2.8 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpinii22 noiembrie 2011. Geoană. Exclus din PSD.

22 noiembrie 2011. Geoană. Exclus din PSD.

Mircea Geoană, fost ambasador în SUA, fost ministru de externe, fost președinte de partid, fost președinte al Senatului, a fost exclus aseară (marți seară – n.r.) din PSD. Cazul a ținut capul de afiș al presei românești vreo șapte-opt zile. Poate va mai dura încă vreo două-trei. Nu mai mult, probabil.
Când scriu despre acest eveniment, încerc să fiu cât se poate de obiectiv. Nu am partizanate față de persoane, deși rămân până la sfârșit un om de stânga. Am lucrat cu Mircea Geoană în diferite ipostaze, ca om din societatea civilă, ca și coleg în guvern, ca subaltern al său la partid. Am avut perioade bune și rele cu dânsul, dar nu din cauza mea, care sunt absolut același în comportament, ci din cauza poziționării sale diferite în diferite momente.
Ca om politic, cariera lui Mircea Geoană pare că se încheie pe aici. Nu e nici o dramă, în politică intri dacă vrei să intri și ieși când vor alții să ieși.
Se aude că vrea să formeze un nou partid. Poate să încerce, dar șansele lui personale de reușită sunt foarte mici. Pentru a forma un partid, îi trebuie organizatori de partid, bani și expertiză. Mircea Geoană nu poate mobiliza banii necesari (mulți, foarte mulți), nu are expertiza necesară, iar din cei șase-șapte organizatori de partid de anvergură națională existenți în România la ora actuală nu văd pe nici unul care s-ar aventura într-o asemenea întreprindere. Poate să apară unul nou, necunoscut. Greu de crezut, deși multe se pot întâmpla. Organizatorul de partid este acel om, de obicei din linia a doua sau treia, care nu apare la televizor și care este capabil să formeze 3.500 de organizații teritoriale, să selecteze și să pregătească 45.000 de candidați pentru funcția aleasă de consilier, 3.500 de candidați pentru funcțiile alese de primar și președinte de consiliu județean, peste 450 de candidați pentru funcția aleasă de parlamentar. În mai puțin de un an, cât a mai rămas până la alegerile comasate de anul viitor. Nu văd cum ar putea găsi Mircea Geoană un asemenea om și, mai ales, nu văd cum l-ar putea ține lângă el un an.
Ca parcurs politic, Mircea Geoană are foarte multe puncte negative. A luat un partid la 37% și l-a adus la 30%. A găsit un partid cu două milioane de euro datorii și l-a lăsat cu șase. A pierdut toate cursele electorale la care a participat, de la două curse împotriva lui Traian Băsescu la două campanii europarlamentare, una parlamentară și una locală. A câștigat o singură competiție politică, cea din partid, în aprilie 2005, când l-a înfrânt pe Ion Iliescu pentru funcția de președinte al PSD. Am mai explicat de ce a câștigat Geoană acel vot al Congresului PSD. Cadrele din partid nu-l mai voiau pe Ion Iliescu ca executiv în partid (nici vorbă să-l dorească în afara partidului). Ca executivi, Congresul i-ar fi vrut pe Adrian Năstase sau Ioan Rus. Aceștia însă nu au candidat la funcția supremă. A candidat Mircea Geoană și a câștigat. În partid circula prin primăvara anului 2005 vorba că și o coadă de mătură dacă ar fi candidat, coada ar fi câștigat împotriva lui Ion Iliescu. Știu că se enervează dacă citește aceste rânduri, dar nu are de ce. Oamenii din sală voiau pe cineva care să fie personal implicat în bătălia grea cu dreapta, nu pe cineva care se pregătea de gestiunea propriei moșteniri politice. Nimeni nu l-ar fi vrut în afara partidului, nimeni cu adevărat loial social-democraților nu s-ar gândi vreo clipă că Iliescu e mai bun în afara partidului decât înlăuntrul lui. Iliescu este partidul social-democrat, cu toate mineriadele, răbufnirile și țâfnele lui, cu arta și experiența lui politică. Oricine îl atacă pe Ion Iliescu mobilizează electoratul tradițional al PSD (astfel se explică de ce Geoană a crescut mult în intenția de vot după septembrie 2009, când Traian Băsescu și-a început campania de panotaj atacându-l pe Iliescu). Dacă vrei să-i mobilizezi pe votanții social-democrați, îl ataci pe Iliescu. Și ai pierdut cursa.
Ce efecte va avea această demitere/excludere asupra PSD? Electoral, nici una. Poate o lună-două vom vedea în sondaje o cădere a USL de două-trei puncte. Nu mai mult și nu pentru mult timp. S-ar putea însă să vedem o creștere a USL. Depide numai de felul în care oamenii interpretează spectacolul din ultimele zece zile.
Dar problema-cheie, și anume dacă USL poate depăși 50% plus 1 din locurile parlamentului pentru a forma guvernul viitor, este tot nerezolvată. Iar excluderile, includerile, alianțele, talk-show-urile nu o rezolvă. Dacă vrei cinci milioane de voturi, te duci la votanți, nu la întâlniri de taină în birturi de lux.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII