu acte in regula pe fostul sediu, putindu-se muta linistita inapoi.
Cladirile tabacariei – zestre pentru fiicele lui Fortan
Pina una-alta, primarul Ion Truta, cu nasul sau de detectiv, a mirosit o serie de invirteli pe care le-a facut familia Fortan din fruntea SC ROBUC cu bunurile societatii. Concret, ROBUC a vindut o parte din cladirile societatii unor terti. Asta n-ar fi nimic, doar ca, in aceeasi zi, noii proprietari au vindut cladirile unor membri ai familiei Fortan.
Pe 8 februarie 2000, ROBUC – prin patronul Ion Fortan, a vindut catre Nicolae si Mina Fortan (parintii patronului) un imobil de 432 mp si 858 mp de teren, contra sumei de 55 de milioane de lei. Asta doar pentru citeva minute, pentru ca Nicolae si Mina Fortan au vindut imediat imobilul si terenul catre Corina-Delia Fortan (una dintre fiicele patronului), la suma de 630 de milioane de lei.
Pe 2 iunie 2000, tot prin patronul Ion Fortan, ROBUC a vindut catre Stelian si Aurelia Florea cladirea atelierului de confectii, cu trei niveluri, plus 2.102 mp de teren, pe doar 150.500.000 de lei. Pentru ca, in aceeasi zi, la acelasi notar, sotii Florea sa revinda cladirea si terenul catre Daniela-Isabelle Fortan (fetita lu’ tata), pe… 1,2 miliarde de lei.
Acelasi ROBUC, pe data de 10 august 2000, a vindut, prin Fortan Ion, sotilor Nelu si Liliana Ionita o hala de confectii de peste 400 mp cu terenul aferent la pretul de 35 de milioane de lei, pentru ca sotii Ionita sa revinda bunurile achizitionate, in aceeasi zi, sotilor Nicolae si Mina Fortan (parintii patronului). Pretul afacerii: 1,18 miliarde lei.
Toate tranzactiile de mai sus s-au incheiat la acelasi notar public – Elvira Diaconescu
„Am sesizat Parchetul in legatura cu aceste fapte, pentru ca aici e vorba de evaziune fiscala. Trei cladiri ale fostei tabacarii au fost vindute de ROBUC unor intermediari la preturi de nimic, astfel ca doar o suma derizorie, TVA-ul aferent vinzarii, sa ajunga la bugetul local. Imediat, cladirile au fost revindute unor rude ale patronului, pe sume considerabile, lucru care mi se pare foarte suspect, pentru ca societatea ramine fara bunuri, deci nu mai poate fi executata silit, pe cind rudele lui Fortan ramin proprietare ale imobilelor“, a mentionat primarul Ion Truta.
Nici patronul Ion Fortan si nici sotia – directoare Coleta Fortan nu au fost de gasit la sediul societatii, fiind plecati din localitate, dupa spusele angajatilor. Cit despre invirtelile cu imobilele societatii, asteptam sa se pronunte Parchetul.