2.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTrei kilograme de rosii cresc dintr-o saminta

Trei kilograme de rosii cresc dintr-o saminta

Zice ca anul asta a scos vreo 250 de milioane. Probabil sa nu se sperie concurentii, pentru ca, in mod sigur, afacerea cu rosii a lui Marius Velcea e mult mai banoasa decit ii place lui sa marturiseasca. Dar, cu toata sfiosenia sa de a rosti cifrele rotunde de la banca, profesorul de electrotehnica din Poiana Mare nu se da inapoi sa dezvaluie secretul meseriei de agricultor, invatata peste noapte. Asta ca sa mai bage la tartacuta si restul romanilor, pusi pe agoniseala in timp record si cu cheltuiala minima, ca o afacere se face cu cap.

Cind a venit la Poiana Mare – Dolj, la socri, a gasit afacerea pusa pe picioare. Un solariu bine lucrat, din lemn si folie, pe care socru-sau il ridicase cu pricepere, nu cu mult timp in urma. Afacerea in sine o incepuse de mult, de vreo 20 de ani. Si mergea. Din 5.000 de fire din cel mai bun soi de rosii romanesti de masa, la cinci lei, in medie, pe kilogram, se scoteau vreo cincizeci de mii de lei pe an. Ingrasamintele nu erau scumpe, folia, nici ea, iar cea mai mare parte a banilor intra in buzunar.

Cind a venit Marius insa, lucrurile au prins a se schimba. Avind suficiente cunostinte de tehnica si mai ales intentii de modernizare a agriculturii, proaspatul ginere s-a apucat sa imbunatateasca tehnologia aplicata pina atunci de socrul sau. Intii a marit solariul initial, apoi a mai construit unul. A schimbat cadrul de lemn cu unul din fier, mai scump, intr-adevar, dar mai rezistent. In loc de un singur strat de folie, a pus doua, pentru o mai buna izolare termica, iar sistemul de irigatii invechit – cu furtunul sau galeata – s-a transformat in sistem de udare prin picurare.

Rosia „subtire“ cu cheltuiala se tine

Pasul urmator a fost sa studieze cartile si articolele de specialitate pentru a gasi cel mai bun si productiv soi de rosii. Convins ca nu are cum sa dea gres, a achizitionat imediat hibridul olandez, care, teoretic, promitea sa sparga piata romaneasca. Asa s-a si intimplat: din cele 5.500 de fire, cu cele trei kilograme de rosii pe fir, s-a ajuns rapid la o productie de 17 tone. Cu un pret de 40.000 de lei pe kilogram – cum s-a intimplat anul acesta – nu e de mirare ca sutele de milioane au intrat usor in buzunarul lui Velcea.

„Anul acesta mi-a mers mai bine ca niciodata“, marturiseste, cu modestie, Marius. „Am vindut numai la Timisoara si cea mai mare parte am dat-o chiar de acasa, la angrouri. Veneau tiruri in fiecare zi, nici nu ma mai oboseam sa plec eu cu marfa.“

Asadar, investitiile facute de tinarul agricultor s-au amortizat in timp. Cheltuielile cresc insa in fiecare an, pentru ca o afacere prospera numai atunci cind se investeste in ea.

„Trei sute de kilograme de folie ma costa cam 15 milioane, saminta – tot vreo 15, ingrasamintele – 150 de euro, lemnele si carbunii – inca zece milioane“, face Marius repede socoteala. Iar munca, daca nu costa bani, il costa in schimb timp si sanatate.

Productia, pregatita timp de cinci luni pe an

„Luam pamintul, mranita de padure si pamint de balta, il amestecam si il cernem. Pe la Craciun incepe semanatul in solariu. Dupa o luna, se scot din rasad si se replanteaza, iar cind ajung la patru-sase frunze, prin martie, se raresc. Atunci incepe partea a doua a procesului: udatul, legatul, copilitul, stropitul cu substante fitosanitare. Abia la sfirsitul lui aprilie, inceputul lui mai, deci dupa aproape cinci luni de munca, se culeg roadele: se triaza in functie de calitate si, in cele din urma, se vind“.

Desi in cei citiva ani de cind s-a apucat de agricultura a muncit cit intr-o viata intreaga, Marius Velcea nu are regrete.

„M-am apucat pentru ca mi-a placut“, spune el. Nu are de gind sa renunte la cultivarea rosiilor, pentru nimic in lume. Nici la catedra nu a renuntat, si exemplul sau a fost urmat si de sotie – Adriana, profesoara de matematica la Calafat, iar in timpul liber, cultivatoare de rosii. Cu zilele astfel impartie – intre scoala si solariu – sotii Velcea nu au de ce sa se plinga: deja au inceput sa-si mobileze vila construita din banii de pe rosii. Si nu se vor opri aici.

„Nu vrem bogatii, ci doar un confort decent. Munca nu este suficienta. Toti taranii muncesc. Toti salariatii muncesc. Secretul succesului este unul singur, valabil in orice domeniu: trebuie sa ai cap cind te apuci de un lucru. Nu il faci la intimplare, ci cu mare atentie si, mai ales, dragoste“, spune Marius Velcea, asezat comod intr-un fotoliu din noul living.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS