Trei craioveni au cerut scutire de impozit pentru că şi-au izolat termic locuinţele. Solicitările lor au fost respinse de Serviciul de Taxe şi Impozite al Primăriei Craiova pentru că nu deţineau un certificat de audit energetic.
Nici o persoană, din miile de locuitori ai Craiovei care şi-au reabilitat termic locuinţele, nu poate beneficia de scutire sau reducere de la plata impozitului pe clădire. Asta pentru că proprietarii au făcut aceste lucrări de intervenţie la faţadele locuinţelor fără să respecte paşii prevăzuţi de lege. Până în prezent, la Serviciul de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Craiova s-au prezentat decât trei solicitanţi, numai că dosarele acestora nu au fost acceptate deoarece nu au în componenţa lor un element important, certificatul energetic. „Am avut până la această dată trei solicitări. Ele au fost respinse, deoarece respectivii contribuabili, persoane fizice, nu aveau acel certificat de audit, element esenţial când se ia în discuţie scutirea de impozit pe clădire. Ei au însă posibilitatea să revină când obţin în condiţii legale acest certificat“, a precizat Sorin Marcu, directorul Serviciului Taxe şi Impozite.
Lucrări ca la lege
Pentru scutirea de la plata impozitului pe clădiri, proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinţe, dar şi ai altor imobile care au executat pe cheltuială proprie lucrări de intervenţie privind creşterea performanţei energetice au nevoie de anumite documente. Acestea sunt prevăzute în Ordinul nr. 2596/2011 publicat în Monitorul Oficial nr.9/2012. Cei interesaţi pot afla că pot scăpa de impozit dacă au urmat anumiţi paşi şi au obţinut anumite documente. Lucrările trebuie facute cu autorizaţie emisă în condiţiile legii. Al doilea pas este obţinerea certificatului de performanţă energetică sau, după caz, raportul de audit energetic în care se arată măsurile de intervenţie pentru reabilitare. În al treilea rând, procesul-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, întocmit în condiţiile legii, prin care se constată efectuarea măsurilor de intervenţie recomandate de auditorul energetic în certificatul de performanţă energetică sau, după caz, în raportul de audit energetic.
Autorizaţia de construire nu se va solicita pentru clădiri de locuit individuale cu cel mult trei niveluri, care nu sunt monumente istorice clasate sau în curs de clasare.
Auditarea corectă
Specialiştii în domeniu, în speţă auditorii energetici, spun că este puțin probabil ca persoanele care şi-au izolat termic locuinţele până acum să obţină aceste scutiri. „Oamenii au puţine şanse să obţină scutire de impozit, fiindcă autorităţile i-au lăsat să lucreze de capul lor, fără autorizaţii, fără audit, fără recepţie la finalul lucrărilor. În astfel de lucrări contează foarte mult ca proprietarul înainte de începerea lucrărilor să obţină un audit energetic, iar lucrările să se efectueze pe baza recomandărilor auditorului. Este un fel de studiu de fezabilitate. Un exemplu simplu: în urma auditului, specialistul recomandă cu ce material se anvelopează clădirea, de câţi centimetri şi ce densitate. Nu aplică fiecare ce vrea“, a precizat Cezar Tismănaru, auditor energetic.
Preţuri
Costurile pentru auditare şi obţinerea unui certificat energetic sunt de 200 de lei pentru o garsonieră, între 250 și 300 de lei pentru un apartament cu două camere, 350-400 de lei pentru un apartament cu trei camere, în timp ce scutirea de impozit este 120 de lei pentru un apartament cu două camere și 160 de lei pentru trei camere.
Facilităţi locale
Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe clădiri sau o reducere a acestuia pe o perioadă de minimum șapte ani, începând de la data de 1 ianuarie a anului fiscal următor finalizării lucrărilor de reabilitare, pentru proprietarii apartamentelor din blocurile de locuinţe şi ai imobilelor care au executat lucrări de intervenţie pe cheltuială proprie, pe baza procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor, întocmit în condiţiile legii, prin care se constată realizarea măsurilor de intervenţie recomandate de către auditorul energetic în certificatul de performanţă energetică sau, după caz, în raportul de audit energetic, astfel cum este prevăzut în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 18/2009 privind creşterea performanţei energetice a blocurilor de locuinţe, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 158/2011.
Consiliul local poate acorda scutire de la plata impozitului pe clădiri/taxei pe clădiri pe o perioadă de cinci ani consecutivi, cu începere de la data de 1 ianuarie a anului fiscal următor în care a fost efectuată recepţia la terminarea lucrărilor, pentru proprietarii care execută lucrări în condiţiile Legii nr. 153/2011 privind măsuri de creştere a calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor.
Scutirea de la plata impozitelor sau reducerile acestora prevăzute se aplică persoanei respective cu începere de la data de 1 a lunii următoare celei în care persoana depune documentele justificative.