5.1 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiDiscursul lui Ponta. Ruperea de trecut

Discursul lui Ponta. Ruperea de trecut

Deşi nu cred că sunt cel mai în măsură să analizez un discurs politic, cred că pot să-mi spun părerea despre, probabil, cea mai bună schimbare de paradigmă în gândirea unui om politic din ultimii ani. Discursul de joi a fost ceea ce aşteptam de mult timp de la preşedintele celui mai important partid din opoziţie. Chiar dacă a provocat deopotrivă angoase, reacţii alergice, panică, disperare, isterie, admiraţie, laude ș.a. Tremurul, atacul de panică, vertijul etc. par că au încercat pe dependenţii de trecut din politica românească.
Discursul de joi nu a fost recomandat talibanilor din cele două tabere, a puterii şi a opoziţiei. Discursul a fost mai degrabă adresat României tăcute, românilor care aşteaptă altceva de la clasa politică. Inclusiv celor ieşiţi în stradă. Nu doar exerciţii de oratorie, acuze de la un capăt la altul, împroșcări cu noroi care, toate, mai devreme sau mai târziu, se liniştesc la un pahar de vin. Petreceri la care ideologia este puternic excedată de interesul comun de îmbogăţire rapidă, privilegii, frăţie întru furăciune ș.a.m.d.
În opinia mea, Ponta a dat o palmă dependenţei de agresivitate, cuvintelor alese, dar goale de conţinut, unilateralismului de la un capăt la altul în politică. A întors spatele unui trecut care a împărţit aproape totalitar România în albă şi neagră. „Cine nu este cu noi este împotriva noastră“ nu mai merge. A dat un semnal de dialog civilizat, minim necesar pentru construcţia unui model de Românie pe care din ce în ce mai mulţi şi-l doresc. A dat o palmă experimentelor radicale pe care România părea să fie sortită să le reprezinte.
Ponta s-a rupt în primul rând de politica bazată exclusiv pe ideologia clasică. El a confirmat că poate propune măsuri/politici publice esenţiale pentru România, fără a le eticheta – chiar lipsit de importanţă – în stânga sau dreapta. I-a dat o lecţie noului prim-ministru care începuse prost, exprimându-şi opţiunea clară pentru dreapta, ca şi cum asta ar conta sau ar interesa pe mai mult de câteva zeci de mii de români, probabil activişti politici.
Ponta s-a rupt de cei care credeau că singura şansă de a schimba regimul de la putere o reprezintă mişcările de stradă. S-a detaşat de tipul de politică pe stil vechi, demonstrând că transferul de putere se va putea face şi civilizat, fără a provoca sincope politice, economice şi, mai ales, sociale.
Ponta a demonstrat că poate veni cu un program bine articulat, cu obiective clare, ținte care ating dezechilibrele majore din societatea românească, măsuri concordante cu tendinţele manifeste în Uniunea Europeană. Ponta s-a desprins de mizele mici în politicile publice, a făcut un pact cu termenul lung, cu viziunea, în dauna termenului scurt, încercând să arate că depăşeşte, ca strategie cel puţin, volatilitatea determinată de ciclurile de afaceri politice cu care ne-am obişnuit.
Totuşi, mă mâhneşte faptul că, la câteva zeci de minute după discurs, Ponta a început să atenueze ceea ce spusese mai devreme, foarte probabil uimit de reacţia provocată de ceea ce dânsul a considerat ca fiind normal. Nu, domnule Ponta! Demonstraţi în continuare că vă rupeţi de trecut. Demonstraţi în continuare că, dincolo de o limită decentă pentru un demnitar – aşa cum există şi în lumea civilizată –, nu permiteţi îmbogăţirea rapidă pe banii statului şi pe spinarea celor mai săraci. Demonstraţi în continuare că sunteţi împotriva furăciunii transpartinice, a corupţiei şi a risipei banului public. Demonstraţi în continuare că putem merge cu demnitate în instituţiile europene. Demonstraţi că se pot implementa măsuri de politici publice consistente prin dialog, că România poate fi construită sustenabil. Demonstraţi în continuare că nu susţineţi principiul „o mână spală pe alta“ şi prostimea se uită la circ, uitând de foame, frig ș.a. Izolaţi, în continuare, promisiunile demagogice de creşteri de salarii şi pensii fără fundamente economice, lăsaţi-i acasă încet-încet pe cei care cred că pot câştiga voturi promiţând creşteri de salarii şi pensii de 25% ș.a.m.d. Chiar dacă puţini se aşteptau ca aşa ceva să vină de la PSD, daţi un exemplu generaţiei mâhnite, scârbite, dar tăcute, care aşteaptă o schimbare în politică.

Cristian Socol
hotnews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS