5.1 C
Craiova
sâmbătă, 30 noiembrie, 2024

Diverse

Americanii folosesc pentru prima oara avionul de lupta AC-130

Americanii au folosit luni, pentru prima oara de la inceputul operatiunilor militare in Afagnistan, un avion AC-130, un aparat greu, cu o mare putere de atac, a spus un responsabil american al apararii citat de AFP. Aparatul a lovit regiunea Kandahar, fief al talibanilor, a precizat oficialul american, fara a da detalii despre tintele vizate. Luni, presa americana a relatat despre bombardamente aeriene intense, citind afirmatiile unor martori care sustineau ca au auzit elicoptere si tiruri de arme automate. AC-130 este varianta modificata a avionului de transport C-130, prevazut cu arme automate pe flancuri si capabil sa lanseze atacuri intense cu munitie de 25, 40 si 120 mm sau sa loveasca tinte din mediul urban cu mare precizie. Dotat cu camere video, infrarosii si radare, AC-130 poate ataca indiferent de conditiile climatice si poate urmari o tinta la sol, fara a o confunda cu fortele aliate. Acest avion a fost utilizat pentru prima data in timpul razboiului din Vietnam, apoi in Irak, Somalia si in Balcani. El este utilizat de regula in actiuni de salvare, atacuri ale fortelor speciale si sprijinirea trupelor la sol.

Riposta nu va fi extinsa in lipsa unor dovezi puternice

Secretarul Foreign Office-ului, Jack Straw, a exclus ieri o extindere a atacurilor americano-britanice, lansate impotriva Afganistanului, catre alte tari, decit daca vor exista „dovezi irefutabile” referitoare la implicarea lor in terorism, informeaza AFP. „Nu avem nici un plan pentru a ataca vreo tara in afara de Afganistan”, a declarat Straw pentru canalul de televiziune cu transmisie prin satelit Al-Jazeera, care a asigurat o traducere in limba araba. „Recurgerea la aceasta optiune militara nu va interveni decit daca se gasesc dovezi irefutabile referitoare la implicarea altor state si daca acestea din urma refuza recomandarile Consiliului de Securitate al ONU in privinta luptei impotriva terorismului. Dar deocamdata acest lucru nu este de actualitate”, a adaugat el. Irakul crede ca ar putea fi o tinta pentru represaliile militare pe care Statele Unite au promis ca le vor extinde intr-o a doua faza, dupa campania impotriva Afganistanului, asupra altor tari si organizatii acuzate de terorism. Capitalele arabe si-au exprimat dezacordul in ceea ce priveste eventuale atacuri asupra unor tari arabe, temindu-se de reactia publicului, deja sensibil la efectele mentinerii embargoului asupra Irakului si la represiunea Intifadei palestiniene de catre Israel. Joia trecuta, Straw afirmase ca Londra nu dispune de nici un element care sa implice Irakul in atentatele din 11 septembrie.

Trafic de material nuclear pe ruta Transnistria-Romania-Bosnia

Interpolul desfasoara mai multe anchete referitoare la traficul cu material nuclear si strategic pe ruta Transnistria-Romania-Bosnia, scrie preasa de la Chisinau, care citeaza mass-media italiene, relateaza BASA-press. Seful Biroului italian Interpol care se ocupa de Republica Moldova si Romania, Paolo Sartori, a afirmat, intr-un interviu acordat postului national italian de televiziune, ca ancheta a fost declansata o data cu descoperirea pe teritoriul Bosniei a unei celule a retelei Al-Qaida a lui Osama bin Laden. Potrivit presei de la Chisinau, „materialul nuclear si strategic care pleaca din Transnistria are ca destinatie posibila teroristii islamici” si se argumenteaza cu faptul ca, in ultimii doi ani, in Romania au fost identificati si arestati mai multi traficanti de material nuclear si strategic, cum ar fi mercurul alb sau cobaltul, substante care pot fi folosite in atentate teroriste. Sursa citata afirma ca traficantii actioneaza in Transnistria, prin Romania, si ajung in Bosnia si tarile occidentale sau Orientul Mijlociu.

Doi presupusi membri ai gruparii Osbat al-Ansar, arestati

Doi presupusi membri ai gruparii palestiniene, Osbat al-Ansar din Liban, desemnata de Statele Unite drept o tinta a luptei antiteroriste au fost recent arestati, au anuntat ieri surse judiciare, citate de AFP. Fortele de securitate din Tripoli, capitala Libanului de Nord, i-au arestat, la o data neprecizata, pe Daniel Ahmad Samarji, in virsta de 22 de ani, si Bilal Ali Othman, in virsta de 26 de ani, banuiti ca ar apartine gruparii Osbat al-Ansar, a adaugat sursa citata. Reprezentantul guvernului libanez pe linga un tribunal militar, Nasri Lahoud, a ordonat arestarea lor „pentru pregatirea de actiuni teroriste, comert ilicit cu arme de razboi si lansari de tiruri”, a precizat sursa citata. Potrivit editiei de ieri a cotidianului An-Nahar, Samarji a declarat ca grupurile armate au luat fiinta la Tripoli si in zona muntoasa Dinniye, pentru „a comite atentate impotriva obiectivelor americane din Orientul Mijlociu”. Potrivit cotidianului, Samarji avea legaturi cu un adept al presupusului terorist Osama bin Laden, Abou Ayyache, ucis in luna ianuarie 2000 in timpul desfasurarii unei campanii de catre armata libaneza in zona muntoasa Dinniye, care s-a soldat cu desfiintarea unei retele teroriste sunnite.

Scrisoarea adresata lui Daschle era contaminata

Scrisoarea adresata liderului democrat al Senatului american, Thomas Daschle, continea bacilul antraxului, a declarat ieri purtatorul de cuvint al politiei care se ocupa de securitatea Congresului, informeaza AFP. „Stim acum ca ne confruntam cu un caz confirmat de bacil al antraxului“, a declarat purtatorul de cuvint, Dan Nichols, in cursul unei conferinte de presa sustinute la Congres. El a spus ca analizele complementare efectuate luni seara tirziu au confirmat prezenta bacteriei in aceasta scrisoare, sosita vineri la biroul lui Daschle, dar deschisa abia luni. „Substanta era intr-adevar bacteria antraxului“, a declarat Nichols. Luni, doua examene preliminare realizate pe loc s-au dovedit a fi pozitive. Scrisoarea a fost descoperita luni dimineata, in corespondenta adresata lui Daschle. Senatorul a declarat ca plicul a fost deschis de o tinara, care a fost expusa contaminarii cu bacilul antraxului. Totusi, pina in prezent, nu a fost semnalat nici un caz de contaminare, a declarat ieri senatorul Daschle.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS