2.3 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFişa postului de şef de scară?

Fişa postului de şef de scară?

Mare minune! Am găsit, de curând, pe un site destinat locuitorilor la bloc, pe lângă tot felul de probleme legate de facturi, asociaţii, întreţinere, şi un exemplu de cum să fie întocmită „Fişa postului de şef de scară“. Ştiam că „profesia“ asta de şef de scară nici măcar nu este prevăzută în Legea asociaţiilor, că este un moft al unora care suferă de şefie și, dacă nu au o funcţie de conducere acolo unde muncesc,  măcar să fie şefi de scară în bloc.
Prin urmare, pornind de la această „Fişă a postului de şef de scară“, am întrebat cât este de legal să existe sau nu aceşti şefi, dar, mai ales, cum îi „susţin“ locatarii din propriul lor buzunar şi cât au de îndurat din cauza unui astfel de şef care se comportă ca un adevărat cerber în bloc. Iată ce răspunde primăria: „În Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, nu există prevăzută  noţiunea de «şef de scară». Comitetul Executiv este cel care reprezintă asociaţia de proprietari, iar atribuţiile pe care membrii Comitetului le au sunt prevăzute expres în lege. Atribuţiile «şefilor de scară» sunt de fapt atribuţii ale Comitetului Executiv“, a precizat Carmen Licu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Ce ştie şeful (de scară) şi nu ştie locatarul

În Craiova sunt puţine asociaţiile de proprietari în care să nu întâlneşti pe la blocuri şefi de scară, fie că i-au desemnat proprietarii, fie că au ieşit singuri în evidenţă sau le-a cerut asociaţia să se sacrifice pentru binele locatarilor. Unii sunt respectaţi de proprietari, salutaţi de la distanţă cu „Să trăiţi şefu’!“, alţii sunt huliţi. Oricum, proprietarii ştiu că în ambele cazuri este valabilă regula: nu este bine să te pui cu şeful de scară! Ceea ce nu ştiu mulţi dintre proprietari despre şeful de scară este faptul că, face sau nu face acesta ceva pentru bloc, este scăzut de la plata cheltuielilor de întreţinere cu cel puţin o persoană. Cei care plătesc pentru el sunt chiar vecinii săi. Altă formă de „recunoştinţă“ faţă de munca pe care acesta o depune în folosul vecinilor este chiar remunerarea bănească, 50 şi chiar 100 de lei pe lună. „Avem un şef de scară, dar nu ştiu ce face concret. Ce ştiu sigur e faptul că vine şi citeşte apometrele. Nu ştiu dacă primeşte bani sau alte beneficii, cum ar fi scutirea de la întreţinere. Sunt uimită să aud asta“, a spus proprietara unui apartament din blocul e, Valea Roşie, care aparține de Asociaţia 9 Eroilor.
În schimb, reprezentanţii asociaţiei au o cu totul altă părere. „Da, am numit la fiecare scară câte un şef. Ne ajută mult. Fac citirea apometrelor, ne confirmă numărul de persoane, anunţă dacă sunt probleme. Înainte, şefii de scară aveau o persoană scăzută de la întreţinere, dar de când ne-a verificat primăria am fost obligaţi să punem banii înapoi“, susţine administratorul Asociaţiei 9 Eroilor, Leontina Erminica Popa.

Şeful bun şi şeful rău

Blocul 118 din Valea Roşie, care ține de Asociaţia 22 Eroilor, are și el un şef de scară. Vecinii au numai cuvinte de laudă despre el: „Omul chiar se ocupă. Este pensionar, are timp şi se interesează să fie curat în jurul blocului. Urmăreşte să-şi facă treaba femeile de serviciu, să nu fie probleme la subsol“, îşi laudă un proprietar din blocul 118 şeful de scară, fără să fie prea mult interesat dacă acesta beneficiază de unele concesii din partea asociaţiei de proprietari.
Nu aceeaşi armonie există între şeful de scară din blocul 11 al Asociaţiei 22 Brazda lui Novac şi ceilalţi proprietari. „Nu l-a pus nimeni şef de scară. Aşa se crede el. Eram eu copil şi ne teroriza, nu aveam voie să ne jucăm cu mingea în spatele blocului. Urmărea tot ce se întâmplă în bloc. Acum este la fel. Am înţeles că ar avea şi ceva scutiri la întreţinere“, susţine Vasile Săndulescu, proprietar în blocul 11. Într-o situaţie asemănătoare se găsesc şi proprietarii din blocul O13 al Asociaţiei 5 din cartierul Lăpuş Argeş.

Funcţia de „şef de scară“ nu există

În concluzie, iată care este părerea unui administrator de imobile: „În organigrama unei asociaţii de proprietari sau locatari nu exista funcţia de «şef de scară» , cu toate acestea, în majoritatea asociaţiilor din Craiova există persoane desemnate pe o scară de bloc pentru a intermedia relaţia dintre administrator, respectiv  preşedinte şi proprietari.
Trebuie ştiut că „şefii de scară“ nu au dreptul să beneficieze de „discounturi“ la cheltuielile de întreţinere, adică să le fie scăzute persoane la întreţinere, să plătească mai puţini metri cubi de apă sau să aibă alte beneficii de acest gen. Au dreptul să fie remuneraţi financiar doar dacă Adunarea Generală stabileşte acest lucru fie prin retribuţii lunare, fie prin intermediul primelor periodice. Atenţie însă: toate aceste venituri sunt impozabile.
Administratorul este cel care are obligaţia de a citi contoarele generale ale scărilor arondate asociaţiei şi tot el este cel care se ocupă de toate lucrările executate pe părţile comune ale condominiilor. Proprietarul este cel care trebuie să aducă la asociaţie lunar citirea contoarelor din apartamentul său, iar modificarea numărului de persoane se poate face doar prin cerere scrisă către asociaţie.
Există şefi de scară care au impresia că ei sunt factori de decizie în asociaţie şi care nu fac altceva decât să beneficieze de tot felul de facilităţi, care hărţuiesc proprietarii ce nu îi lasă să le treacă pragul pentru a verifica diverse lucruri, care penalizează anumite apartamente trecând un număr mai mare de persoane la întreţinere  şi care se ţin de tot felul de intrigi.
„Într-o lume civilizată, care respectă intimitatea şi dreptul de proprietate al individului, aceste funcţii nu există“, este părerea Alinei Mora, reprezentanta unei firme de administrare imobile.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS