13.6 C
Craiova
vineri, 27 septembrie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMii de oameni îşi încearcă norocul la Ford

Mii de oameni îşi încearcă norocul la Ford

Ieri a fost prima zi de recrutare a 500 de viitori angajaţi ai Ford România şi aproximativ 1.000 de oameni au stat la rând să se înscrie pe liste. Candidaţii sunt mai întâi înregistraţi, aceștia fiind invitaţi la interviu într-o altă zi, la sediul firmei Manpower. Procesul de recrutare durează două săptămâni.

Sute de craioveni s-au aşezat la coadă ieri-dimineaţă, la sediul firmei de recrutare Manpower, pe bulevardul Nicolae Titulescu, nr. 35. Alte sute de oameni au ajuns la rând după câteva ore, în încercarea de a prinde un loc din cele 500 de posturi de la Ford. Ieri a fost prima zi de recrutare şi s-au înscris deja în jur de 1.000 de persoane, după calculele noastre. Procedurile durează două săptămâni. Oamenii s-au îngrămădit din prima zi să se înregistreze, în speranţa că vor prinde un loc de muncă la Ford. Unii au venit pentru prima dată, cu CV-urile în mână. Alţii aplicaseră încă de anul trecut direct la Ford, iar ieri veniseră să se înscrie din nou.

Speranţa unui loc de muncă

La rând stăteau oameni de vârste şi profesii diferite, de la tineri studenţi şi până la şomeri şi gospodine. „Sunt aici de la ora 9.00. Am stat vreo două ore la rând. Aplic pentru un post de operator de bază. Sunt student la Ingineria Sistemelor Electromagnetice şi sper să obţin un post la Ford“, a spus Cosmin Fotea, de 21 de ani, din Craiova. Dacă tinerii studenţi sperau să obţină un post la producătorul de autoturisme din Craiova, cei care nu aveau nici o legătură cu industria auto erau puţin mai sceptici. „Stăm de două ore la rând. Au fost 200-300 de oameni înaintea noastră. Sunt şomeră şi vreau să lucrez pe bandă la Ford. Nu am lucrat în domeniul auto şi cred că n-avem nici o şansă, dar ne încercăm şi noi norocul“, a spus Aurelia Pălălău, de 42 de ani. „Am 25 de ani şi am terminat Facultatea de Tehnologie a Produselor Agroalimentare şi nu mi-am găsit de lucru în domeniu. Încerc o reprofilare acum. Sunt şomer şi sper să obţin un post la Ford, deşi nu prea cred că am mari şanse pentru că nu sunt în domeniu şi poate se ţine cont şi de asta“, a spus Dan Alexandru Robescu. „Eu mi-am depus CV-ul direct la Ford anul trecut şi m-au sunat de două ori până acum. Am venit şi aici, că probabil se ţine cont şi de CV-urile depuse direct la fabrică“, a spus un alt bărbat de 38 de ani, care stătea la rând să intre la firma de recrutare. Candidaţii intrau în grupuri de câte cinci, li se dădea un număr de ordine, apoi erau invitaţi la interviu într-o altă zi. „M-am înscris, dar pentru interviu m-au chemat joi, la ora 13.00. Cred că va fi o babilonie de nedescris, dar asta e… Nu avem ce face. Stăm la cozi, venim la interviuri. Eu lucrez, am serviciu, dar ce să facem, doamnă, dacă avem salarii mici? Sperăm şi noi la mai bine!“, a arătat Anghel Gienini (37 de ani). Un bărbat trecut de prima tinereţe încerca insistent să intre numai să adreseze o întrebare. „Până la ce vârstă avem voie să ne înscriem?“, întreba disperat omul cărunt, trecut bine de 50 de ani.
Directorul filialei craiovene a Manpower, Sorin Diulescu, a precizat că „procesul de selecţie va dura două săptămâni, dar oamenii probabil au vrut să vină din prima zi. Aşa se explică numărul mare de aplicanţi care aşteaptă să intre. Noi doar îi înregistrăm, pentru ca procedura să dureze mai puţin, iar oamenii să nu stea prea mult la coadă. Îi primim pe cei interesaţi în fiecare zi, de la ora 9.00 până la ora 15.00, timp de două săptămâni“. Pe uşa de la Manpower scria că înregistrarea oamenilor în procesul de selecţie se face pe baza cărţii de identitate. Compania producătoare de autoturisme va ţine cont şi de CV-urile depuse de aplicanţi direct la fabrică în cadrul campaniilor anterioare de recrutare. Până zilele trecute erau peste 2.000 de CV-uri depuse direct la Ford. „Suntem bucuroşi să vedem că un număr foarte mare de oameni s-au înregistrat astăzi. Noi vom analiza şi baza noastră de date, unde există deja câteva mii de persoane“, au precizat reprezentanţii Ford România.

Ford angajează 500 de oameni

După ani întregi de promisiuni, Ford a anunţat recent că va angaja 500 de persoane. Directoarea de Resurse Umane din cadrul Ford, Angella Alexander, a precizat zilele trecute că majoritatea posturilor oferite acum de Ford sunt pentru muncitori direct productivi, în speţă, operatori de bază, dar sunt scoase şi câteva posturi de specialişti pe diverse domenii – aici solicitându-se experienţă.  „Vom începe producţia în iunie, iar până atunci trebuie să angajăm 500 de persoane. De săptămâna viitoare (săptămâna aceasta – n.r.) vom fi ocupaţi cu selecţia, pentru că trebuie să avem aceşti angajaţi până în iunie. Avem deja o lungă listă de candidaţi (…) avem mii de CV-uri“, a afirmat preşedintele Ford România, Jan Gijsen, în urmă cu câteva zile, la lansarea noului Ford B-Max în România. Preşedintele Ford România a mai precizat atunci că în trimestrul al patrulea al anului în curs va mai avea loc un nou proces de recrutare şi de angajare în cadrul companiei, când se va înfiinţa tura a doua la Fabrica de motoare din interiorul uzinei. Ford încă nu a dat publicităţii numărul de joburi ce vor fi create la iarnă în cadrul companiei.
 
Ce presupune selecţia de personal

Afişul postat de firma de recrutare la sediul său de pe bulevardul Nicolae Titulescu (la Complexul Groapa) arată că Ford oferă posturi de operatori de bază şi tehnicieni de întreţinere. Pentru cei care optează pentru un post de operatori au loc înscrierea şi „verificarea disponibilităţilor de a accepta condiţiile de lucru cu Ford“. Apoi, candidaţii sunt testaţi la „calcul matematic, înţelegerea textelor, transfer analogic, chestionar comportamental, test de dexteritate, test de inspecţie de calitate“. Interviul individual se ţine cu un evaluator. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS