Cele trei complexuri energetice create prin divizarea Companiei Nationale a Lignitului Oltenia, despre care ministrul industriilor si comertului, Dan Ioan Popescu, vorbea la sfirsitul anului trecut, nu vor fi infiintate, cel putin in 2004. Compania va ramine in aceeasi formula ca si pina acum. Responsabilii din minister s-au razgindit dupa discutiile purtate cu liderii de sindicat si amenintarile ortacilor ca vor intra in greva generala.
Sindicatele miniere din Oltenia si prefectul judetului Gorj, Toni Grebla, au facut public faptul ca Guvernul Romaniei nu va da nici o hotarire prin care sa se dispuna divizarea Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO). Decizia de divizare era asteptata in prima sedinta din acest an a guvernului.
Responsabilii Ministerului Industriilor si Comertului au trimis ieri mesajul lor privind soarta companiei. „Totul va ramine ca la inceput“, in sensul ca nu se va face nici o divizare a CNLO. La sfirsitul lunii decembrie a anului trecut, ministrul Dan Ioan Popescu anunta divizarea Companiei Nationale a Lignitului Oltenia si crearea a trei centre energetice in Turceni, Rovinari si Craiova II-Isalnita. Mai mult, ministrul dadea asigurari ca aceste centre vor fi scoase la privatizare si ca deja s-au trimis scrisori de intentie unor societati din tara.
Sindicatele au cistigat
La Bucuresti au avut loc in luna decembrie negocieri dure intre administratie si reprezentantii sindicatelor privind reforma in minerit. Cei din minister au recunoscut ca vor fi disponibilizati multi mineri, care urma sa primeasca salarii compensatorii. Sindicatele nu au fost de acord si au amenintat cu greva generala, lucru care, se pare, i-a determinat pe cei din Ministerul Industriilor si Comertului sa renunte la ideea crearii complexurilor energetice. Inainte de Craciun, minerii au intrerupt lucrul pentru citeva ore, demonstrind ca pot paraliza activitatea din minerit.
„Nu se renunta la divizarea companiei“
Prefectul de Gorj, Toni Grebla, spune ca guvernul nu va renunta la divizarea Companiei Nationale a Lignitului Oltenia si ca in continuare se cauta cea mai buna varianta de privatizare. Mai multe companii puternice din strainatate si-au anuntat intentia de a cumpara centrele energetice si se doreste o reforma in minerit, asa cum o cere Uniunea Europeana.
„Nu putem aprecia cind se va lua aceasta decizie. Deocamdata, nu se va intimpla nimic in privinta organizarii CNLO“, a anuntat prefectul. Productia pe 2004 a fost stabilita la 25,5 milioane de tone de lignit, la fel ca si anul trecut. In 2003, productia de carbune a fost depasita cu aproximativ trei milioane de tone. Sindicatele din minerit vor renegocia contractul colectiv de munca.