12.6 C
Craiova
sâmbătă, 19 octombrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSolomon face pace cu PDL

Solomon face pace cu PDL

Primarul Craiovei şi consilierii săi fideli din UNPR par să fi renunţat la lupta cu pedeliştii din consiliul local pentru a obţine sprijinul lor tacit pentru votarea hotărârilor promovate de executiv

Antonie Solomon ori se joacă acum cu nervii consilierilor locali craioveni, mai cu seamă ai celor pedelişti, ori, dimpotrivă, a încheiat un acord tacit de neagresiune cu aceiaşi pedelişti. Cel puţin aşa lasă primarul impresia după ce, două luni la rând, a propus în legislativul local organigrame schimbate la trei dintre unităţile subordonate municipalităţii, apoi a retras aceste organigrame.

Atac la directori

Prima astfel de surpriză a făcut-o edilul în şedinţa din 23 februarie. El propusese consilierilor aprobarea noilor organigrame la SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Regia Autonomă de Transport (RAT) Craiova şi Regia de Termoficare. Propunerile primarului nu erau deloc neglijabile. La RAT Craiova cerea desfiinţarea postului de director de exploatare, pe care e încadrat Nicolae Drinceanu. Numărul de posturi scădea de la 816 la 790, însă exclusiv prin desfiinţarea celor 26 de posturi vacante. La Termoficare rămâneau aceleaşi 762 de posturi (92 de posturi de conducere, administrativ-funcţionăresc, tehnic-productiv, maiştri şi 670 de posturi de muncitori), principala schimbare fiind desfiinţarea postului de director comercial (deţinut de fostul viceprimar PSD Sorin Iordache), prin transformarea sa în post de şef de serviciu (cu un salariu redus substanţial).
Şi la Pieţe şi Târguri erau schimbări fundamentale. Societatea subordonată municipalităţii propusese pentru anul 2012 o organigramă cuprinzând un total de 119 posturi, din care şapte posturi de conducere (patru dintre ele fiind de directori – director general, director executiv, director executiv adjunct şi director economic) şi 112 posturi de execuţie, în prezent fiind efectiv ocupate 104 posturi.
Trecând peste propunerile SC Pieţe şi Târguri, primarul Solomon a înaintat o organigramă de 117 posturi, cele două mai puţin fiind unele de… directori! Erau desfiinţate, de fapt, postul de director executiv adjunct şi cel de director economic.
După ce au dat naştere la discuţii aprinse, cele trei propuneri de organigrame au fost retrase subit de iniţiator, chipurile, pentru că nu ar fi existat avizele consiliilor de administraţie sau ale sindicatelor.

Noi variante, aceeaşi ţintă

Pentru şedinţa consiliului local din 29 martie, Solomon a revenit cu cele trei organigrame, pe care le-a introdus din nou pe ordinea de zi.
În organigrama RAT nu erau schimbări majore faţă de luna februarie, poate cu o singură excepţie, nu se desfiinţa un singur post de director, ci două – cel tehnic (ocupat de Năstase Şutru) şi cel de exploatare (deţinut de Nicolae Drinceanu). Era însă înfiinţat unul nou – director tehnic şi de exploatare – ce urma să fie ocupat prin concurs.
La Termoficare, noua variantă de organigramă era identică însă cu cea de luna trecută (762 de posturi, din care 15 posturi de conducere şi 747 posturi de execuţie), de esenţă fiind tot desfiinţarea postului de director comercial pe care e încadrat Iordache. Şi la Pieţe şi Târguri, primarul „îndulcea“ puţin situaţia, în sensul că a renunţat la intenţia de desfiinţare a postului de director economic, propunând doar desfiinţarea postului de director executiv adjunct (ocupat de Bogdan Ciocoiu).
Luni după-amiază, în şedinţele comisiilor de specialitate, edilul i-a surprins din nou pe consilieri, retrăgând iarăşi de pe ordinea de zi – de data asta fără nici o explicaţie – proiectele de hotărâre ce vizau organigramele celor trei unităţi din subordinea municipalităţii.
„Am retras cele trei organigrame pentru că aşa am considerat eu că e bine, în sensul că nu e momentul să dăm naştere la alte dispute politice“, a declarat primarul uneperist al Craiovei, Antonie Solomon, pentru Gazeta de Sud.

Iniţiativă dată uitării

Aparent fără nici o legătură, alt fapt s-a întâmplat însă la nivelul Consiliului Local Craiova. Luna trecută, cei şase „dezertori“ din PDL Craiova – viceprimarul Teodor Sas, Gheorghe Albăstroiu, Dorel Marinescu, Radu Marin, Constantin Ursu şi Iulian Ştefănescu – ajunşi între timp în UNPR, propuseseră revocarea pedelistului Flavius Sirop din funcţiile de manager public şi director general la SC Salubritate Craiova SRL. Motivul principal al revocării ţinea de faptul că Sirop n-ar fi reuşit să obţină în toamna trecută licenţierea Salubrităţii.
În timpul şedinţei din 23 februarie, viceprimarul Sas a anunţat că, „în calitate de iniţiator“, retrage acest punct de pe ordinea de zi, „pe motiv că materialele de şedinţă au fost puse la dispoziţia consilierilor abia ieri (miercuri – n.r.) şi aceştia nu le-au putut consulta“, dar că urmează să-l readucă în atenţia legislativului local în şedinţa următoare, adică cea din 29 martie. Doar că pe ordinea de zi a şedinţei de joi nu există acest proiect. Iniţiatorii au recunoscut doar că nu l-au mai introdus pe ordinea de zi, dar n-au vrut să explice de ce.

De vină e… Olguţa?

Atât în cazul organigramelor propuse de Solomon, cât şi în cazul schimbării şefului Salubrităţii, propus de consilierii uneperişti, ţinta erau în general pedeliştii aflaţi în funcţii de conducere la unităţile subordonate municipalităţii. Retragerea organigramelor sau renunţarea la revocarea lui Flavius Sirop să însemne cumva o încercare a uneperiştilor lui Solomon de a obţine un acord tacit de neagresiune cu pedeliştii? Oficial, nimeni din PDL sau din UNPR nu a dorit să comenteze o asemenea variantă. Potrivit unor surse din PDL, însă, mâna întinsă pedeliştilor de uneperişti ar avea o explicaţie, care ţine de… PSD! Mai bine zis de candidatura Olguţei Vasilescu la Primăria Craiova.
Concret, de când Olguţa Vasilescu trage tare să-i „sufle“ lui Solomon scaunul de primar, consilierii PSD au lăsat de înţeles că nu vor mai susţine proiectele promovate de Antonie Solomon. Primarul e nevoit, într-o asemenea situaţie, să lase de la el pentru a reface vechea majoritate PDL – acum PDL-UNPR – pentru a trece prin consiliul local proiectele sale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS