5.5 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalCaravana Metropolis aduce cinema în aer liber la Craiova

Caravana Metropolis aduce cinema în aer liber la Craiova

Caravana Metropolis a dat startul unui proiect bazat pe un concept popular peste hotare, filmul în aer liber, primul sezon al cinematografului mobil desfăşurându-se între 10 iulie şi 16 septembrie în mai multe oraşe din ţară, printre care şi Craiova.

Craiova este ultimul oraş pe harta caravanei, proiecţiile urmând să aibă loc în Bănie în perioada 1-16 septembrie. Celelalte popasuri din acest an sunt în Braşov, Constanţa, Bucureşti, Timişoara, Cluj şi Iaşi.
Prin evenimentul „Cinema în aer liber“, Asociaţia Culturală Metropolis propune o alternativă la cinematograful clasic, accesibilă tuturor. Filmele vor putea fi vizionate pe cel mai mare ecran din România, de 120 de metri pătraţi. Intrarea la proiecțiile din cadrul evenimentului „Cinema în aer liber“ este gratuită, în limita locurilor disponibile (maximum 800 de spectatori).

Zece filme pentru toate gusturile

Cele zece filme selectate, producții internaționale și românești, împacă toate gusturile, atât pe ale cinefililor, cât și pe ale amatorilor de distracție și relaxare într-un spațiu deschis. Printre acestea se numără două avanpremiere naționale, filme apreciate la festivaluri internaționale de film și de presa internațională de specialitate, filme de box-office.
Prima selecţie este „Zarafa“, una dintre cele două avanpremiere naţionale, în regia lui Rémi Bezançon și a lui Jean-Christophe Lie, cel din urmă fiind animator pentru producţiile Disney „Tarzan“, „Hercule“ şi „Cocoşatul de la Notre Dame“. A doua avanpremieră, „Xingu – În inima Amazonului“, este o producţie braziliană în regia lui Cao Hamburger, laureat la Panorama Audience Award de la Berlinala 2012.

Vizionări de filme nominalizate la Cannes

Craiovenii vor avea ocazia să urmărească pe imensul ecran şi cel mai recent film al regizorului Radu Mihăileanu, „Izvorul femeilor“, care a fost în competiţie la Cannes 2011 şi nominalizat la Premiile Cesar 2012. Alt film francez de pe lista Metropolis este „Băiatul cu bicicleta“, regizat de Jean-Pierre şi Luc Dardenne, câștigător al Marelui Premiu al Juriului la Cannes 2011, nominalizat la Premiile César 2012 pentru cel mai bun film străin și la Globurile de Aur 2012. Francofonii au şansa de a o vedea şi pe fermecătoarea Audrey Tautou într-o comedie romantică din 2010, „Minciuni adevărate“.
Altă producţie ce va rula în cadrul evenimentului este „Perfect Sense“ (regia David Mackenzie – UK, Suedia, 2011), cu celebrul actor Ewan McGregor, în selecție oficială la Sundance 2011, nominalizat la premiile BAFTA Scoția.
O alegere interesantă este şi „Iubire persană“ (regizat de Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud, „vinovaţii“ succesului internațional „Persepolis“ – Franța, 2011), cu Mathieu Amalric („Scafandrul și fluturele“), Maria de Medeiros („Pulp Fiction“) şi Isabella Rossellini.
Cea din urmă producţie străină de pe listă este un film norvegian din 2011, care a avut încasări record în primul weekend de la lansarea în ţara de apartenenţă.
Celelalte două filme le aparţin regizorilor români Cătălin Mitulescu şi Lucian Georgescu. „Loverboy“, de Mitulescu, îi are în distribuţie pe Ada Condeescu şi pe George Piştereanu, cunoscuţi pentru „Eu când vreau să fluier, fluier“, dar şi pe Ion Besoiu şi pe Clara Vodă. Filmul a avut premiera oficială la Cannes 2011 şi este câștigător al premiilor The Heart of Sarajevo pentru cea mai bună actriță (Ada Condeescu) şi Golden Goddess la Priştina IFF 2011, pentru cel mai bun actor și cel mai bun film.
În pelicula lui Georgescu, „Tatăl fantomă“, joacă Marcel Iureș, Mihaela Sîrbu şi actorul Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, Valer Dellakeza.

Un mediu nou pentru cea de-a şaptea artă

Obiectivul proiectului „Cinema în aer liber“, desfăşurat de Asociaţia Culturală Metropolis, este atragerea atenției publicului larg asupra celei de-a șaptea arte, savurate de această dată într-un mediu diferit. Caravane cinematografice mobile există și au succes în țări precum Statele Unite, Australia, ţările arabe, Japonia, Brazilia sau Marea Britanie, încă de la începutul secolului trecut. În România, cinematografele în aer liber și grădinile de vară au dispărut după anul 1989. Există, de asemenea, un număr mare de orașe unde nu sunt cinematografe sau orașe în care acestea există, dar nu sunt reabilitate. În acest context, în ultimii ani, numărul cinematografelor funcționale a scăzut, însă numărul spectatorilor s-a dublat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS