Doua institutii doljene care reprezinta in teritoriu Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei nu reusesc sa cada de acord cu privire
la drepturile banesti care se cuvin urmasilor unui cadru didactic decedat
Directia pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala Dolj (actuala denumire a Directiei Muncii) si Casa de Pensii si Asigurari Sociale Dolj, ambele subordonate Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, se afla intr-o apriga disputa pe tema ajutorului de deces cuvenit urmasilor unui dascal decedat. Fiecare institutie interpreteaza in alt mod legislatia in vigoare, fapt care ii buimaceste pe urmasii cadrelor didactice decedate, si asa amariti din cauza pierderii unui membru din familie.
Doua legi diferite pentru acelasi ajutor de inmormintare
Statutul personalului didactic, aprobat prin Legea nr.128/1997, prevede la art.106, alin. 2 ca, in caz de deces al unui cadru didactic sau didactic auxiliar, urmasii dascalului au dreptul la un ajutor in cuantum de cinci salarii ale persoanei decedate, din bugetul asigurarilor sociale.
Legea nr.19/2000, privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, a adus o noua reglementare in acest domeniu, stabilind ca ajutorul de inmormintare nu poate fi mai mic decit valoarea salariului mediu brut pe economie, cuantumul sau fiind stabilit anual prin Legea bugetului asigurarilor sociale. Cuantum care, in cazul profesorilor, n-a ajuns niciodata la valoarea celor cinci salarii garantate de Statutul personalului didactic.
„De la intrarea in vigoare a Legii pensiilor au inceput problemele. Asta pentru ca n-au mai fost acordate cele cinci salarii prevazute in statut, ci doar o valoare fixa, cu mult mai mica, fapt care mi se pare ilegal, din moment ce legea noastra, a dascalilor, spune altfel“, a declarat prof. Ion Bebe Cepoi, prim-vicepresedinte al Sindicatului Invatamintului Preuniversitar (SIP) Dolj.
Unii spun ca se poate…
Incercind sa lamureasca problema, conducerea SIP Dolj a cerut explicatii Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj. Institutia ce reprezinta Ministerul Muncii in teritoriu a trimis sindicatului, in cursul acestei saptamini, un raspuns suficient de clar: „Avind in vedere caracterul special al actului normativ (Legea nr.128/1997) care reglementeaza in ansamblul sau Statutul personalului didactic, aceasta se va aplica in situatia decesului unui cadru didactic sau didactic auxiliar, cuantumul ajutorului fiind cel prevazut de art.106, alin. 2, din Legea nr.128/1997“. Altfel spus, urmasii dascalului decedat au dreptul la cinci salarii ca ajutor de inmormintare din bugetul asigurarilor sociale. Adresa cu nr.10452/22.09.2003 poarta semnatura directorului executiv al institutiei, Virgil Dragomirescu, si a sefului Compartimentului legislatie, Silvia Bosovici.
… altii zic ca nu se poate
Toate bune si frumoase, numai ca reprezentantii Casei de Pensii si Asigurari Sociale Dolj au o alta parere, exact opusa, raminind cu gura cascata cind au aflat ce spun colegii lor de la DDFSS Dolj.
„Din fondul asigurarilor sociale nu se poate plati ca ajutor de deces decit suma de 6.962.000 de lei, stabilita prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2003, in conformitate cu Legea pensiilor, nr.19/2000. Acest cuantum este aplicabil si in situatia decesului unui cadru didactic sau didactic auxiliar, intrucit Legea pensiilor a abrogat orice dispozitii contrare din alte legi“, a precizat directorul executiv adjunct al Casei de Pensii Dolj, Ionel Tecu.
Pentru a-si intari afirmatia, conducerea Casei de Pensii a scos la lumina chiar si o adresa din partea ministerului tutelar, semnata de directorul general Georgeta Gheorghe (un superior ierarhic al lui Virgil Dragomirescu), in care se mentioneaza:
„Prestatiile de asigurari sociale nu pot avea un tratament diferentiat pentru diferitele categorii de asigurati. Astfel, in spiritul Legii nr.19/2000, prevederea art.106, alin. 2, din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic este abrogata implicit, cadrele didactice neputind beneficia de alte prestatii fata de ceilalti participanti la sistem. Prevederea din art.106, alin. 2, din Legea nr. 128/1997 poate fi aplicata cu conditia ca sumele respective sa fie suportate din alte surse decit cele ale bugetului asigurarilor sociale“.
Si totusi ar fi o cale
Intr-adevar, asa cum arata directorul general Georgeta Gheorghe, din actualul Minister al Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, cele cinci salarii ar putea fi acordate, dar nu din bugetul asigurarilor sociale, varianta pe care o sustine si conducerea Casei de Pensii Dolj.
„Scoala unde a activat cadrul didactic decedat va suporta doar cele 6.962.000 de lei din bugetul asigurarilor sociale. Asta nu inseamna ca urmasii dascalului nu pot primi cele cinci salarii stabilite ca ajutor de deces de Statutul personalului didactic. Doar ca diferenta va trebui suportata din fondul de salarii, venituri extrabugetare sau orice alte fonduri, numai de la bugetul asigurarilor sociale nu. Intrucit celui care a achitat din bugetul asigurarilor sociale mai mult decit suma amintita i se va imputa diferenta“, a mentionat Ionel Tecu.