4.2 C
Craiova
joi, 12 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCORAPET Corabia a fost preluata de turci

CORAPET Corabia a fost preluata de turci

Fosta Intreprindere de Fibre Sintetice Corabia, actuala SC CORAPET SA, care a tinut prima pagina a ziarelor din cauza scandalurilor legate de privatizarea frauduloasa si a numarului mare de disponibilizati (470 de angajati in 2001, 64 in prezent), va incepe din nou sa functioneze, dupa cum a anuntat simbata, intr-o conferinta de presa, noua conducere a societatii. A fost prezent si unul dintre noii patroni, Emin Ozyacar, asociat la LTB TEXTIL GROUP Bucuresti, o companie cu capital mixt turco-roman. La conferinta de presa au participat primarul Ion Dimienescu si deputatul Florin Iordache. Birourile fabricii au fost modernizate, s-au montat timplarie termopan, tavane false etc., urmind sa se instaleze o centrala termica, investitia fiind de aproape cinci miliarde de lei. Asa cum spunea si noul director al fabricii, Aurel Damian, noii patroni ai intreprinderii vor investi circa 28 de milioane de dolari pina in 2005, pentru a transforma CORAPET Corabia intr-una din cele mai profitabile firme din tara.

Productia de sticle din plastic – o afacere de miliarde

Firma LTB TEXTIL GROUP SRL, care a cumparat CORAPET pe 14 martie 2003, intentioneaza sa retehnologizeze fabrica. Am demarat prima etapa de investitii, se va lucra cu doua-trei surse straine de finantare si speram ca in februarie anul viitor sa terminam prima faza. Pina in toamna lui 2005, trebuie sa definitivam cele patru etape ale investitiei. In acest scop vom angaja 724 de oameni, majoritatea din rindul vechilor muncitori ai fabricii. Vor intra in fabrica aproape 28 de milioane de dolari, la o cifra de afaceri de 128 de milioane de dolari pe an“, a spus noul director general, Aurel Damian.

Acesta a precizat ca la CORAPET se va aduce tehnologie de ultima generatie in vederea producerii de poliester PET pentru ambalaje alimentare (sticle). La Corabia se vor produce zilnic 240 de tone de granule PET pentru sticle, adica 75.000 de tone pe an. Noii patroni au semnat pentru atingerea acestui obiectiv o scrisoare de intentie cu compania americana CHEMTEX, privind achizitionarea de echipament, licenta, engineering si asistenta tehnica.

„Tehnologia de fabricatie va proveni atit de la compania CHEMTEX SUA, care va fi utilizata pentru prelucrarea polimerului in fibre, dar si de la firma TORAY, din Japonia, aceasta furnizindu-ne echipamentele pentru sinteza. Noua tehnologie de sinteza a co-poliesterului pentru sticle ce va fi importata din SUA va impune consumuri reduse de energie si capacitate mare. Tehnologia americana a fost preferata pentru ca, in etapa a doua a investitiei la CORAPET, se va produce si poliester pentru fibre. La Corabia va fiinta un combinat textil ultramodern, care va avea insa intrebuintari multiple si care va aduce profituri uriase“, a spus Aurel Damian.

Pretul platit de LTB catre CHEMTEX este de 20.120.000 de dolari, dar nu au fost incluse sarcinile si cheltuielile de zi pentru personalul de teren, precum si toate taxele si datoriile romanesti. Pretul va fi valabil pentru o jumatate de an, de la data de 21 august, cind s-a semnat scrisoarea de intentie cu firma americana, dar el va putea fi modificat in momentul semnarii contractului propriu-zis.

In prezent, in Europa nu se produc granule PET pentru sticle. Acest produs este importat de toate tarile din Asia. In Romania, marile companii importa aceste granule, iar investitia de la CORAPET ar aduce beneficii nu doar noilor patroni, dar si judetului.

