Luni a avut loc cea de-a doua etapă de repartizare computerizată a absolvenţilor de gimnaziu în clasa a IX-a. În Dolj, pe cele 955 de locuri rămase libere după prima etapă de admitere au concurat doar cinci elevi.
Conform rezultatelor admiterii, doi dintre candidaţii admişi în clasa a IX-a au fost repartizaţi la Liceul „Ing. Ionete Aurelian“ de la Malu Mare, alt elev – la Liceul Tehnic Transporturi Auto, unul – la Colegiul Tehnic „Ştefan Milcu“ Calafat, iar altul – la Liceul „Matei Basarab“ din Craiova. Ca şi în prima etapă de admitere, ultima medie a fost sub 5.00, respectiv 3.70. De altfel, cea mai mare notă în cea de-a doua etapă de admitere a fost 6.30.
Pe lângă cei cinci elevi repartizaţi computerizat, au mai fost şi absolvenţi de gimnaziu care au optat pentru specializările vocaţionale. „Admiterea la liceele vocaţionale s-a făcut pe baza rezultatelor obţinute la probele de aptitudiuni. Şi în cea de-a doua etapă de repartizare au fost doi elevi care au optat pentru astfel de specializări, unul fiind admis la Liceul de Artă «Marin Sorescu», iar celălalt – la Seminarul Teologic din Craiova“, a precizat Nicuşor Cotescu, inspectorul şcolar general adjunct din cadrul ISJ Dolj.
Nici un elev înscris
la seral
În paralel cu admiterea computerizată s-a derulat şi înscrierea în clasa a IX-a la învăţământul seral şi cu frecvenţă redusă, pentru absolvenţii de gimnaziu cu vârsta peste 18 ani. Ieri a fost ultima zi de depunere a dosarelor, pentru unul din cele 280 de locuri scoase la concurs, la şase licee din Craiova. Până la ora prânzului, nu se înregistrase nici un candidat pentru învăţământul de seral, organizat la Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate Craiova, Liceul Tehnologic Transporturi Auto Craiova, Colegiul „Ştefan Odobleja“ şi Liceul Tehnologic „Matei Basarab“.
„S-au înregistrat 25 de elevi pe cele 112 locuri alocate la frecvenţă redusă, iar pentru învăţământul seral sunt 168 se locuri şi nici un înscris. Lipsa de elevi la clasele de seral loveşte în liceele cu profil tehnologic, care nu au reuşit să-şi realizeze planul de şcolarizare nici pentru învăţământul de zi“, a subliniat inspectorul şcolar general adjunct, Nicuşor Cotescu. Elevii înscrişi pentru frecvenţă redusă au optat pentru Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu“. Astfel că şi la această formă educaţională au rămas locuri libere la Liceul Tehnologic „Matei Basarab“, care şi-a prevăzut trei clase de acest fel.
Licee cu zeci de locuri libere
În urma repartizării computerizate, mai mult de jumătate din liceele din Dolj au rămas cu locuri libere la învăţământul de zi. În top cinci unităţi de învăţământ cu cei mai puţini elevi înscrişi pentru anul şcolar următor se află Liceul de Transporturi Căi Ferate Craiova, care nu şi-a realizat 66,67% din planul de şcolarizare, Colegiul Naţional „Ştefan Odobleja“, cu 53,33% din locuri libere, Liceul Tehnologic „Gheorghe Magheru“ Calafat, cu 50% locuri libere, Liceul Tehnologic „Matei Basarab“ şi Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Craiova, cu plan de şcolarizare neocupat în proporţie de 33%. Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, unităţile de învăţământ care nu îşi pot realiza planurile de şcolarizare ar putea avea reduceri de posturi.
Ultima repartizare,
în septembrie
În intervalul 6-7 septembrie, va avea loc ultima repartizare pentru absolvenţii clasei a VIII-a care nu au participat în etapele precedente, care nu s-au înscris în perioada prevăzută de metodologie sau care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior etapelor anterioare. În Dolj, sunt 390 de elevi corigenţi sau cu situaţia şcolară neîncheiată, care vor candida pe 950 de locuri rămase libere după primele două etape de repartizare computerizată. Tot pentru septembrie, conducerea ISJ Dolj a anunţat o nouă etapă de înscrieri la seral şi frecvenţă redusă.