Preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României i se solicită un raport detaliat cu privire la situaţia financiară a acestei societăţi comerciale. Camera de Comerţ şi Industrie Dolj solicită Camerei Naţionale să explice cum s-au cheltuit banii în perioada 2008 – 2011. Vlasov trebuie să explice şi necesitatea alegerilor anticipate, în lipsa existenţei unei situaţii care ar pune în pericol unitatea Sistemului Cameral.
Camera de Comerţ şi Industrie Dolj a cerut preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, să explice în cadrul Adunării Generale Extraordinare programată pentru Duminica Rusaliilor „care sunt cauzele care au generat deschiderea procedurii de insolvenţă a Romexpo“ şi cum s-au cheltuit banii în perioada 2008 – 2011.
Potrivit observaţiilor remise CCIR privind completarea ordinii de zi a şedinţei, se cere „prezentarea de către Adunare a unui raport detaliat cu privire la situaţia financiară a acestei societăţi comerciale, a demersurilor care s-au făcut pentru redresarea economică a Romexpo SA“, precum şi „informarea membrilor Camerei Naţionale în ceea ce priveşte posibilităţile reale de evitare a falimentului acestei societăţi comerciale, dacă aceste posibilităţi există sau nu“.
De asemenea, Camerei Naţionale i se cere să întocmească un raport de audit financiar şi să desemneze auditorul care să verifice dacă sumele menţionate, la capitolul cheltuieli, în anexa la Rapoartele privind Execuţia Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al CCIR pe anul 2008, anul 2009, 2010, respectiv 2011, precum şi în situaţiile financiare ale CCIR „au fost cheltuite conform dispoziţiilor legale, în acord cu Statutul Camerei Naţionale şi în interesul CCIR“. Auditorul desemnat va trebui, de asemenea, să verifice dacă sumele menţionate mai sus „au la bază documente justificative, legal întocmite“ şi dacă „situaţiile financiare ale CCIR aferente anilor 2008, 2009, 2010 şi 2011 reflectă fidel situaţia veniturilor şi a cheltuielilor acestei organizaţii“.
În lipsa revocării organelor de conducere actuale nu se pot organiza alegeri
Convocarea Adunării Generale Extraordinare a CCIR care va avea loc duminică, 3 iunie 2012, pare să fi fost făcută fără un temei legal, având în vedere că alegerile pentru noua conducere erau programate în luna decembrie şi nu există, în prezent, nici o situaţie care ar pune în pericol unitatea Sistemului Cameral.
Din acest motiv, reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj i-au cerut preşedintelui CCIR, Mihail Vlasov, să explice, în cadrul şedinţei, dacă această convocare s-a făcut „din iniţiativa preşedintelui sau în urma cererii unei treimi din numărul de membri sau a unui număr de cel puţin jumătate din numărul total al membrilor de drept“.
Precizând că în textul Convocării, semnat de 22 de persoane fără a se menţiona calitatea acestora, motivarea „este deosebit de evazivă şi conţine elemente fictive care nu sunt susţinute de nici un fel de probatoriu“, reprezentanţii Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj cer preşedintelui CCIR să descrie, „cu dovezi concludente“, care ar fi situaţia „atât de gravă încât ar pune în pericol unitatea sistemului Cameral“, care ar justifica această convocare urgentă a Adunării Extraordinare.
„Nu există nici un fel de dispoziţie legală sau statutară în temeiul căreia CCIR ar putea avea, concomitent, două Colegii de Conducere, doi preşedinţi, două Birouri de Conducere, două Comisii de Cenzori. Cum pe ordinea de zi a Adunării Extraordinare din 3 iunie 2012 nu figurează, ca punct distinct, revocarea acelor organe de conducere al căror mandat este în curs şi care expiră abia în decembrie 2012, consecinţa organizării acestor alegeri, în condiţiile ordinii de zi comunicate, ar fi ca, până în decembrie 2012, Camera Naţională să aibă doi preşedinţi, două Colegii de Conducere etc., fapt inadmisibil“, se arată în observaţiile Camerei din Dolj trimise CCIR.
Afrodita Cicovschi