Compania Teatrulescu, cea care a adus un suflu nou teatrului neconvenţional în Craiova, pregăteşte un nou proiect
El poartă numele de Teatrulescu JUNIOR şi este un loc în care copiii vor face cunoştinţă cu lumea frumoasă a teatrului. Deschiderea oficială a Teatrulescu JUNIOR va avea loc pe 20 septembrie, la sediul „Teatrului cel mai mic“ de pe strada C.D. Fortunescu, nr. 18, din Craiova. Ce înseamnă Teatrulescu JUNIOR şi ce va face copilul cel mic al Companiei am aflat de la iniţiatorul proiectului, Vlad Drăgulescu.
Gazeta de Sud: Ce vrea Compania Teatrulescu să ofere publicului prin Teatrulescu JUNIOR?
Vlad Drăgulescu: Un suflu nou în ceea ce priveşte spectacolele destinate celor mici. Am adaptat o sală oarecare şi am transformat-o într‑un teatru. „Teatrul cel mai mic“, asta şi pentru că, probabil, este cel mai mic teatru din România. Dar cum zicala românească zice că „Buturuga mică răstoarnă carul mare“, aşa ne-am propus şi noi ca acest teatru, prin Teatrulescu JUNIOR, să reuşească să facă lucruri mari şi să apropie şi mai mult copiii de ceea ce înseamnă fenomenul teatral.
GdS: În ce vor consta activităţile desfăşurate la „Teatrul cel mai mic“?
V.D.: Proiectele lui Teatrulescu JUNIOR au în centru dezvoltarea armonioasă a copiilor. Din acest motiv, pe lângă spectacolele de teatru ce vor avea loc de miercuri până sâmbătă în fiecare săptămână şi la care aşteptăm toţi copiii, le pregătim şi cursuri de teatru, mişcare, vorbire, expresivitate corporală, dans pe diverse niveluri. Din punctul nostru de vedere este foarte important ca încă de pe acum cei mici să deprindă gustul pentru fenomenul teatral, întrucât este demonstrat faptul că activitățile artistice au darul de a îmbogăţi imaginaţia şi a forma personalităţi şi temperamente armonioase. Atât spectacolele de teatru la care vor participa, cât şi atelierele de teatru se vor constitui într-o etapă importantă a dezvoltării lor intelectuale.
GdS: Cât de mare credeţi că va fi interesul faţă de Teatrulescu JUNIOR?
V.D.: Având în vedere interesul pe care am reuşit să-l stârnim în rândul publicului matur în cei aproape şase ani de spectacole şi proiecte, sperăm ca prin acest nou drum să descoperim împreună cu publicul cel foarte tânăr noi mijloace de comunicare şi să redescoperim teatrul de fiecare dată altfel şi de fiecare dată proaspăt şi incitant, astfel încât aceşti copii să devină buni spectatori de teatru sau poate chiar mari actori. Răspunzând şi mai pe scurt, aş zice că vom face tot ce ne stă în putinţă să trezim acest interes de care avem cu toţii atâta nevoie; şi nu neapărat în ceea ce-l priveşte pe Teatrulescu JUNIOR, cât în ceea ce înseamnă teatrul şi deschiderea orizontului cultural.
GdS: Este pregătit publicul craiovean pentru o astfel de „şcoală de teatru“ pentru cei mici?
V.D.: Da, deşi nu e vorba chiar de o şcoală de teatru, chiar şi între ghilimele. Teatrulescu JUNIOR este mai degrabă un drum deschis pe care te întâlneşti cu tot felul de surprize, iar partea cea mai frumoasă e că vom încerca să ajutăm copiii (sau adulţii) să descopere aceste surprize ei înşişi. Aşadar, cursurile pe care le vom organiza sunt destinate copiilor de toate vârstele, începând de la 5 ani până la 100. Este foarte important să ştii să-ţi păstrezi spiritul tânăr şi, din acest punct de vedere, cred că suntem întotdeauna pregătiţi să luăm o gură de viaţă.