3.4 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalTrei candidaţi pe loc la UMF

Trei candidaţi pe loc la UMF

Ieri a avut loc concursul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova pentru specializările: Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie. Concurenţa a fost de trei candidaţi pe loc.

Aproape 900 de absolvenţi de liceu au concurat pentru 275 de locuri la buget. Emoţiile au fost mari atât pentru candidaţi, cât şi pentru susţinătorii lor, care i-au aşteptat pe toată durata examenului în faţa universităţii. Ca şi în anii precedenţi, concursul a constat într-un test grilă cu 100 de întrebări, ce trebuia rezolvate în trei ore. În funcţie de opţiuni, subiectele au avut cerinţe din biologie şi fizică sau biologie şi chimie organică, pentru cei de la Medicină şi Medicină Dentară, şi chimie organică-anatomie sau chimie organică şi botanică pentru Facultatea de Farmacie. Variantele de examen nu au fost tocmai uşoare. „Am ieşit din sala de examen şi mă simt ameţită. Sunt foarte multe întrebări care solicită concentrare maximă. Cred că am reuşit să rezolv bine o bună parte din ele. Aştept rezultatele“, a precizat Cosmina Ciucilin, una dintre candidate. Notele au fost afişate aseară, iar candidaţii nemulţumiţi de rezultat pot depune contestaţii până astăzi, la ora 14.00.

Concurenţă în creştere

Potrivit rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu, concurenţa creşte în fiecare an. Procentul mic de promovare a bacalaureatului nu afectează realizarea planului de şcolarizare. Universitatea atrage atât absolvenţi ai liceelor din Craiova, cât şi din alte oraşe ale ţării. „Concurenţa este în creştere comparativ cu anii precedenţi. La domeniul Medicină sunt trei candidaţi pe loc, iar pe ansamblul universităţii, media concurenţei este 3,5 candidaţi pe un loc. În general, către Facultatea de Medicină se îndreaptă absolvenţii de liceu care se ocupă pe parcursul celor patru ani să îşi definitiveze o pregătire la un nivel peste medie. Studenţii provin de la colegiile de prestigiu din Craiova, dar avem în continuare o adresabilitate destul de mare şi din oraşele importante din celelalte judeţe ale Olteniei. Este vorba de Târgu Jiu, Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea, Slatina“, a declarat prof. univ. dr. Ion Rogoveanu.

Cerere scrisă pentru locurile la taxă

În funcţie de notele obţinute, concurenţii vor fi repartizaţi pe locurile de la buget. Cei care nu vor reuşi să promoveze pe un astfel de loc pot depune cerere pentru locurile de la taxă. Selecţia se va face în ordinea mediei şi în limita locurilor disponibile. Condiţia este să aibă minimum nota 5. Pentru anul universitar următor, la specializarea Medicină, pe lângă cele 210 locuri la buget, sunt şi 80 de locuri la taxă, la Medicină Dentară sunt 35 de locuri la buget şi 38 la taxă, iar pentru Farmacie sunt 30 de locuri la buget şi 70 la taxă. Taxa de şcolarizare nu a crescut. Astfel, la Facultatea de Medicină şi Medicină Dentară, studenţii plătesc anual 5.500 de lei, la Tehnică dentară – 4.000 de lei pe an, iar la Farmacie – 6.000 de lei pe an.

Mâine, ultimul examen scris
Absolvenţii care s-au înscris la specializările Asistenţă Medicală Generală, Moaşe şi Balneo-fiziokinetoterapie şi Tehnică Dentară vor fi evaluaţi mâine. Concursul constă tot în teste grilă, cu numai 50 de întrebări, şi va dura două ore. Rezultatele vor fi afişate în aceeaşi zi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS