7.8 C
Craiova
sâmbătă, 2 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinLichioruri preparate acasă

Lichioruri preparate acasă

Băuturile alcoolice de casă sunt uşor de preparat şi pot fi o surpriză plăcută pentru invitaţii pe care îi primiţi de Sărbători

Cele mai multe băuturi alcoolice preparate în casă au un ingredient de bază comun – votca, pentru că este incoloră şi nearomată, deci poate fi „transformată“ în aproape orice. În cazul în care sunteţi adeptul unei variante „tradiţionale“ româneşti, puteţi folosi în loc de votcă alcool etilic, acesta având aceleaşi caracteristici – singura condiţie pentru un lichior de casă reuşit fiind ca alcoolul folosit să fie de bună calitate.
Pornind de la acest ingredient versatil, puteţi crea chiar acasă lichioruri dintre cele mai populare, ca, de exemplu, cel de ciocolată, amaretto sau irish cream. Dacă preferaţi băuturile cu arome subtile de ierburi aromate, condimente sau fructe, puteţi folosi tot votcă sau alcool drept punct de plecare, dar la fel de bine puteţi experimenta cu rom, tequila, gin şi chiar whiskey – în funcţie de gusturile şi preferinţele dumneavoastră şi ale invitaţilor care urmează să vă calce pragul.

Arome şi gusturi

Ce trebuie să aveţi în vedere este faptul că prepararea băuturilor de casă nu este o ştiinţă exactă. Totul depinde de preferinţe şi gusturi, iar dacă aroma băuturii va fi prea tare, acest inconvenient poate fi „reparat“ prin adăugarea unei cantităţi mai mari de alcool folosit ca bază.
Există două modalităţi prin care puteţi conferi aromă unei băuturi alcoolice preparate în casă. Fie folosiţi extracte sau esenţe ale aromelor dorite, pe care să le combinaţi direct cu alcoolul folosit ca bază, fie ingrediente crude, care trebuie lăsate să se macereze împreună cu alcoolul timp de câteva zile (sau săptămâni, după cum se precizează în reţetă). Prima metodă este cea mai rapidă pentru prepararea unei cantităţi de alcool şi, în câteva situaţii (de exemplu în cazul extractului de migdale) în care aceasta este şi cea mai indicată „abordare“. Totuşi, cele mai bune rezultate le veţi obţine adoptând cea de-a doua modalitate de preparare a băuturilor, respectiv folosirea ingredientelor proaspete. De exemplu, lichiorul de lămâie preparat cu coajă proaspătă de lămâie va avea un gust mai bun decât cel preparat doar cu esenţă de lămâie. În plus, utilizarea de ingrediente proaspete vă permite o varietate de gusturi pentru că se găsesc mai puţine esenţe şi extracte decât fructe, ierburi aromate şi condimente.
Vă prezentăm în continuare câteva idei de ingrediente care pot da naştere unor lichioruri deosebite. În categoria fructelor care pot da aromă unei băuturi de casă se numără portocalele şi lămâile (se foloseşte doar coaja), coacăze, mure, afine, căpşune, vişine, piersici, mere, ananas, seminţe de rodie, caise sau cireşe confiate. Fructele mai mari trebuie tăiate cuburi sau pasate pentru a permite alcoolului să îmbibe o suprafaţă cât mai mare, iar pentru o aromă mai puternică este indicat să folosiţi fructele cu tot cu coajă.
În ceea ce priveşte ierburile aromate şi condimentele, printre cele care se pretează pentru a fi încorporate unei băuturi alcoolice menţionăm vanilia, coriandrul, piperul, scorţişoara, cuişoarele, nucşoara boabele de cafea, cimbrul, busuiocul, tarhonul, rozmarinul şi chiar usturoiul. Atenţie, însă, dacă decideţi să folosiţi cuişoare şi nucşoara – o cantitate prea mare din oricare dintre aceste ingrediente va crea o senzaţie de amorţeală la nivelul boltei palatine.
Pentru o băutură specială, puteţi încerca să combinaţi câte două arome în acelaşi lichior: de exemplu mere şi scorţişoară, lămâie şi tarhon, portocale şi coacăze sau zmeură şi vanilie. Nu încercaţi însă să amestecaţi mai mult de două ingrediente, pentru că există riscul să nu le mai puteţi distinge.

Procesul de preparare

După ce aţi ales alcoolul folosit ca bază şi aromele, nu aveţi altceva de făcut decât să le amestecaţi. Adăugaţi ingredientele folosite ca arome direct în alcool, într-un recipient de sticlă care se închide etanş (poate fi o carafă cu capac, un borcan mai mare sau o damigeană). Ţineţi acest recipient într-un loc întunecos, la temperatura camerei. În funcţie de puterea aromelor, va fi nevoie să lăsaţi lichiorul să se macereze timp de câteva zile sau săptămâni. În general, timpul de preparare al lichiorurilor pe bază de fructe este de două până la patru săptămâni, în timp ce băuturile pe bază de ierburi aromate sau condimente au nevoie doar de câteva zile.
Dacă aţi folosit fructe proaspete la preparare, lichiorul va conţine resturi de fructe, care se sedimentează pe fundul recipientului. Aceste resturi trebuie îndepărtate cu ajutorul unei site şi nu pot fi folosite pentru altceva, pentru că îşi vor fi pierdut tot gustul şi toată aroma.

Îndulcirea băuturilor

Atunci când îndulciţi un lichior de casă, nu adăugaţi zahărul direct în alcool – se va dizolva lent şi nu vă puteţi da seama de gust. De aceea, preparaţi un sirop din două părţi de zahăr şi o parte de apă: ingredientele trebuie amestecate într-o cratiţă şi lăsate la foc mic până când zahărul s-a topit. Îndulciţi lichiorul abia după ce siropul de zahăr s-a răcit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII