6.7 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateDespăgubiri mai mici pentru casele naţionalizate

Despăgubiri mai mici pentru casele naţionalizate

Guvernul pregăteşte un proiect de lege care prevede că despăgubirile pentru imobilele naţionalizate vor fi plătite de stat foştilor proprietari în limita a doar 15% din valoarea reală a bunului, pe o perioadă eşalonată între 10-12 ani, termenul de depunere a dosarului fiind unul de decădere şi stabilit la maximum 90 de zile.
Proiectul de act normativ urmează să fie lansat în dezbatere publică şi, ulterior, transmis parlamentului.
Modificările sunt avansate de guvern după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut României ca în termen de 18 luni să adopte o nouă lege pentru despăgubirile legate de imobilele naţionalizate în comunism, termen care expiră în luna iulie a acestui an.
Guvernul a decis, la mijlocul lunii martie, să suspende pentru şase luni emiterea titlurilor de despăgubire pentru proprietăţile naţionalizate de regimul comunist.
Titlurile de despăgubire sunt certificate emise de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, în numele statului, care încorporează drepturile de creanţă ale deţinătorilor asupra statului român corespunzător despăgubirilor acordate.
Acestea pot fi valorificate în prezent doar prin conversie în acţiuni emise de Fondul Proprietatea, întrucât în iunie 2010 guvernul a suspendat pentru doi ani preschimbarea în titluri de plată.
Anterior, persoanele ale căror imobile au fost naţionalizate puteau primi despăgubiri băneşti în numerar, în limita sumei de 500.000 de lei, iar dacă despăgubirea cuvenită depăşea acest cuantum, diferenţa era acoperită cu acţiuni la Fondul Proprietatea.
În prezent, statul mai deţine, prin Ministerul Finanţelor, doar 2,66% din acţiunile Fondului Proprietatea, însă mai poate acorda despăgubiri doar 0,04% din titlurile FP. Un pachet reprezentând 2,62% din acţiunile Fondului este blocat la Depozitatul Central, deoarece statul a subscris titlurile, dar nu a participat cu aport în acţiuni la alte companii.
Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Din martie 2008 a fost permisă vânzarea acţiunilor Fondului Proprietatea, iar în ianuarie 2011 societatea a fost listată la Bursa de Valori Bucureşti.
În prezent, persoanele fizice române mai deţin doar 30,6% din acţiunile Fondului Proprietatea, în timp ce firmele din România au 9,56%. Investitorii străini au ajuns cei mai mari acţionari prin achiziţiile realizate începând din martie 2008 şi mai vizibil după listarea la Bursă. Investitorii instituţionali străini deţin 46,87% din titluri, iar acţionarii persoane fizice nerezidente au 8,57%.

Croitoru: Statul trebuie să aplice criterii unitare pentru despăgubirea foştilor proprietari

Statul trebuie să îşi ghideze după criterii unitare procesul de despăgubire a foştilor proprietari, a afirmat Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, comentând intenţia guvenului de a legifera plafonarea despăgubirilor la 15% din valoarea imobilelor naţionalizate.
„Eu cred că trebuie să fie principii unitare care să ghideze acest proces. Asta e o idee. În mod inevitabil, dacă vrei să institui credibilitate, trebuie să îţi respecţi promisiunile pe care le-ai făcut“, a declarat Croitoru pentru MEDIAFAX. El a adăgat că nu doreşte să facă alte comentarii privind această intenţie a guvenului.

Preşedintele Asociaţiei pentru Proprietate Privată: Este o măsură discriminatorie,
vom ataca în instanţă

„Vom recomanda membrilor asociației să atace în instanță măsurile anunțate de guvern și, în procesele ce vor ajunge pe rol, să invoce excepții de neconstituționalitate“, a declarat pentru HotNews.ro, avocatul Călin Ispravnic, președintele Asociației pentru Proprietate Privată (APP), ca reacție la anunțul guvernului de a plafona la 15% valoarea despăgubirilor acordate foștilor proprietari. „Este o măsură discriminatorie. Ce putem face noi este să recomandăm membrilor noștri să conteste în justiție deciziile. Vom face și memorii pe care le vom trimite instituțiilor europene, chiar și la Curtea Europeană. Vom organiza și întâlniri și vom vedea dacă vom face și manifestări de stradă“, a declarat pentru HotNews.ro, avocatul Radu Arseni, membru al Asociației Proprietarilor Deposedați Abuziv de Stat (APDAS).
„Pentru noi decizia guvernului nu este o noutate. Noi am solicitat încă de la înființarea comitetului interministerial însărcinat să rezolve această problemă a despăgubirilor să facem parte din el. Nu s-a putut. Am cerut apoi măcar să participăm la întâlniri, să știm ce se discută. Tot nu s-a putut. În discuțiile purtate anul acesta ni s-a spus că proiectul va fi lansat în dezbatere publică și că ne vom putea spune atunci punctul de vedere. Noi mereu am oferit alte variante de rezolvare a problemei despăgubirilor foștilor proprietari. Este vorba de restituirea în natură, acolo unde se poate, de imobile de la RAAPPS, terenuri de la Agenția Domeniilor Statului. Dar problema aici nu este de posibilități, ci de voință“, a declarat pentru HotNews.ro avocatul Călin Ispravnic, președintele Asociației pentru Proprietate Privată (APP).  
 
Au profitat doar cei cu interese și influențe politice
 
Claudius Mott, membru în Consiliul de Conducere al APP, susține că măsurile anunțate de guvern reprezintă o discriminare față de proprietarii care vor fi despăgubiți cu mult mai puțin față de cei care au primit până acum despăgubiri. „Se încearcă o hoție. La început ai despăgubit 100% și acum dai doar 15%, iar de profitat au profitat doar cei cu interese și influențe politice. Vom încerca să reclamăm la CEDO aceste măsuri. Se încearcă practic o nouă naționalizare“, a declarat Claudius Mott.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS