7.9 C
Craiova
joi, 9 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateRevoltă pe o corabie în furtuna crizei

Revoltă pe o corabie în furtuna crizei

Agitația din mediul politic, unde au fost demarate procedurile de suspendare a președintelui României, se suprapune unui climat extern dominat de incertitudini și realitățile unei economii slabe, contribuind la creșterea aversiunii investitorilor față de țara noastră

Analistul financiar Călin Rechea spune că este stranie graba cu care noua majoritate parlamentară se aruncă într-un „Jihad politic“. „Este suspect acest sentiment de urgență la nivelul guvernului“, a declarat acesta, asemănând mișcarea din aceste zile cu celebra revoltă de pe corabia „Bounty“ de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. În cazul de față însă, nava economiei românești nu se află în larg, ci este pe cale să eșueze, iar la orizont se văd stâncile.
Specialiștii contactați de Curierul Național afirmă că noile confruntări din mediul politic deja creează așteptări negative în rândul investitorilor, iar presiunile se vor resimți, în primul rând, pe cursul de schimb. Ieri, BNR a afișat un nivel de 4,4796 lei pentru un euro, însă pe parcursul ședinței valutare cotația a depășit chiar și nivelul de 4,48 lei pentru un euro, un minim istoric al monedei naționale.
Doru Lionăchescu, partener principal la Capital Partners, apreciază dezbaterea ca fiind prea temperamentală, cu un blocaj al taberelor politice într-o cacofonie de argumente juridice fără indicarea unui sens în absența cutumelor democratice. El spune că verdictul final îl vor da piețele și finanțatorii, iar acesta deja se prefigurează ca fiind negativ.
Investitorii străini – așteptați mai ceva ca americanii – nu aveau și așa motive să vină în România, iar statisticile deja indicau retrageri de capitaluri. Această criză precipită ieșirile, în măsura în care se vede că nu avem un cadru instituțional și legal stabil, spune Rechea.
O undă de șoc se propagă dinspre mediul politic spre economie. Turbulențele din mediul politic creează o senzație de impredictibilitate în întreaga piață românească, a declarat pentru Curierul Național Mihai Chișu, broker la IFB Finwest. El explică faptul că multe dintre deciziile investiționale depind de mediul politic, iar o inconsistență a acestuia se răsfrânge asupra elementelor care se pot concretiza în viața economică. În prezent, investitorii traversează o perioadă de dezamăgire față de lipsa de omogenitate din plan politic. Acest lucru se vede în primul rând pe cursul de schimb, unde jucătorii iau poziții pe euro și dolar, vânzând lei. Și pe Bursa de Valori București s-a resimțit acest lucru, cel mai mult suferind acțiunile pe care în mod tradițional au expunere străinii (Fondul Proprietatea, OMV Petrom, BRD Societe Generale). „Totuși, pe cursul euro/leu se va da bătălia cea mai dură“, a mai spus Chișu.
Suspendarea președintelui creează suspiciuni majore în privința direcției țării, iar această procedură este privită ca un caz extrem de către investitorii din statele occidentale, spune Doru Lionăchescu, de la Capital Partners. Există o diferență mare între cum percepem noi și cum este perceput în străinătate acest demers politic. Ceea ce nouă ni se poate părea normal, un exercițiu politic cotidian care ține de schimbarea majorității, în democrațiile consolidate apare ca o declanșare a unei proceduri ca urmare a unei situații-limită.
Analistul financiar Călin Rechea insistă că această grabă de a se tranșa raportul de puteri în mediul politic apare de neînțeles, chiar dacă persoanele îndepărtate sau președintele propus pentru suspendare ar fi considerați exponenții unor decizii economice greșite. O posibilă explicație a precipitării evenimentelor interne ar fi din mutări realizate la nivelul puterilor străine.

Leul, victimă
în încăierările politice

Mircea Coșea, profesor la Academia de Studii Economice din București, afirmă că recentele confruntări politice aruncă o lumină nefavorabilă asupra României, iar acest lucru se vede, în primul rând, din mișcările de pe cursul de schimb. Coborârea ratingului de țară de către agenția de evaluare financiară Moody’s, vineri, se răsfrânge deopotrivă în piața valutară, unde presiunile sunt mari asupra leului.  
Tendința de depreciere a monedei naționale va persista, aceasta fiind alimentată de tensiunile politice, spune și Călin Rechea. Chiar dacă, în luna august, am putea vedea o relaxare relativă a acestui impuls de slăbire a leului, din toamnă, odată cu începerea campaniei electorale, mișcarea se va relua cu putere. „Oamenii se vor întoarce din vacanță și vor găsi ce vor găsi. Noi nu avem economie reală și de aceea nu există bază fundamentală care să susțină leul“, a declarat analistul financiar. El spune că BNR nu va mai reuși să țină leul și s-ar putea să-și fixeze ca nou obiectiv o depreciere controlată. Și această misiune va fi însă grea având în vedere problemele acumulate la nivelul țărilor europene. În plus, deprecierea leului nu va avea efect pentru sporirea competitivității economiei naționale întrucât nu există baza productivă care să relanseze exporturile.
Doru Lionăchescu spune însă că perechea valutară euro/leu depinde mai puțin de realitățile economice, cât de absența sau prezența din piață a Băncii Naționale și de intensitatea acestei prezențe. În mod normal, BNR ar trebui să își astupe urechile față de ce se aude în mediul politic și să ia deciziile privind cursul în funcție de parametrii urmăriți. Asta ar fi într-o lume ideală, însă nu avem garanții că se va întâmpla așa, a spus Lionăchescu amintind de prezența lui Florin Georgescu în guvern și de faptul că relațiile personale ar putea juca un rol important.
Grupul bancar ING consideră că schimbările din mediul politic pot împinge cotația către o apropiere rapidă de nivelul de 4,55 lei pentru un euro. Cursul de schimb ignoră de obicei politica românească, însă de această dată acapararea puterii de către USL este destul de serioasă pentru a pune presiune o perioadă mai lungă asupra cursului euro-leu, spune o notă ING, preluată de Mediafax.

Toamna ne poate aduce majorări de dobânzi

Nota de plată ar putea veni nu numai pe canalul valutar, ci și în scumpirea costurilor de finanțare. Călin Rechea spune că din toamnă se vor resimți și presiunile pe dobânzi. Expunerile mari ale băncilor occidentale pe Europa Centrală și de Est trebuie reduse, iar acest lucru se va reflecta în creșterea randamentelor. Pe plan intern există la nivelul sistemului bancar un dezechilibru între fluxurile atrase pe plan local și finanțările contractate în exterior de la băncile-mamă. Au trecut cinci ani de la declanșarea crizei și multe dintre aceste împrumuturi, acordate pe vârf al expansiunii creditului, ajung la scadență. Presiunile de refinanțare a activelor – în bună parte fără cash flow – vor pune presiune pe dobânzi, a explicat Rechea.
Doru Lionăchescu afirmă, de asemenea, că ciclul de relaxare a politicii monetare s-a încheiat, date fiind conjunctura externă și situația politică atât de complicată de la noi. În cel mai bun caz, BNR va menține dobânda-cheie la 5,25%, însă din toamnă am putea asista la o revenire pe un ciclu de creșteri ale ratelor de dobândă.

Vremuri mai bune
în toamnă?

Mihai Chișu spune însă că din toamnă, clarificările în mediul politic ar fi în măsură să redea încrederea investitorilor. Astfel, efectele de depreciere pe curs sau în piața bursieră sunt pe termen scurt, în condițiile în care investitorii instituționali nerezidenți aplică strategii de management al riscului și, potrivit unor reglementări de ordin intern, reduc temporar expunerea pe România. De îndată ce situația politică va deveni predictibilă, ei ar urma însă să-și reocupe pozițiile strategice.

Fără soluții economice

Guvernul va încerca să asigure un echilibru în economie într-o perioadă în care „zgomotul și căldura politică“ par să acopere lucrurile de substanță, principala preocupare a executivului nefiind bătălia politică, ci funcționarea economiei, a declarat ieri premierul Victor Ponta, citat de Mediafax.
Doru Lionăchescu nu crede în varianta liniștirii spiritelor nici în piața financiară și nici în mediul politic: „Este o bătălie cu toate armele pe masă“. El spune că problema este legată nu numai de turbulențele actuale, dar și de conturarea noii soluții. Majoritatea care se conturează începând din toamnă urmează o ideologie și un program de stânga, mergând pe linia Franței. „Cred cu tărie că guvernele de stânga se prăbușesc, abandonate de finanțatori și covârșite de șomaj sau inflație; poate de amândouă. Legile economice sunt necruțătoare“, a mai spus reprezentantul Capital Partners. El crede că, în România, capitolul privatizărilor și restructurărilor este încheiat, iar noua guvernare se va plia pe o lume iluzorie visată la Paris.
Călin Rechea afirmă, de asemenea, că socialismul nu e o soluție. El poate fi cel mult aplicat la capătul unor perioade de acumulări de capital și productivitate, când politicienii ar putea opta pentru redistribuirea bunăstării. Acum însă adoptarea unor măsuri socialiste presupuse de creștere, în numele luptei austerității, doar va agrava problemele acumulate la nivelul Europei. În România, după înfrângerea lui Traian Băsescu vor urma discursurile privind „greaua moștenire“, iar în praful crizei vor fi pescuitori în ape tulburi. „Vom asista la continuarea jafului instituționalizat“, a declarat Rechea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS