GdS: Domnule Boroghină, iată-ne ajunşi la cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Shakespeare. După „Constelaţia Hamlet“ din 2010, în acest an aţi ales o tematică vastă, „Lumea-i un teatru, noi suntem actorii“. În antologia „Lumea-i un teatru“, reputatul teatrolog George Banu se întreabă ce fel de piesă este viaţa, una tragică sau derizorie. Dumneavoastră ce credeţi?
Emil Boroghină: Uneori poate fi tragică, alteori cădem în derizoriu, depinde, probabil, numai de noi…
Într-adevăr, începând din 2012 am încercat să avem o mai mare adresabilitate, tema din acest an fiind, cum aţi spus şi dumneavoastră, acest prim vers al monologului vârstelor din „Cum vă place“, „Lumea-i un teatru, noi suntem actorii“. De altfel, toate piesele lui Shakespeare cuprind referinţe despre teatru şi pot fi incluse în această mare temă, însă unele dintre ele sunt indispensabile, iar noi am încercat să construim programul ediţiei în funcţie de acestea din urmă.
GdS: George Banu este chiar unul dintre laureaţii festivalului din acest an. Ne puteţi spune mai multe despre premiile oferite în cadrul ediţiei 2012?
E.B.: Aşa este, unul dintre laureaţii din acest an este chiar omul de teatru George Banu, profesor la Universitatea Sorbona din Paris, pentru cartea sa, „Lumea-i un teatru“, apărută atât în Franţa, cât şi la noi, în România. Deşi volumul a văzut lumina tiparului după ce noi am anunţat ediţia aceasta, poate fi considerat fundamentul acestui festival pentru că, realmente, citindu-l şi recitindu-l, mi-am dat seama ce corecturi trebuie să aducem programului, iar cel care va citi această carte va observa că evenimentul din acest an este foarte strâns legat de acest volum. Ea vine ca o carte programatică pentru festivalul din acest an. Mă bucur că Rotary Internaţional, Clubul Rotary Craiova şi Clubul Rotary Probitas au fost de acord ca, din sponsorizarea pe care au acordat-o Festivalului Shakespeare, să dăm o destinaţie unei sume de 10.000 de lei pentru acordarea Premiului Special al Festivalului Shakespeare 2012 criticului şi istoricului George Banu. Sponsorizarea celor de la Rotary a fost posibilă, probabil, printr-un efort excepţional din partea fiecărui membru, şi ţin să le mulţumesc pe această cale. Ar fi fost păcat ca această carte exponenţială pentru shakespearologia mondială, dar şi pentru festivalul nostru să nu primească o recunoaştere.
Cealaltă distincţie este Premiul Internaţional Shakespeare, care a fost acordat prima dată în 2008 regizorului britanic Declan Donellan. Sponsorul de atunci (BCR) ne-a sprijinit cu 10.000 de euro. Din nefericire, în 2010 nu am reuşit să obţinem aceeaşi sumă, iar laureatul ediţiei, regizorul român Silviu Purcărete, a primit numai 2.500 de euro. În schimb, în acest an, Institutul Cultural Român, cu mare generozitate, s-a implicat şi ne-a ajutat să îi oferim laureatului Premiului Internaţional Shakespeare 2012, Eimuntas Nekrosius, cei 10.000 de euro care au reprezentat valoarea iniţială a acestei distincţii.
GdS: Apropo de sprijinul financiar, aminteaţi, în seara de deschidere a Festivalului, de greutăţile pe care le-aţi întâmpinat în acest an.
E.B.: E drept că, din cauza lipsei fondurilor şi a altor priorităţi ale oraşului, nu am reuşit să fim susţinuţi pe cât ar fi fost necesar şi nu am putut realiza acest festival în integralitatea sa, după programul pe care l-am conceput noi iniţial. Sperăm ca aceia care vor veni după noi şi vor continua acest eveniment să fie mai convingători şi să obţină mai mult suport. Mereu am întâmpinat dificultăţi de acest ordin, dar anul acesta au fost, parcă, ceva mai numeroase faţă de alţi ani.
GdS: Cum aţi reuşit, totuşi, să găsiţi, de fiecare dată, energia pentru o nouă ediţie, în ciuda acestor obstacole?
E.B.: Vreau să vă mărturisesc că din 2008, când am avut o serie de mari spectacole, mă gândesc de fiecare dată să renunţ. Însă, după o perioadă, ajung la concluzia că este necesar să merg mai departe, pentru că sunt unul dintre părinţii acestui festival şi pentru că mă încearcă sentimentul că, după plecarea mea, ar putea fi lăsat să dispară. Ar fi dureros pentru mine şi pentru ceea ce am considerat eu că trebuie făcut pentru a evidenţia şi mai mult acest oraş, ar fi dureros pentru acest festival, care a atins o cotă valorică impresionantă, fiind considerat de foarte mulţi cel mai valoros Festival Shakespeare din lume.
GdS: Aţi găsit persoanele care să ducă acest proiect mai departe?
E.B.: Nu am găsit încă acel om în care să am, personal, încredere totală că va depune toată energia pentru acest festival şi, până la urmă, să dovedească spirit de sacrificiu, căci aici trebuie să te zideşti pe tine însuţi, să-ţi depăşeşti orgoliile, să înduri umilinţe. Vă daţi seama că nu-i uşor să baţi la toate uşile, unele ţi se deschid, altele rămân închise. De aceea, aş vrea să le mulţumesc încă o dată tuturor celor care au încercat, mai ales la aceste două ediţii deosebit de grele, să ne ajute cu cât le-a stat în putinţă.
GdS: Aţi început să vă gândiţi deja la ediţia viitoare?
E.B.: Ţin să vă spun că deja avem stabilite tematicile pentru următoarele două ediţii. În 2014, când se împlinesc 450 de ani de la naşterea lui William Shakespeare, genericul va fi „Shakespeare al tuturor“, iar în 2016, când se vor comemora 400 de ani de la moartea dramaturgului, „Shakespeare pentru eternitate“.