9.2 C
Craiova
vineri, 1 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinÎnvingeţi depresia cu sunătoare

Învingeţi depresia cu sunătoare

Sunătoarea poate vindeca depresiile uşoare şi moderate, având mai puţine efecte secundare decât medicamentele antidepresive

Plantă solară prin excelenţă, sunătoarea (Hypericum perforatum) creşte în zonele temperate de pe toate continentele. Ea este recunoscută pentru efectele sale comparabile cu cele ale medicamentelor antidepresive, însă fără efecte secundare.
Numeroase depresii legate de un eveniment traumatizant (deces, divorţ, pierderea locului de muncă etc.) sunt cauzate de un deficit de serotonină. Prin stimularea producerii acestei substanţe, sunătoarea atenuează această carenţă şi ameliorează simptomele care îi sunt asociate: lipsa de energie, insomnie, angoasă, stare de agitaţie, vulnerabilitate la stres. De asemenea, faimoasa plantă creşte nivelul de dopamină, legat de plăcere şi dorinţă, şi pe cel de noradrenalină, legat de atenţie şi de trezire.
Sunătoarea are şi o acţiune asupra melatoninei, un hormon legat de buna dispoziţie, al cărei nivel scade din cauza neexpunerii la soare. Combinând această acţine cu cea asupra serptoninei, sunătoarea se află pe primul loc în lista celor mai eficiente plante în lupta împotriva acestei probleme sezoniere.

Calmează agitaţia

Chiar dacă nu are un impact hormonal direct, sunătoarea acţionează asupra simptomelor legate de schimbările hormonale. Această plantă este recomandată pentru calmarea anxietăţii sau a tulburărilor depresive ale menopauzei, precum şi a proastatei dispoziţii şi agitaţiei nervoase cauzate de sindromul premenstrual.
Sunătoarea ameliorează patologiile declanşate de stres, precum colonul iritabil. De asemenea, se pare că are rezultate interesante asupra sindromului picioarelor obosite, această tulburare neurologică ce constă în nevoia de a da din picioare.

Protejează nervii

Încă din antichitate, planta este cunoscută pentru calitatea sa de a proteja nervii. Fie că este vorba de o lipsă de oxigen la nivel vascular (accident vascular, îmbătrânire) sau durere sciatică, sunătoarea dă rezultate semnificative.
În condiţiile în care sunătoare are o acţiune asemănătoare medicamentelor antidepresive, precum Prozac, care modifică nivelul de serotonină, dar care au şi efecte secundare minore, se recomandă renunţarea la aceste medicamente în cura cu ceaiuri de sunătoare. Partea delicată este momentul trecerii de la un tratament la altul. Ambele acţionează asupra serotoninei şi trebuie să avem grijă să nu eliberăm prea multă în sistemul nervos, fapt ce ar putea duce la dureri de stomac, tremur.

Consumaţi cu prudenţă

Medicamentele pe bază de sunătoare au obţinut, în anul 2002, autorizaţia de comercializare. Germania este una dintre ţările care le foloseşte din abundenţă.
Această plantă fiind un fotosensibilizator, nu se recomandă expunerea la soare în cazul aplicării externe a cremelor pe bază de sunătoare. Luaţi cu prudenţă medicamente pe bază de sunătoare dacă urmaţi tratamente pentru inimă, SIDA, dacă luaţi antiinflamatoare (Ibuprofen), pilule contraceptive. Sunătoarea activează enzimele de la nivelul ficatului, diminuând nivelul anumitor medicamente şi deci şi eficacitatea acestora. Trebuie menţionat că sunătoarea vindecă plăgile şi arsurile. Folosită la nivel extern sub formă de cremă, sunătoarea are efecte cicatrizante, antibacteriane şi antiinflamatoare.

Efecte secundare

Orice medicament sau supliment alimentar poate avea efecte nedorite, la fel cum orice aliment poate provoca disconfort, uşoare tulburări digestive sau alergii cutanate la unele persoane predispuse. În ciuda faptului că sunt rare şi minore, anumite efecte secundare pot apărea din cauza folosirii ceaiurilor şi a altor produse pe bază de sunătoare: oboseală, dureri de cap, senzaţia de uscare a gurii, ameţeală.
Sunătoarea nu cauzează dependenţă, nici sevraj. Nu a fost raportat nici un caz de toxicitate, supradoză sau efect advers cauzat de folosirea plantei pe termen lung.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS