• Penitenciarul de la Vinjulet va fi inaugurat in aceasta toamna • Retea radio-tv proprie, bai separate, doi-trei detinuti in camera • Cu cele sase hectare, penitenciarul va deveni al doilea ca marime din Romania
Prima sectie a unui nou penitenciar construit in judetul Mehedinti, in localitatea Vinjulet, va fi data in folosinta in aceasta toamna si va putea „gazdui“ aproximativ 600 de detinuti, aflati spre finalul pedepselor. Investitia de la Vinjulet va crea 400 de locuri de munca si va aduce la bugetul local peste 150 de milioane de lei anual. Dupa finalizarea tuturor lucrarilor, locul de detentie de la Vinjulet va fi al doilea ca marime din tara.
Noul penitenciar a fost ridicat pe fosta mosie a profesorului Theodor Costescu, unul dintre marii oameni de cultura ai judetului Mehedinti, mosie achizitionata de acesta de la o familie din localitate, in scopul de a-si face aici resedinta. Cladirea a fost realizata dupa planurile lui Theodor Costescu si a fost vizitata de rege si de regina, ocazie cu care a si fost inaugurata. Cladirea s-a transformat, conform dorintei sale testamentare, in prima scoala de meserii din Mehedinti, fiind una dintre primele astfel de institutii de invatamint din Romania. Scoala de meserii s-a transformat apoi intr-un spital de psihiatrie. Bolnavii au fost transferati la Gura Vaii, iar terenul si cladirile adiacente au trecut la Ministerul Justitiei, care a hotarit construirea unui penitenciar. Din luna aprilie 2000, de cind au fost demarate lucrarile, cladirile vechi au fost distruse sau renovate si locul lor a fost luat de un adevarat santier de constructii. Penitenciarul, care va fi pus in functiune in aceasta toamna, a fost construit cu detinuti din Drobeta Turnu Severin, transportati in fiecare dimineata la locul de munca si readusi seara in celule. Au existat chiar si doua tentative de evadare de cind s-a inceput constructia, dar elanul fugarilor a fost repede potolit de paznici.
Retea de radio-televiziune proprie
Noul penitenciar respecta toate normele in vigoare ale Comunitatii Europene. Conditiile de „cazare“ ale detinutilor vor fi superioare altor penitenciare din tara: camere moderne, cu doi sau trei detinuti, baie separata, retea de radio-televiziune proprie, alte utilitati. „Dincolo de penitenta pe care detinutii trebuie s-o suporte, societatea trebuie sa fie capabila sa-i indrepte sa mediteze asupra faptelor savirsite si sa-i determine sa inteleaga ca societatea nu-i respinge. Mai mult, prin sectiile sale, vom incerca sa valorificam pe cit posibil obisnuintele sociale ale detinutilor, astfel incit acestea sa nu se piarda, atit in interesul lor, cit si al societatii“, a spus col. Emil Albisor, comandantul noului loc de detentie. Penitenciarul Vinjulet are doua sectii, prima cu trei pavilioane de detentie, pentru 650 de detinuti, un bloc alimentar, centrala electrica si termica, statie de epurare a apei, iar a doua, cu trei pavilioane de detentie, pentru alti 650 de detinuti, un tronson administrativ cu trei cladiri si doua tronsoane dedicate transportului si terenurilor de sport. Prefectul de Mehedinti, Dan Trancota, a vizitat Penitenciarul Vinjulet, apreciind efortul depus de Ministerul Justitiei si de sistemul de penitenta din judet: „Penitenciarul din Severin are conditii bune, iar cel de la Vinjulet nu este mai prejos. Chiar daca se afla intr-un loc unde isi vor petrece o buna parte a vietii pentru incalcarea legii, detinutilor trebuie sa li se asigure toate conditiile pentru reintegrarea lor in societate“.
In noul penitenciar
exista posibilitatea
de „intimitate reala“
Prima sectie va functiona din toamna acestui an si cuprinde o biserica. Nici in cea de-a doua sectie nu va lipsi un lacas de cult, fiind in constructie o capela, pentru „vindecarea sufleteasca“ a celor inchisi. „Va exista un punct de vizita ultramodern, dotat cu incaperi speciale pentru vizitarea si tinerea legaturilor intre detinuti si familie, existind posibilitatea unei reale intimitati, astfel incit cei inchisi sa simta caldura si durerea familiilor parasite. Toate aceste constructii sint si vor mai fi ridicate cu truda detinutilor, care au dovedit ca, atunci cind au un scop, pot fi devotati muncii si se pot reeduca prin munca. Multe din ideile lor au fost folosite de noi, astfel incit sa realizam un complex de detentie modern si functional“, a mai spus col. Emil Albisor. In noua „casa“ a celor care s-au certat cu legea vor fi adusi, nu peste mult timp, detinutii aflati spre sfirsitul pedepselor, iar masurile de securitate ale penitenciarului vor avea toate gradele de siguranta normate in prezent in Romania. La deschidere, Penitenciarul Vinjulet va fi al doilea ca marime din Romania, cu o suprafata de sase hectare. „Cu bani putini am reusit sa ajungem aproape de final. Mai e nevoie de amenajarea utilitatilor, pentru prepararea hranei, urmind sa aducem detinutii si sa ne apucam din treaba“, a declarat col. Vasile Burcu, comandantul Penitenciarului Drobeta Turnu Severin. „Investitia“ de la Vinjulet va crea 400 de locuri de munca si va aduce la bugetul local peste 150 de milioane de lei anual. Tot cu ajutorul penitenciarului, va fi data in folosinta si o statie de epurare a apei, a carei valoare de investitie se ridica la aproximativ 15 miliarde de lei. In plus, centrul de greutate al penitentei din judetul Mehedinti se va muta la Vinjulet.