4.5 C
Craiova
sâmbătă, 16 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUltimii geamgii din Gorj strabat zilnic zeci de kilometri cu marfa in spate

Ultimii geamgii din Gorj strabat zilnic zeci de kilometri cu marfa in spate

• Ioan Cuc si Ioan Ples vin din Cluj ca sa vinda geamuri in satele gorjene
• De 30 de ani, cei doi geamgii stau departe de familiile ramase acasa, pe care le viziteaza la trei – patru luni

„Geamuri, haideti sa va dam geamuri!“, ii indeamna geamgiii pe clienti sa le cumpere marfa. Zi de zi, ei strabat sat dupa sat pentru ca acolo au cele mai bune vinzari. La oras, cu greu mai gasesc pe cineva sa le cumpere marfa. „Amu, orasenii merg la pravalie, nu mai cumpara de la noi. Acum ii moda cu termopan si nu se mai uita la geamurile noastre“, spun cei doi geamgii.de Cristina CATANA

Ioan Cuc si Ioan Ples sint nascuti in Cluj, respectiv in Huedin, dar de 30 de ani colinda Gorjul ca sa-si vinda geamurile. Au plecat de acasa pentru ca acolo este prea mare concurenta. „Pai si aici, in orasul dumneavoastra, toate pravaliile de geamuri apartin tot ardelenilor.

In Gorj, au mai ramas putini geamgii. In afara de noi doi, mai este doar unul. E adevarat ca nici clienti nu se prea gasesc“, spun cei doi barbati. S-au apucat de aceasta meserie si nu au facut niciodata altceva. Duc zilnic in spate „tolba“, – un fel de suport din lemn, in care isi asaza bucatile de geam, care cintareste chiar si 50 de kilograme. Pe linga geamuri, in tolba exista un compartiment special, unde isi pun mincarea si o sticla cu vin. „Noi nu avem masa, nu avem casa. Pe drum prinzim, pe drum ajunam“, spune Ioan Cuc.

Unii clienti isi fac mila si ii adapostesc peste noapte

Meseria de geamgiu nu este deloc profitabila, sint de parere cei doi barbati. De cind au venit in Gorj, stau tot in gazda, ca sa aiba un adapost deasupra capului. Oricum, la gazda ajung rar pentru ca sint mai mult pe drumuri si dorm pe unde apuca. „Noi ne-am luat gazda aici, in Tirgu Jiu, dar sintem mai mult plecati. Aici tragem cind venim sa facem aprovizionarea de la pravalii si apoi plecam prin sate. Innoptam unde apucam. Unii oameni ne mai adapostesc in case. Alteori, dormim prin cite un pod. Dupa atita munca ne ramine si noua de o piine“, spune Ioan Cuc.

Fiecare geamgiu are trusa sa cu instrumentele necesare taierii si instalarii geamurilor. Un metru patrat se vinde cu 180.000 de lei, dar sint zile cind nu au nici un client. Cel mai greu, in munca de geamgiu, este faptul ca sint departe de casa. Familiile si le-au lasat la Cluj si le viziteaza o data la trei – patru luni. Ioan Cuc si Ioan Ples spun ca in curind se vor lasa de meserie si se vor intoarce acasa pentru ca au imbatrinit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS