-1.3 C
Craiova
duminică, 5 ianuarie, 2025

Mita umanitara

Gazeta de Sud a deturnat spagile OJPC

Reporterii Gazetei de Sud au fost pentru o zi inspectori ai Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Gorj. Disponibilitatea agentilor economici care erau in neregula de a da cadouri pentru a scapa de amenzi a depasit asteptarile noastre. Inspectorii falsi au incarcat masina cu produse de la comercianti. In toate magazinele controlate, nici un patron nu le-a solicitat falsilor inspectori legitimatiile de serviciu. „Spaga“ a fost donata ieri micutilor din Centrul de ingrijire a copiilor cu handicap sever din Tirgu Jiu.

Inarmati cu trei legitimatii, realizate pe unul dintre calculatoarele redactiei, Cristina Catana, Gabriela Mladin si Eugen Maruta au descins in trei magazine din orasul Bumbesti Jiu. Pe legitimatii a fost trecuta o combinatie din numele si prenumele inspectorilor OJPC Gorj: Gina Tudor, in loc de Ion Tudor si Gina Gramada; Codruta Dafinoiu, in loc de Vasilica Dafinescu, si Pamfil Scurtu, in loc de Ilie Lungu. Actiunea a avut sprijinul Inspectoratului Judetean de Politie, dar si pe cel al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Gorj. Cei trei reporteri au luat cu ei procese-verbale si, in lipsa unei stampile autentice, au facut rost de o stanta pentru marcarea oualor.

„Aoleo, controlul!“

Prima unitate economica verificata a fost un bar apartinind societatii CRISTI MONA SRL. Patroana, Ioana Andreoiu, nu era in bar, insa am gasit doua angajate, care ne-au prezentat actele societatii. Intrebate unde este grupul sanitar, angajatele au spus ca trebuie sa iesim din bar, nu inainte insa de a cere cheia de la vinzatoare. Am mers la toaleta, unde am constatat ca nu mai era nevoie de cheie, intrucit nu mai existau geamuri, iar inauntru era mizerie. A sosit si patroana Ioana Andreoiu, care a fost trimisa in baie pentru a constata pe propria piele ce conditii le ofera clientilor.

Intorsi in bar, „inspectorii“ au vazut ca o parte din sala respectiva functiona si ca uscatorie, caloriferele fiind pline cu fete de masa puse la uscat. Verificarile au fost trecute in procesul-verbal: „conditii necorespunzatoare de igiena, grup sanitar impropriu, marfa expirata (bere), lipsa carnet de sanatate si echipament“.

„Ce sa fac daca inchideti barul? Sa le dau afara?“

Recunoscind ca lucrurile nu sint asa cum ar trebui, Ioana Andreoiu le-a spus angajatelor ca ele vor plati posibila amenda.

„Stiu, este adevarat. Berea este expirata. Le-am spus de atitea ori sa verifice marfa. Nu au facut nimic. Si curatenia… Unde ati pus detergentul? Baia este asa cum este, aveti dreptate! Ce sa facem, dom’le? Sparg geamurile – am pus tabla! Vreti sa imi dati amenda? Stiu ca trebuie sa va faceti meseria, dar, daca inchideti barul, sa le dau afara? Ce sa fac cu ele? Le trimit acasa! Sintem si noi oameni! Va vad cam dur. Nu stiu ce o sa faceti cind o sa va luati o sotie!“, s-a revoltat patroana, cind a vazut ca unul dintre falsii inspectori a scris pe procesul-verbal „inchidere temporara“.

Vazind ca lucrurile incep sa ia o alta turnura, falsii inspectori au mai indulcit tonul: „Stiti, ne este si noua greu. E ziua unui coleg si ne cam grabim. Semnati aici procesul-verbal si ramine la noi, fara nici un fel de probleme“.

„Stiam eu ca ne intelegem!“

Ioana Andreoiu le-a facut un semn discret din cap angajatelor, care au iesit din bar.

„Stiam eu ca ne intelegem! Sa stiti ca oricind puteti trece pe la noi pe la magazin si… tot ce aveti nevoie. Nu e nici o problema! Haideti la magazin!“, a indemnat patroana.

Reporterii au mers la magazinul de peste drum, care apartine tot Ioanei Andreoiu. Acolo s-au incarcat plasele. „Ceva bautura fina. Niste sticle de suc. Cafea, o cutie de bomboane de ciocolata sampon, deodorant“, spunea patroana, in timp ce punea produsele in plase. „Auziti, pentru copilul colegului nostru: o masinuta?…“, a spus unul dintre inspectorii falsi. „Aaaa, este, dar e de anul trecut si e cam plina de praf!“. Am primit in schimb o papusa. Bautura si cafeaua au ramas la magazin, sucul si dulciurile urmind sa fie donate unor copii orfani, dupa cum fusese stabilit. In timp ce ieseau cu plasele din magazin, cei trei inspectori au fost filmati dintr-o masina de adevaratii inspectori OJPC Gorj, care priveau de la distanta totul.

Control pe bune…

Dupa ce falsii inspectori OJPC si-au incarcat plasele, adevaratii inspectori au intrat in magazin. Patroana Ioana Andreoiu nu recunostea ca in urma cu citeva zeci de minute avusese un control. Ziaristii au fost chemati in magazin si totul s-a lamurit.

„Sintem de la Protectia Consumatorului! Cind ati fost controlati ultima data?“, a intrebat Ion Tudor, seful OJPC Gorj.

Actiunea falsilor inspectori a continuat. Acestia au ales tot un bar, situat la citeva sute de metri distanta, respectiv GS EMA – Gorjului SRL. Nici aici vinzatoarea, Elena Placintaru, nu a solicitat legitimatiile de serviciu. Bineinteles, au fost descoperite nereguli: bere expirata, iar in magazie ciocolata rontaita de soareci, despre care vinzatoarea a spus ca a fost scoasa de la comercializare in urma cu trei luni.

„Lasati, ca s-a rezolvat!“

O „inspectoare“ completa procesul-verbal cu neregulile, iar vinzatoarea discuta la telefon cu patroana, care avea treaba acasa si nu putea sa vina. Vazind ca vinzatoarea nu vrea sa semneze procesul-verbal, pentru ca asa fusese sfatuita de patroana, inspectorii OJPC au lansat „oferta“… „De fapt, noi avem copii acasa si trebuie sa plecam. S-a facut seara“.

Imediat, au „sosit“ cinci ciocolate pe tejghea. Un semn discret din ochi si vinzatoarea a mai pus cinci. Elena Placintaru i-a transmis prin telefon patroanei: „Lasati, ca s-a rezolvat! S-a rezolvat chiar bine!“. Dupa ce „controlul“ s-a incheiat, inspectorii OJPC au intrat in bar si au intocmit un proces-verbal adevarat, pe care, de asemenea, vinzatoarea, speriata, a refuzat sa il semneze.

Seful OJPC a declarat ca actiunea in care au fost implicati trei ziaristi ai Gazetei de Sud a fost un prilej de a verifica potentialul agentilor economici de a da mita pentru a scapa de amenda. „Puteati sa plecati cu tot magazinul. In primul rind, toti trebuia sa ceara legitimatiile. Toti inspectorii OJPC isi prezinta legitimatiile atunci cind merg in control. Oricum, agentii economici trebuie sa faca primii acest lucru, sa verifice daca au de-a face cu inspectori adevarati“, a spus Ion Tudor.

Ieri, reporterii Gazetei de Sud au mers la Centrul de ingrijire a copiilor cu handicap sever din Tirgu Jiu, unde, in baza unui proces-verbal, sucul si ciocolata au fost donate micutilor internati aici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS