-2.5 C
Craiova
duminică, 19 ianuarie, 2025

MRU sau Blaga

La capătul celor patru ore petrecute duminică printre pedeliștii mobilizați la Sala Polivalentă pentru lansarea candidaților la alegerile locale rămâne o întrebare: MRU sau Blaga? Nimeni din partid nu mai pare să creadă azi în Emil Boc și garnitura instalată acum un an la conducerea PDL. Mai toți spun că trebuie rapid înlocuită. Cum, când și, mai ales, cu cine? Asta pare să frământe astăzi un partid aflat în căutarea unui nou lider providențial. Duminică, numeroși pedeliști se așteptau ca Mihai Răzvan Ungureanu să-și anunțe înscrierea în partid. N-a făcut-o, preferând un discurs ambiguu, din care se poate înțelege orice.  
Pentru mulți, premierul debarcat pare să reprezinte speranța revitalizării partidului. Pe durata evenimentului, trei personaje au electrizat sala: MRU, chiar dacă a avut un discurs finalizat cu un îndemn cam stângaci (fiți ungurenii mei), președintele Traian Băsescu, în ciuda faptului că a apărut meteoric sub formă de personaj într-un filmuleț care ilustra eforturile PDL în lupta cu criza economică, și Vasile Blaga, pozând la finalul evenimentului în tătucul protector al partidului.   
Însă, MRU a avut succes, sala l-a primit bine. În tot cazul, mai bine decât au făcut-o liderii aflați la tribună. Aceștia păreau să înghită cu noduri un corp străin cam sofisticat pentru gusturile lor ceva mai simple. Personaje ca Teodor Baconschi sau Monica Macovei arată și astăzi ca nuca în perete când la astfel de adunări, în mod tradițional, pedeliștii încep să cânte și să danseze cu menestrelii Aurel Tamaș sau Sava Negrean Brudașcu.
Și, totuși, nimeni n-a înțeles în final ce se va întâmpla. Îl va primi partidul cu brațele deschise pe MRU, invitându-l să preia conducerea? Unii spun că e utopic să crezi că Vasile Blaga, astăzi șeful de facto al PDL și coordonatorul campaniei electorale, va lăsa puterea din mână. Blaga a pierdut acum un an în fața unui Emil Boc impus de Traian Băsescu. Astăzi pare să fi venit vremea revanșei. Dacă va obține un scor rezonabil la alegeri, președintele Senatului va revendica în mod legitim conducerea PDL. Cu toții par de acord că până la alegerile locale din iunie nu se vor produce schimbări majore, Boc va rămâne președinte, Blaga va coordona campania și că abia după se va putea vorbi de un Congres Extraordinar.  
Duminică, am stat de vorbă cu destui lideri convinși că MRU a fost debarcat chiar de PDL, mai bine zis, de un mic grup interesat. „Adică noi l-am dat jos pe MRU de la guvern ca să-l aducem șef în partid? Tocmai asta era problema lui: începuse să crească în sondaje, era un pericol pentru ceilalți. Iar omul care l-a dat jos se afla acolo, în sală“, mi-a spus unul dintre pedeliștii cu state vechi în partid.  
Prin urmare, vedem o prăpastie între aspirațiile unor lideri și așteptările interne. Pedeliștii de rând s-au săturat și de Blaga, și de Udrea, și de Boc, și de Anastase și vor altceva. În schimb, unii lideri simt că e vremea să-și ia partidul înapoi. „Garda veche moare, dar nu se predă“, a fost semnalul de luptă internă dat de Adriean Videanu. Și, totuși, ce vor face cu MRU și capitalul său de simpatie internă? Care sunt planurile fostului premier? Va alege drumul scurt sau drumul lung? Va accepta o funcție-cadou, se va lăsa prins în insectarul de „achiziții frecventabile“, eventual pus în fruntea celorlalți intelectuali din partid? Sau va alege drumul lung și riscant al unei noi construcții, care presupune sacrificii personale, efort și ratarea asumată a alegerilor din 2012? Încă nu a dat clar un răspuns categoric, deși pare să fi ales.  
Până una-alta, îl vedem preluat discret, introdus treptat în viața intimă a partidului, participând la exerciții de socializare cu liderii PDL prin restaurantele Capitalei. Dacă va continua pe acest drum, mă tem că MRU va deveni dintr-o speranță încă o deziluzie, că va sfârși înghițit de sistem, cum s-a întâmplat cu mulți alții, devenind mai devreme sau mai târziu încă unul „de-al lor“. O anumită pornire spre oportunism manifestată în trecutul său politic îl împinge, din nefericire, în această direcție.  
Poate că exact asta își și dorește „garda veche“: să se folosească de popularitatea lui MRU, dar să-l controleze perfect. Să-l plimbe prin țară, să pună umărul la lansarea unor candidați, să-i ocupe timpul, să-l integreze ușor în rețelistica intereselor de partid. Lăsat să evolueze liber în afara sistemului, MRU le-ar putea pune iarăși probleme. (Cineva îmi spunea că înlocuirea lui Blejnar a contat în ecuația trădărilor care au dus la răsturnarea Guvernului Ungureanu). Despre candidații lansați duminică la Sala Polivalentă n-ar fi mare lucru de spus: aceleași fețe de baroni locali (Falcă, Pinalti, Ostaficiuc, Scripcaru), politicieni-caricatură gen Prigoană sau Poteraș, puține figuri proaspete și convingătoare.  
Ar mai fi ceva important de adăugat: PDL va intra în adevărată criză abia după o eventuală instalare a Guvernului Ponta încolo. Construit ca partid al administrației, vulnerabilitatea sa în fața epurărilor politice, trădărilor și abandonului de teama repercusiunilor este majoră. Tocmai din acest motiv, toate mesajele lansate la evenimentul de duminică au fost de uz intern și au avut ca scop mobilizarea internă, strângerea rândurilor în jurul lui Vasile Blaga, cel care le promite să le fie protector în vremurile grele de opoziție, uzând eventual de prieteșugul său cu Ioan Rus, propus șef la administrație și interne în Guvernul Ponta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS