Sute de severineni au luat apa sfintita, ieri, de pe faleza Portului Drobeta Turnu Severin, unde s-a oficiat slujba de sfintire a Apei Celei Mari, sustinuta de un sobor de preoti, in frunte cu Prea Sfintitul Gurie Strehaianul, Episcopul Vicar al Sfintei Mitropolii Oltenia. Manifestarea religioasa, specifica sarbatorii crestine a Botezului Domnului s-a desfasurat dupa slujba Sfintei Liturghii, tinuta la Biserica „Maioreasa“, din Drobeta Turnu Severin. Oficiata de un sobor de preoti, aceasta ceremonie a fost urmata de slujba de sfintire a apei, tinuta la fintina publica din apropierea debarcaderului din portul severinean. Alaiul bisericesc, urmat de credinciosii severineni, a plecat catre pontonul de pe faleza Dunarii, acolo unde se desfasoara in fiecare an ceremonia traditionala de aruncare si prindere a crucii din apele fluviului.
„Aduce noroc si bucurie, pentru cel care e credincios“
Din cauza frigului, pentru recuperarea crucii din fluviu, nu s-a oferit nici un voluntar, astfel ca toti cei prezenti s-au multumit ca au putut pleca acasa cu cite o sticluta de apa sfintita.
„Daca nu crezi, e bine sa nu iei apa sfintita, pentru ca nu ajuta. Poti sa stai degeaba sa primesti, ca nu e bine s-o folosesti. Mie mi-e frica si de asta am venit, chiar daca nu sint atit de credincios, cum sint altii. Asa se obisnuieste si nu cred ca e doar o traditie“, a spus Valerian Stancu, din Drobeta Turnu Severin. „E buna pentru sanatate. Se ia inainte de a minca, dimineata, si e bine sa te rogi sa-ti dea Cel de Sus putere. Aduce noroc si bucurie, pentru cel care e credincios. Din pacate, anul acesta nu s-a aruncat nimeni dupa cruce, cum s-a facut in anii trecuti“, a spus Camelia Ene. De Boboteaza, se obisnuieste ca dupa sfintirea apelor, preotul sa arunce in apa o cruce de lemn, iar feciorii intra in apa rece sa o scoata. Se spune ca apa sfintita are puteri miraculoase si nu se strica niciodata. Boboteaza incheie ciclul celor 12 zile ale sarbatorilor de iarna, care incep in Ajunul Craciunului.