Eurodeputatul român Victor Boştinaru (S&D) şi eurodeputatul Catherine Trautmann, preşedinta delegaţiei socialiste franceze în Parlamentul European, au organizat săptămâna aceasta o expoziţie dedicată lui Constantin Brâncuşi, în sediul Parlamentului European din Strasbourg. Conform unui comunicat de presă, expoziţia a marcat două premiere internaţionale cu privire la marele sculptor român: lansarea unui volum redactat de Doina Lemny, intitulat „Brâncuşi – dincolo de toate frontierele“, şi a unui scurtmetraj cu ansamblul sculptural de la Târgu Jiu, realizat de echipa emisiunii „În premieră cu Carmen Avram“.
La vernisajul expoziţiei au luat parte peste o sută de invitaţi: eurodeputaţi, ambasadori şi oficiali ai Uniunii Europene, experţi care şi-au dedicat activitatea fenomenului Brâncuşi, precum şi jurnalişti din presa română şi internaţională. Printre cei care au luat cuvântul în deschiderea expoziţiei s-au numărat eurodeputaţii Victor Boştinaru şi Catherine Trautmann, liderul grupului S&D Hannes Swoboda, Doina Lemny, istoric de artă, specialistă în sculptura de secol XX în cadrul Centrului Pompidou din Paris, şi Radu Timiş, CEO Cris-Tim, sponsorul expoziţiei.
Brâncuşi a unit două naţiuni, România şi Franţa
Conform eurodeputatului Victor Boştinaru, obiectivul expoziţiei a fost acela de a marca importanţa sculptorului român Constantin Brâncuşi, nu doar un artist consacrat, ci şi simbolul celor două naţiuni – română şi franceză – şi un artist universal care a marcat profund evoluţia sculpturii în secolul al XX-lea. „După cum mulţi dintre dumneavoastră nu ştiu încă, opera depăşeşte totuşi cadrul atelierului Brâncuşi găzduit de Centrul Pompidou, pentru a număra alte creaţii mai puţin cunoscute marelui public. Este cazul ansamblului monumental Calea Eroilor, pe care sculptorul l-a realizat la Târgu Jiu pentru a comemora soldaţii căzuţi în timpul Primului Război Mondial. Acest ansamblu include trei lucrări extrem de impunătoare, pe care le puteţi vedea aici. Dar pentru mine, Constantin Brâncuşi este un artist de neînlocuit, reprezentând sufletul poporului român, al mediului rural românesc într-o operă modernistă unică, de prestigiu internaţional. Brâncuşi a ştiut să aducă omagiu, prin sculpturile sale inovatoare, artei populare româneşti“, a spus Boştinaru.
Catherine Trautmann, preşedinta delegaţiei socialiste franceze în Parlamentul European îl consideră pe Constantin Brâncuşi un artist complet, care a trăit o bună parte din viaţă la Paris, un adevărat reprezentant european al artei.
„Acest eveniment demonstrează cum un artist de renume mondial are rolul de a uni două naţiuni, România şi Franţa“, a spus Catherine Trautmann.
„Se întâmplă rar ca o expoziţie despre cultură să fie atât de expresivă, iar această expoziţie arată o combinaţie de artă tradiţională şi artă abstractă. De asemenea, diversitatea pe care Constantin Brâncuşi ne-o arată este excepţională. Artiştii care au venit din România în Franţa arată cum o activitate dincolo de graniţe este un exemplu foarte bun, un lucru pe care Europa va trebui să-l copieze“, a afirmat liderul S&D Hannes Swoboda.