8.4 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePolivalenta alb-albastră

Polivalenta alb-albastră

Sala Polivalentă din Craiova are deja scaune într-una din tribune, iar cealaltă va fi şi ea finalizată în circa două săptămâni, însă la exterior nu s-a mai făcut nimic de ceva vreme

Construcţia Sălii Polivalente din Craiova avansează pe zi ce trece. La interior, evoluţia este vizibilă, însă la exterior nu s-a mai mişcat nimic de câteva săptămâni.

Se montează scaunele

Orice persoană care intră în Sala Polivalentă va observa mai întâi că s-a terminat de zugrăvit şi s-a montat linoleumul special.
„Mai trebuie montată doar plinta dintre perete şi podea. Pe holuri au fost montate şi monitoarele (marca Sony) pe care spectatorii care ies din sală vor putea urmări ceea ce se întâmplă pe teren. Sistemul audio a fost montat şi el, tot de firma noastră, cu ajutorul subcontractorului UTI“, a menţionat reprezentantul antreprenorului general Concas Buzău, şeful de şantier Tony Bălăcescu.
În sala propriu-zisă, privirea ţi-o fură instantaneu scaunele în patru nuanţe – de la alb la bleumarin – cu care s-a umplut deja una dintre tribune (cea dinspre nord).
„Au venit toate scaunele şi acum cei de la Sport Arena le montează. Una dintre tribune va fi terminată chiar în cursul acestei săptămâni. S-a decis că trebuie mai multe locuri pentru comentatori – încă 11 – pentru care se vor amenaja pupitre speciale“, a precizat ing. Alina Mitrache, director în cadrul SC Cilas, firma care se ocupă de dirigenţia de şantier din partea Companiei Naţionale de Investiţii (CNI).
„În paralel, lucrăm şi la montarea suporţilor pentru sistemele de fixare a fileurilor de volei şi de tenis. Acestea vor fi gata, probabil, într-o săptămână“, a declarat Adrian Stoica, reprezentantul Sport Arena, firmă care are contract pentru dotările din sală – de la tabelă, porţi şi fileuri, până la scaunele tribunelor şi ringul de box.
Între scaune, muchiile de beton ale gradenelor vor fi mascate cu nişte colţare de aluminiu. Acestea sunt montate de muncitorii Concas în acelaşi timp cu scaunele, pentru a economisi timp. Apoi, imediat ce se va finaliza montarea suporţilor pentru fileuri, Concas va trece la montarea parchetului de competiţie peste ţevile sistemului de încălzire care e montat de câteva luni pe podeaua sălii. „Operaţiunea de montare a parchetului va dura cam o lună. Nu e vorba de un simplu parchet, ci de o podea flotantă, care să aibă elasticitatea necesară jocurilor practicate în sală“, a menţionat Tony Bălăcescu.

Dotări de top

În curând va fi montată şi tabela electronică.
„În cursul acestei luni, probabil până în 20 iunie, noi vom termina de livrat absolut toate materialele, inclusiv tabela electronică. Este vorba de o singură tabelă, dar există discuţii pentru încă una. Federaţia Română de Baschet chiar ne-a trimis o adresă prin care ne solicită să o aducem şi pe cealaltă, ceea ce vom putea face doar cu acordul beneficiarului. Tabelele vor fi montate pe pereţii din capetele sălii şi au 12+2 rânduri de afişaj. Ele sunt certificate de Federaţia Română de Baschet pentru nivelul 1 de competiţie, fiind adaptate şi pentru jocul de handbal, unde e nevoie de 14 rânduri de afişaj, nu doar de 12, ca la baschet. Dacă se acceptă şi furnizarea celei de-a doua tabele, acestea vor fi sincronizate şi perfect compatibile, pentru a fi comandate de pe un sistem unic de operare. Ele vor putea fi comandate atât în sistem clasic, prin fir, cât şi wireless“, a spus reprezentantul Sport Arena.
Aceeaşi firmă se ocupă şi de aducerea covoarelor de competiţie, care se aşază peste parchet. Menţionăm că pe parchetul de competiţie vor fi trasate toate marcajele pentru sporturile ce vor putea fi practicate în această sală, putându-se juca astfel meciurile din competiţiile interne. În schimb, competiţiile internaţionale cer ca pe podeaua de joc să fie trasat un singur tip de marcaj, specific unui anumit sport. Pentru a corespunde normelor internaţionale în această privinţă, se folosesc covoare de competiţie specifice – handbal, volei, etc. – care se aşază peste parchetul de competiţie.
„În depozitul nostru din Bucureşti avem aprovizionate covoarele pentru handbal şi pentru volei. Ele sunt făcute de concernul internaţional Gerflor, partener oficial al federaţiilor internaţionale de volei şi handbal. Covorul de badminton se află în vamă – el vine din Statele Unite, fiind produs de Connor Sport Court International. Suntem în discuţii şi pentru furnizarea unui covor de futsal, pentru ca să nu fie folosit în acest sens covorul de handbal. Covorul de tenis va fi de la Mondo, un producător italian, iar sistemele pentru baschet, dar şi tabela electronică sunt fabricate de Schelde, un alt cunoscut producător internaţional de astfel de aparatură sportivă“, a menţionat Adrian Stoica.

Probleme de tot felul

În subsol, SC Histria International SRL a adus deja aparatura sportivă din sălile de forţă, iar acum muncitorii acestei firme se ocupă de montarea scaunelor în sălile de SPA şi de dotarea cu mobilier a vestiarelor. Aceeaşi firmă a montat deja un lift şi două platforme mobile ce le vor permite persoanelor cu handicap care se deplasează în cărucior să poată ajunge în tribune.
În curte, însă, nu se mai lucrează de câteva săptămâni. De amenajarea parcărilor şi a căilor de acces ar trebui să se ocupe firma Erbaşu, care a subcontractat lucrarea către Delta ACM ‘93 Bucureşti. Oficial, lucrările s-au întrerupt din cauza ploilor din ultima vreme. Neoficial, însă, Delta ACM şi-a retras toţi muncitorii de la Polivalentă pentru a face faţă comenzilor de asfaltări venite în număr foarte mare de vreo câteva săptămâni încoace din partea Primăriei Craiova pentru toate cartierele oraşului.
Într-un colţ al parcării dinspre stadionul „Ion Oblemenco“ se va găsi o colină, despre soarta căreia se vor întreba, probabil, mulţi. Ei bine, respectiva ridicătură de pământ a fost creată ulterior, sub ea aflându-se, de fapt, bazinul de apă pentru incendii, la care se lucrează în prezent. Constructorii au avut mari probleme la construcţia bazinului de apă din cauza utilităţilor din pământ care nu se află niciodată acolo unde apar pe hărţile din primărie. Pentru că nişte cabluri de electricitate treceau prea aproape de locaţia din proiect a bazinului, a fost nevoie ca acest rezervor de apă să fie mutat pe o locaţie apropiată
O altă problemă a fost cu alimentarea de apă de pe strada Bucovăţ a Sălii Polivalente. În proiectul iniţial, întocmit cu destui ani în urmă, se prevedea ca, pe lângă alimentarea cu apă dinspre bulevardul Ştirbei Vodă, să existe şi un alt racord de apă, din strada Bucovăţ. Problema de care s-au lovit constructorii a fost de-a dreptul stupidă: respectiva reţea de apă din strada Bucovăţ… nu există! Primăria Craiova plănuia cu mai mult de un deceniu în urmă să o facă, dar n-a apucat până acum. Reţeaua de rezervă a actualei Polivalente a fost până la urmă legată – ca o soluţie de compromis – la vechiul inel de apă al fostei Săli Polivalente, care nu corespunde întru totul cerinţelor actuale de alimentare cu apă, însă… altă soluţie nu exista!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS