6.5 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMasuri dure impotriva pirateriei software pe Internet

Masuri dure impotriva pirateriei software pe Internet

• Pirateria pe Internet ia amploare • Autoritatile din mai multe tari europene si din Orientul Mijlociu desfasoara adevarate campanii pentru depistarea vinzarilor ilegale de soft • Microsoft a lansat un program de urmarire nonstop a site-urilor pirat

Zeci de pirati ai Internetului din intreaga lume, care au vindut produse software contrafacute, au fost prinsi si actionati in justitie. Zonele cele mai „afectate“ de acest tip de fraude sint Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Politia romana a prins un pirat Internet care oferea CD-uri pirat Windows 2000, ancheta fiind in derulare pentru depistarea celorlalti membri ai retelei. La Londra a fost intentat un proces civil lui Matthew Borum si Warez – Central pentru presupusa vinzare prin intermediul site-ului sau de copii ilegale a mai multor produse Microsoft, printre care Windows 2000, Windows 98 si Microsoft Office 2000. Autoritatile olandeze au descoperit in orasul Horn un alt pirat care oferea prin intermediul site-ului sau Funsoft copii ilegale ale sistemului de operare Windows 2000, jocuri video, software pentru afaceri, reviste si filme. In urma cu citva timp, in Germania a fost gasit un pirat al Internetului care, operind prin intermediul unui site de comenzi prin posta, oferea coduri de instalare si sute de copii ilegale ale diferitelor produse software, printre care si Windows 2000. Dupa ce a fost identificat, acesta si-a recunoscut vina. In Croatia, de la inceputul acestui an, politia a organizat razii simultane la 52 de pirati Internet.

Site-urile suspecte sint monitorizate

Microsoft a lansat primul val al unei noi campanii de lupta la nivel mondial impotriva fraudelor cu produse software comise prin intermediul Internetului. Impreuna cu parteneri din industria software, agentii pentru aplicarea legii si utilizind noile tehnologii, Microsoft a descoperit si a intreprins actiuni in justitie impotriva a 1.300 de website-uri ce livrau copii ilegale sau produse software contrafacute, localizate pe servere de Internet din 27 de tari de pe sase continente. Specialistii considera ca oferta tot mai mare de produse software contrafacute pe Internet exista mai mult de doua milioane de website-uri care vind software piratat – reprezinta o amenintare nu numai pentru cei care dezvolta software, dar si pentru consumatori. In derularea campaniei, Microsoft utilizeaza un program pentru monitorizarea tuturor site-urile suspecte, care poate cauta pe Internet 24 de ore pe zi, sapte zile pe saptamina, pentru a identifica ofertele ilegale si persoanele din spatele acestora. Automatizind cea mai mare parte a activitatilor ce necesita timp, Microsoft poate identifica si accesa intr-o singura zi mii de site-uri ce ofera produse software in conditii nelegale, urmind ca prin colaborare cu furnizorii de servicii Internet sa obtina indepartarea acestor oferte de pe reteaua Internet.

743 de site-uri de licitatii on-line au fost avertizate

Vinzarile frauduloase de programe pe Internet au avut drept rezultat mii de plingeri primite la hot-line-urile antipiraterie din toata lumea. Uneori, consumatorii nu primesc nici un produs, in timp ce altii primesc CD-uri defecte care nu asigura o instalare corespunzatoare a programelor continute. Cu ajutorul agentiilor pentru aplicarea legii si in colaborare cu Business Software Alliance (BSA), au fost deja efectuate 64 de razii si 17 procese civile in 15 tari, printre care Peru, Africa de Sud, SUA, Marea Britanie si Hong Kong. In acest an, numai in Europa, Orientul Mijlociu si Africa, au fost avertizate 743 de site-uri ce au ca obiect organizarea de licitatii on-line si, de la inceputul campaniei, au fost indepartate mai mult de 43.000 de licitatii. In plus, au fost trimise 2.274 de avertismente catre furnizori de servicii Internet, atragindu-li-se atentia asupra serverelor si website-urilor ce pun la dispozitie in mod ilegal copii ale sistemului de operare Windows 2000. 91% dintre aceste avertismente au avut ca rezultat eliminarea ofertelor respective.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS