După o adevărată campanie împotriva craiovenilor care aruncă gunoiul la colţul străzii, autorităţile locale nu au obţinut nici pe departe efectul scontat. Încheiată la jumătatea acestei luni, campania, prin care s-au urmărit 30 de puncte fierbinţi ale oraşului, s-a încheiat cu 26 de amenzi şi ridicarea a 62 de tone de deşeuri şi resturi menajere. Acţiunea a constat în zile întregi de pândă la colţul străzii făcută cu poliţiştii comunitari şi agenţii constatatori, curăţenie cu 30 de angajaţi ai Salubrităţii în sprijinul cărora au sărit şi angajaţii de la RAADPFL şi beneficiarii de venit minim garantat. Din păcate, rezultatul nu a fost cel dorit, fiindcă la nici o săptămână gunoaiele au început să reapară în aceleaşi locuri, de exemplu bulevardul Râului, strada Bucovăţ sau Romanescu. Prea puţini cetăţeni au înţeles că nu mai trebuie să arunce mizeria la marginea drumului. „În colaborare cu Poliţia Locală s-au făcut pânde în aceste locuri pentru a-i depista pe cei care aruncă gunoiul pe domeniul public şi, mai ales, în locuri neamenajate. Am făcut curat, dar, la scurt timp, gunoaiele au ajuns în acelaşi loc. Puţini cetăţeni, de ruşine sau teamă, au renunţat la acest obicei prost“, a spus reprezentantul SC Salubritate Craiova SRL, Flavius Sirop.
Pâră între vecini
Angajaţii serviciilor administraţiei locale care au păzit zonele înţesate cu gunoi spun că au fost cazuri când craiovenii prinşi în fapt au fost obligaţi să adune mizeria în saci şi să o depoziteze în propria gospodărie, pentru a o preda Salubrității. „A fost un caz pe strada Constantin Lecca, o femeie pe care am obligat-o să-şi încarce în saci mizeria pe care o aruncase la colţul străzii. Alţii au primit amenzi între 500 şi 1.500 de lei. Sperăm ca în acest mod să-i determinăm pe oameni să depoziteze gunoiul acolo unde trebuie, fiindcă ei au contracte cu Salubritatea. Din păcate, îmbunătăţirile nu apar peste noapte“, a spus Dan Dobrescu, agent în cadrul Poliţiei Locale Craiova. Altora li s-a făcut morală chiar în faţa vecinilor. Cei mai vigilenţi au fost rugaţi să-şi pârască şi chiar să-şi fotografieze vecinii care nu au un comportament civilizat.
Cu gunoiul lângă „Oblemenco“
Un loc care le dă de furcă atât lucrătorilor de la Salubritate, dar şi cetăţenilor care locuiesc în zonă este spaţiul din spatele stadionului „Oblemenco“ din Craiova. Aici, unii locuitori de pe strada Ecaterina Teodoroiu, Bucovăţului şi aleile adiacente şi-au încropit o groapă de gunoi unde aruncă toate resturile din gospodărie, lucru care nu prea le este pe plac chiar tuturor localnicilor. Toate „descinderile“ şi măsurile Poliţiei Locale şi ale Salubrităţii nu i-au intimidat pe localnici, cei mai mulţi de etnie romă. Gunoiul este aruncat în continuare la marginea străzii, lângă poarta de acces a stadionului „Ion Oblemenco“. „Mormanele de gunoi cresc zilnic. Acest lucru se repetă de mulți ani, nimeni nu ia nici o măsură pentru a desfiinţa acest focar de infecţie. Mirosul degajat este insuportabil, mai ales când este cald. Gunoiul este adus aici de localnici şi de cei care lucrează la stadion, din care cauză vin şobolani şi tot felul de insecte. Din păcate, jandarmii şi poliţiştii care mai vin în zona stadionului nu au nici o reacţie când surprind astfel de persoane“, a spus Iuliana B., care locuiește pe strada Ecaterina Teodoroiu.
Colectare selectivă
Începând cu această săptămână, în Craiova au apărut primele containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Acestea au fost amplasate în zona centrală, la Mercur, lângă cofetăria Amandina şi pe Calea Bucureşti la Poştă şi la Rotonda.