• Vetuta Matei, de 36 de ani, din comuna Gruia, ingrijeste singura opt copii • Sotul a murit anul trecut, iar singurul venit il constituie alocatia micutilor • Piinea este un lux pentru numeroasa familie
Sapte prichindei ies zilnic pe poarta, din ograda Vetutei Matei, de 36 de ani, din comuna mehedinteana Gruia. Femeia are opt copii, dintre care sapte merg la scoala sau la gradinita. Aceasta ar trebui sa se bucure, mai ales ca se apropie Craciunul si Anul Nou, insa grijile zilnice sint coplesitoare. Pentru ca nu este simplu sa trimiti la scoala sapte copii, sa-i imbraci, sa le pui un pachet in ghiozdan si sa le iei rechizite.
In casa familiei Matei, singurul venit sigur il reprezinta alocatia celor opt minori, care se ridica la aproape 1,7 milioane de lei lunar, iar restul sint bani pe care mama ii cistiga muncind cu ziua.
„Nu am niciodata bani sa le cumpar la toti copiii de imbracat. Pentru ca sint unii dupa altii, mai poarta cei mici de la cei mai mari. Cind a inceput scoala, nu am avut bani sa le cumpar la nici unul de imbracat. Am spalat hainutele pe care le aveau mai bune, le-am cirpit si i-am trimis la scoala. Barbatu-meu a murit anul trecut, ii cam placea bautura“, spune Vetuta
Matei, care recunoaste ca nu o duce bine cu banii, dar face tot posibilul pentru a le asigura copiilor strictul necesar. „Aproape toti au primit rechizite de la scoala la inceputul anului scolar. Am fost la magazinul din sat, am dat 150.000 de lei si le-am luat ce le trebuia. N-am mai avut bani de ghiozdane si se duc cu punga, da’ cind o sa iau alocatia, le cumpar si lor rucsac. Sintem noi multi, dar nu vreau sa-i arate copiii cu degetul si sa rida de ei“, spune femeia.
Situatia familiei cu opt copii este cunoscuta de localnici, dar putini ii deschid poarta cu o strachina de mincare. Abia in urma cu citeva zile, cu ajutorul celor de la Sectia Mecanizata, din comuna Gruia, Vetuta Matei a reusit sa-si conecteze locuinta la reteaua de alimentare cu energie electrica. Cel mai probabil pina dupa Sarbatori, pentru ca femeia nu are posibilitatea sa plateasca zece milioane de lei, pentru un bransament permanent: „Am stat la lampa pina acum si le era greu sa invete. Acum, de Sarbatori, le-am imprumutat si un televizor de la o ruda sa nu mai plec cu ei prin vecini, cum am facut anii trecuti. Poate mai uita si ei de griji. Pina acum, i-am crescut pe intuneric“.
Maninca piine de citeva ori pe luna
Pregatirea pentru scoala a copiilor nu este singura problema careia trebuie sa-i faca fata Vetuta. Zilnic, in jurul mesei se aduna opt guri care trebuie hranite. Pamintul pe care il are in proprietate nu a fost cultivat nici anul acesta, pentru ca nu a avut bani. Fasolea, cartofii, laptele, brinza si mamaliga sint alimentele care se regasesc frecvent pe masa in jurul careia se ingramadesc de trei ori pe zi opt copii. Carne se consuma doar cind este sacrificat cite un animal crescut in curte, iar piinea e un adevarat lux pentru numeroasa familie. „Ca sa ne saturam toti, la o masa ne trebuie patru – cinci piini. Nu avem bani sa cumparam piine decit cind luam alocatia, ca sa mai schimbam mamaliga“, recunoaste gospodina casei. Pe linga lipsurile materiale de fiecare zi, femeia sufera de TBC, ca si una dintre fetele sale, si nu cintareste mai mult de 50 de kilograme. „Am fost internata in spital, dar nu pot sa ma mai duc, pentru ca nu are cine sa aiba grija de copii. Eu la Leagan nu ii dau, ca si pe mine m-au crescut parintii acasa. Nu pot sa ma despart de ei nici macar o zi“, a spus Vetuta Matei.
„Trebuie sa-si faca un rost in viata“
Chiar daca nu are bani, Vetuta Matei nu vrea sa-si retraga copiii de la scoala: „Ma chinuiesc sa-i tin pe toti la scoala, e adevarat, dar niciodata nu ne-am gindit sa-i retragem. E greu in ziua de azi sa n-ai carte si sa stai acasa. Toti trebuie sa mearga la scoala, pentru ca alta sansa sa-si faca un rost in viata nu au. Destul ca am dus-o noi greu. Nu vreau sa-i tin linga mine, la coada sapei. Trebuie sa invete, sa-si gaseasca serviciu“, spune mama celor opt copii. La plecarea oaspetilor, femeia avea o stralucire in ochi. Parea foarte mindra de micutii care se jucau in ograda. Convinsa ca averea cea mai mare a unui parinte sint copiii, Vetuta Matei spera sa-i vada pe toti la casele lor.