Luati cu diverse treburi gospodaresti, campanii agricole, degustari de tulburel ori cu vesnica imparteala a pamintului, primarii PSD din comunele Doljului nu au avut vreme sa lectureze decit frinturi din modificarile aduse Constitutiei. Ei sint, oricum, intru totul de acord si cu ce n-au citit, fiindca singura lor preocupare vizavi de noul text al Constitutiei este cum sa-i porneasca pe tarani sa voteze DA la referendumul din 19 octombrie. Pina atunci, se cere si un pic de popularizare a „cartuliei“, iar in unele sate asta se va intimpla cu doua-trei zile inainte, intre reprizele unor jocuri folclorice. Dupa cum reiese din sondajul GdS printre primari, lozinca sub care se se va dirija la tara campania de convingere pare a fi „cine face Constitutia stie ce face…“.
Garantarea proprietatii merge la suflet
Vasile Preduca (viceprimar PSD Cotofenii din Dos): „Noi o sa invitam de la judet persoane care pot sa explice mai pe larg ce inseamna modificarea Constitutiei. Din puctul meu de vedere, garantarea dreptului de proprietate este cea mai importanta modoficare. Nu retin nici eu cite modificari sint aduse, dar, in orice caz, sint substantiale“
Gheorghe Oprescu (primar PSD Ostroveni): „Pentru oamenii de rind, cele mai importante modificari sint dreptul la proprietate si eliminarea stagiului militar obligatoriu. Dar toate sint destul de importante. Noi vom organiza adunari populare in fiecare sat ca sa le spunem oamenilor ce inseamna. Ii vom chema la caminul cultural si la scoala. Cite modificari sint? Pai cred ca au fost propuse 1.240 si au ramas 190. Oricum, cifrele sint apropiate. Daca are articole in plus? Nu stiu!“.
Constantin Bubulica (primar PSD Gogosu): „Toate modificarile sint binevenite pentru mine, ca primar. Ramine sa decida cetatenii care sint cele mai importante. O sa fac un sondaj printre cetateni si parerea lor o voi transmite mai departe (referitor la faptul ca proiectul este votat „la pachet“ – n.r.) Pai nu din popor sint emanate domne, de jos in sus? Nu stiu, cred ca noua constitutie trebuie sa aiba tot atitea articole ca si prima. Deocamdata nu stiu daca sint mai multe sau mai putine. Aaa… nu stiu cite modificari au fost aduse. Dar, va rog eu, nu dati la Gazeta chestia asta cu cifrele. Noi acolo, la Gogosu, sintem mai izolati.“
Marin Badoiu (primar PSD Unirea): „Din punctul meu de vedere, cea mai importanta este garantarea proprietatii. Ca la noi, stiti, ati si scris, mai intra animalele oierilor in culturile oamenilor. Dar acum, daca e garantata in constitutie… Pentru tineri, sigur, o sa le spunem ca stagiul militar nu mai e obligatoriu… Acum ma apuc sa studiez carticica, sa aprofundez. Nu stiu cite articole au fost modificate…“.
Intii la joc, apoi la vot
Ion Petria (primar PSD Goicea): „Sa fiu sincer, n-am apucat sa studiez carticica, am fost cam ocupat cu griul. Dar stiu cum sa mobilizez oamenii. pe 17 octombrie, cu doua zile inainte de referendum, adun toata lumea la un spectacol folcloric cu Ansamblul „Marin Chisar“ si in pauza o sa le citesc oamenilor cele mai importante modificari. Nu stiu cite sint, dar am vazut ca sint multe si cred ca sint bune. Cred ca, in proportie de 60-70%, oamenii o sa voteze DA. Cum sa nu fie buna Constitutia. Cei care au facut-o stiu ei ce fac!“.
Teodor Nania (primar PSD Brabova): „E, nu stiu cite modificari sint. Eu stiu cite articole avea vehea constitutie si cite are asta noua? Am rasfoit si eu carticica, dar putin… Ca sa mobilizam oamenii sa voteze, eu zic sa-i trimitem pe cei de la Legea 416 prin sat ca sa-i cheme la urne, plus paznicii de noapte“.
Ilie Nemtaru (viceprimar PSD Farcasu): „Acum, acum o sa pun si eu mina pe brosurica. Domne, e europeana noua Constitutie, va spun eu. Cu toate ca n-am studiat-o in totalitate, pe mine m-a impresionat. Mie chestiunea asta cu armata de profesionisti mi se pare un lucru bun“.