Indiferent dacă optează pentru program normal de şcoală, pentru sistemul „after school“ sau pentru alternativa educaţională „step by step“, părinţii ar trebui să ştie încă de la început care este specificul acestora.
Părinţii care au cu cine să-şi lase copiii acasă după-amiaza îi pot înscrie la clase de învăţământ primar de masă unde se predă după modelul tradiţional. În acest sistem, copilul asimilează normele societăţii civilizate prin reproducerea sistemului socio-cultural existent. Acolo, elevii încep cursurile la ora 8.00 şi termină la 12.00. Cursurile se desfăşoară în sistem tradiţional, după orarul stabilit.
„«After school» este un program de supraveghere a copiilor“
Părinţii care nu au cu cine să-şi lase copiii pot opta pentru clasele cu „after school“. „În şcoli, programul «after school» se organizează la cererea părinţilor. Copiii stau la şcoală în intervalul orar 8.00 – 16.00. În primele patru ore parcurg activităţi de predare-învăţare la fel ca în învăţământul primar de masă, iar la prânz beneficiază de asistenţa unui învăţător pentru a-şi face temele. «After school» este practic un program de supraveghere a copiilor în intervalul orar 12.00-16.00, când părinţii nu sunt acasă“, a declarat Vasile Voinescu, inspector de ştiinţe socio-umane şi alternative educaţionale în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj. De asemenea, la prânz, micuţii primesc o masă, al cărei cost este suportat de părinţi.
„Step by step“ este o alternativă la educaţia tradiţională
O alternativă educaţională la învăţământul primar de masă şi la programul „after school“ este programul „step by step“. În acest sistem, predarea este orientată în funcţie de necesităţile copilului. Învăţarea se face prin descoperire individuală, acceptându-se şi încurajându-se moduri personale de a înainta în formarea deprinderilor şi în cunoaştere (ex. scrisul cu mâna stângă, moduri individuale de exprimare şi cunoaştere, încurajarea experimentelor de descoperire etc.). „Programa şcolară este unică şi nu există discipline în plus, nici lecţii diferite la «step by step». Maniera de predare este însă diferită. În primele două ore are loc întâlnirea de dimineaţă, în care elevii fac o evocare a experienţelor trăite după orele de curs din ziua precedentă. După ora 10.00, urmează activităţile pe ateliere prin care se parcurge programa şcolară într-un mod diferit şi cu un ritm propriu. Apoi, în intervalul 14.00-16.00, elevii îşi pregătesc temele pentru ziua următoare şi acasă nu mai au nici un fel de activităţi de făcut pentru şcoală“, a declarat Vasile Voinescu, care a explicat că elevii învaţă prin joc.
Doi învăţători la clasă
Mobilierul de la aceste clase este special, cu măsuţe rotunde, în jurul cărora stau grupe de cinci-şase elevi. Asta deoarece copiii învaţă în centre de activitate şi în bănci. Aceste centre sunt zone delimitate ale clasei, dotate cu material didactic specific unei activităţi în care un număr mic de copii se confruntă, individual sau în grup, cu sarcini adecvate nivelului lor de dezvoltare. O clasă conţine obligatoriu: un centru de citire, un centru de scriere, un centru de ştiinţe, un centru de matematică, un centru de artă şi un centru de construcţii. Elevii au posibilitatea de a alege sarcina şi centrul la care doresc să îşi înceapă munca. Principalul avantaj al acestui program constă în faptul că programa se parcurge cu doi învăţători la clasă şi activitatea elevilor este intens monitorizată. „La «step by step» programul elevilor este de la 8.00 la 16.00, iar la o clasă sunt două învăţătoare (de la 8.00 la 10.00 lucrează cu o învăţătoare, de la 10.00 la 14.00 cu ambele învăţătoare, iar între 14.00-16.00 doar cu a doua învăţătoare)“, a declarat Vasile Voinescu, care a explicat că la aceste clase nu se dau note şi nici calificative, evaluarea constând în observaţii care vizează progresul individual al copilului. Şi în cadrul acestui program, copiii primesc o masă caldă. De asemenea, activităţile şcolare şi extraşcolare se desfăşoară cu implicarea directă a familiilor, care propun teme pentru ateliere sau activităţi extraşcolare.
Unde sunt clase de „after school“
Cu toate că părinţii sunt cei care solicită înfiinţarea de clase cu program prelungit („after school“), realizarea acestora trebuie aprobată în Consiliul de Administraţie al ISJ Dolj. „Pentru anul şcolar 2012-2013, au fost aprobate clase de
«after school» la Colegiul Naţional «Elena Cuza», la Grupul Şcolar «Matei Basarab», la Şcoala nr. 21, Şcoala nr. 37, Şcoala nr. 2 Calafat şi Liceul Independenţa Calafat“, a precizat Doina Iliuţă, şef reţea şcolară în cadrul ISJ Dolj.
Unde sunt clase de „step by step”
La învăţământul primar din Dolj sunt şase unităţi şcolare unde există clase de „step by step“. „Acestea sunt la Colegiul Naţional «Fraţii Buzeşti» (patru clase de I-IV), Colegiul Naţional «Elena Cuza» (o clasă I), Liceul Teoretic «Henri Coandă» (cinci clase, din care două clase I), Şcoala nr. 30 «Mihai Viteazul» (patru clase), Şcoala nr. 29 «Nicolae Romanescu» (o clasă a IV-a), Şcoala 37 (o clasă a III-a)“, precizat Doina Iliuţă.