Gazele naturale – marele hop

Planurile noii conduceri de la CORAPET depind de o alta investitie, care este importanta atit pentru fabrica, cit si pentru oras: introducerea gazelor naturale. Cumparatorii turci au initiat impreuna cu primaria orasului un proiect de aductiune cu gaze in oras, in valoare de peste zece milioane de euro. Astazi, la Consiliul Judetean Olt, va avea loc o intilnire intre reprezentanti ai Primariei Corabia, noua conducere a CORAPET si presedintele CJ, Marin Ionica. pentru a convinge CJ sa participe la investitie in numele guvernului.

Primarul Ion Dimienescu a spus ca primaria are nevoie de 12 milioane de euro numai pentru demararea investitiei cu gaze, aceasta avind prevazut insa doar 1,5 miliarde de lei din bugetul pe 2004. „Daca vom avea gaze naturale, va fi bine nu doar pentru locuitorii orasului, dar si pentru CORAPET, care va putea produce in premiera in Europa materia prima pentru granulele PET. Toate tarile vor importa de la Corabia acest produs“, a declarat primarul Ion Dimienescu.

Fabrica de 87 de milioane de dolari, evaluata la 33.000 de dolari

Un sechestru dubios pus pe jumatate dintre activele fabricii nu permite reluarea ciclului de productie. „Din pacate, doua firme ce apartin fostului candidat la presedintia Romaniei, Eduard Manole, respectiv SC CONCEPT SRL Bucuresti si SC MANSERO SRL din Bucuresti, care au colaborat in trecut cu CORAPET, detin jumatate dintre cladirile fabricii. De fapt, este vorba despre partea exterioara a cladirilor, caci utilajele ne apartin. Dar cum sa folosim utilajele daca nu putem intra in imobilele unde se afla? La intrare sint lacate“, a spus directorul general Aurel Damian.

Unul dintre noii patroni ai unitatii, Emin Ozyacar, s-a aratat uimit de modul in care functioneaza justitia in Romania. „Pentru o evaluare gresita a unui asa-zis expert, care a evaluat intreaga unitate, cu tot cu echipamente, la suma ridicola de 33.000 de dolari – cind numai in 1982 valora 87 de milioane de dolari, nu putem sa ne folosim de utilajele noastre. Mai avem o datorie la el de 75.000 de dolari si, desi eu vreau sa-i dau banii, el nu vrea. In loc sa ne facem treaba, ne jucam in procese. Eu iau lacatele, el (Eduard Manole – n.r.) face ce face si obtine iar ordin de sechestru si pune lacatele la loc. Eu iar le iau, el iar le pune“, a afirmat reprezentantul LTB, care este decis sa nu renunte la CORAPET, oricite piedici va avea de infruntat.

CORAPET, cea mai moderna fabrica de profil din Europa

Noii patroni de la CORAPET Corabia nu se vor rezuma doar la producerea de granule PET pentru sticle. Ei vor amenaja la CORAPET un centru de colectare a linii. Intr-una dintre sectiile CORAPET, care nu intra sub sechestrul SC MANSERO SRL, a inceput amenajarea unei fabricute pentru producerea de ambalaje din carton. LTB a alocat in acest sens 14.000 de euro pentru dezafectarea sectiei unde va functiona fabricuta. Emin Ozyacar a precizat ca aici vor lucra 33 de muncitori, fosti someri.

„Daca vom fi lasati sa ne facem treaba, CORAPET Corabia va deveni cea mai moderna fabrica din industria fibrelor din poliester din Europa“, a precizat noul director general, Aurel Damian.

Realizarea investitiei la CORAPET, coroborata cu introducerea gazelor naturale, va reprezenta relansarea orasului, dar si a judetului. In aprilie 2004, se va incheia modernizarea Portului Corabia, 80% din proiect fiind deja finalizat, valoarea investitiei realizate aici ridicindu-se la peste 1,2 milioane de euro. In plus, primaria a primit zilele trecute de la guvern unda verde pentru amenajarea unui parc industrial, care se va intinde pe o suprafata de 10,5 hectare. Parcul industrial se va amenaja in preajma portului, unde se va construi si un punct turistic, in valoare de 84.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS