Parchetul General a hotarit sa solicite Ministerului Justitiei ridicarea imunitatii parlamentare a senatorului Corneliu Vadim Tudor. Un asemenea moment s-a mai petrecut si in timpul primei guvernari PDSR. Complicatiile istoriei au facut sa nu se ajunga la procesul propriu-zis. Tarasenia s-a oprit pe la votul din Senat. Acum, partidul de guvernamint pare hotarit sa-l dea gata pe liderul PRM. E limpede ca aprobarea Ministerului Justitiei, condus de Rodica Stanoiu, membra de frunte a PSD, e o simpla formalitate. Nici in Senat lucrurile n-ar putea merge greu cita vreme impotriva lui Vadim vor vota si unii fosti membri ai PRM. Argumentele in sprijinul acestei ipoteze trimit la contextul in care formatiunea de guvernamint s-a hotarit sa actioneze. Trebuie luat mai intii in considerare punctul de plecare a scandalului. La putin timp dupa atacul terorist impotriva SUA, Corneliu Vadim Tudor l-a acuzat pe presedinte ca in mandatul trecut a girat antrenarea pe teritoriul national a unor teroristi Hamas. Declaratia liderului PRM nu difera prea mult de altele, numeroase, facute in anii postdecembristi, vizind personalitati ale vietii noastre publice. De asta data insa, asa-zisa dezvaluire a picat intr-un context prost pentru Corneliu Vadim Tudor. O mare parte a romanilor, inclusiv cei care-l simpatizeaza pe liderul PRM, a vazut in declaratie o punere in pericol a intereselor nationale. In plina campanie a SUA de cautare a statelor complice teroristilor, Romania se trezea aratata cu degetul chiar din interior. Conducerea PSD, care nu duce lipsa de talent in materie de sforarii politice, si-a dat seama ca acum e momentul sa-l decapiteze pe Corneliu Vadim Tudor. Nu de alta, dar senatorul devenise deja incomod prin acuzatiile de coruptie aduse gruparii Nastase.
In contextul unei cresteri a saraciei, dar mai ales al unor afaceri mafiote realizate in vazul lumii de clientela politica a guvernului, exista riscul ca PSD sa piarda un procentaj substantial de sustinatori.
Un atu pentru gruparea Nastase in decizia de lichidare a lui Vadim l-a constituit faptul ca atacatul nu era nimeni altul decit Ion Iliescu. Legatura dintre PDSR si PRM o reprezinta un nucleu comun al electoratelor corespunzind celor doua partide, nucleu alcatuit din simpatizanti ai lui Ion Iliescu. In electoratul PDSR s-a inregistrat, dupa aproape un an de guvernare, o polarizare intre sustinatorii lui Ion Iliescu si sustinatorii lui Adrian Nastase. Numarul celor care-l admira pe presedinte a crescut pe masura ce guvernul, dominat de gruparea reformatoare din PSD, s-a despartit de idealurile traditionale si de stinga. Dupa alegeri, un fenomen asemanator s-a petrecut si in PRM. Exista in acest partid si oameni interesati in a se bucura de avantajele puterii. Daca la inceput Corneliu Vadim Tudor lasa impresia unei relatii binevoitoare cu guvernul, treptat-treptat s-a ajuns, printr-un proces complicat, la o racire totala. Multi oameni de afaceri sau din administratia publica s-au vazut vinati ca apartinind unui partid de opozitie, in timp ce oamenii PNL sau PD s-au bucurat de toleranta. De inteles astfel ca acestia s-au departat de C.V. Tudor indreptindu-si privirile spre un stilp al puterii apropiat prin convingeri de platforma PRM: Ion Iliescu. Dezvaluirea facuta de C.V. Tudor a trezit o reactie disproportionata a lui Ion Iliescu. Mai intii, prin tresarire sentimentala, atitudinea presedintelui s-a transformat intr-o campanie impotriva liderului PRM. Cei care l-au manipulat pe Ion Iliescu – oamenii lui Adrian Nastase – s-au gindit ca transformarea presedintelui in victima ar corespunde perfect planului lor de lichidare. Nu intimplator, toate miscarile ulterioare ale fruntasilor PSD au avut drept nota comuna invocarea „bietului“ Iliescu, „un batrin“ atacat de „un huligan“. Executarea lui Vadim in numele presedintelui e mult mai usoara decit daca ar fi in numele lui Adrian Nastase. Pusi sa aleaga intre Vadim si Iliescu, multi romani vor fi de partea lui Iliescu. Mai ales ca in denuntarea lui Vadim sint invocate si elemente precum: interesul national, prestigiul nestirbit al presedintelui.
Indiscutabil, in decizia de lichidare a liderului PRM a intrat in calcul si atmosfera ostila lui Vadim in presa si in politica. Practic, prin atacurile sale oarbe, fara a tine cont de nuante, senatorul pamfletar si-a facut dusmani si pe cei neutri, ba chiar si pe cei care-l simpatizau. Si daca scoaterea lui Vadim din viata politica se va face prin incalcarea grosolana a democratiei, nimeni nu va protesta. S-a facut deja un front comun, unind adversari inversunati, pentru a-l da gata pe liderul PRM.
Si totusi, PSD isi asuma riscuri grave cu aceasta decizie de a merge pina la capat. Un semn a ceea ce s-ar putea intimpla ni-l da istoria, cu plecarea delegatiei senatoriale in Japonia, Coreea de Sud si Filipine. Nicolae Vacaroiu a ezitat pina in ultimul moment sa accepte cererea PD si PNL. Dovada clara ca presedintele Senatului face parte din masiva grupare din PDSR, tot mai nemultumita de gruparea Nastase. Ca si natura, politica are oroare de vid. Daca PRM va fi decapitat, optiunile peremiste din electorat vor fi preluate de gruparea conservatoare din PSD. Teme precum lupta impotriva coruptiei, lupta impotriva ciocoismului, lupta impotriva UDMR – dragi PRM – vor fi preluate sub presiunea electoratului vaduvit de o reprezentare politica, de aripa conservatoare. Care aripa ar putea deveni suficient de puternica pentru a porni la atac deschis impotriva actualei conduceri a PSD. Astfel, Adrian Nastase risca sa-si puna sefia sub semnul intrebarii. Mai ales ca nu se stie inca pe ce grupare va paria Ion Iliescu.
Riscurile lichidarii lui Vadim
ȘTIRI VIDEO GdS
Ultimele stiri
Toate
- Toate
- Administratie
- Admitere
- Advertoriale
- Afaceri de succes
- Agricultura
- Auto
- Autostrada Olteniei
- Bacalaureat
- Bancuri
- Bani & Afaceri
- Bani Europeni
- Baschet
- Black Friday
- Casa si gradina
- Cultura
- Diete si fitness
- Dolj
- Educatie
- Europa
- Eveniment
- Featured
- Finante
- Fotbal
- Gadgets
- Gaming
- Gazeta mea
- Gorj
- Handbal
- Horoscop
- Imobiliare
- International
- Interviu
- Investigatii
- IT&C
- Local
- Magazin
- Mama si copilul
- Medicina
- Mehedinţi
- Mobile
- National
- Olt
- Oltenia Business
- Opinii
- Politica
- Publireportaj
- Razboi Ucraina
- Retete culinare
- Sanatate
- Sport
- Stiri mondene
- Tehnologie
- Tenis
- Vacante si calatorii
- Vâlcea
- Viata sanatoasa
- Volei