Boboteaza este una dintre sarbatorile importante ale ortodocsilor, simbolizind botezul lui Iisus Hristos in apa Iordanului. In aceasta zi, se sfintesc apele din fintini, riurile si se scoate crucea aruncata de un preot in Dunare. Mii de craioveni s-au imbulzit ieri la biserici pentru a lua apa sfintita. Aproximativ 5.000 de litri de apa sint folositi de fiecare biserica de Boboteaza. Inarmati cu bidoane sau sticle din plastic, oltenii au asteptat ore intregi pentru a lua apa sfintita. S-au certat, s-au imbulzit, s-au impacat pentru ca toata lumea sa fie multumita.
La Mitropolia Olteniei sute de credinciosi s-au adunat ieri pentru a participa la slujba de Boboteaza si la cea de praznuire a moastelor Sfintului Ierarh Nifon, ale Sfintei Mucenite Tatiana si a Sfintilor Mucenici Serghie si Vah. Pazit de jandarmi, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, a sfintit apa si a praznuit sfintii, inconjurat de un sobor de 12 preoti.
Daca sute de craioveni s-au inghesuit sa participe la slujba si sa ia apa sfintita, calugarii si calugaritele veniti din toate colturile tarii au asteptat linistiti intr-un colt al bisericii sa se termine slujba si sa ia apa sfintita. Momentul culminant a fost atunci cind IPS Teofan si soborul de preoti au iesit din biserica, oamenii calcindu-se in picioare pentru a saruta crucea. Batrinii au facut un adevarat ritual din statul la coada pentru apa sfintita. Convinsi ca are puteri terapeutice nemaiintilnite, batrinii au luat cinci-sase litri de apa sfintita pentru a le alina bolile.
Preoti inventivi la Biserica „Postelnicu Fir“
Cei trei preoti de la Biserica Postelnicu Fir, de pe strada Nanterre, au dat dovada de inventivitate si au improvizat. Pentru ca duc lipsa de echipament tehnic necesar ascultarii slujbei in curtea parohiei, preotii au inregistrat pe o caseta slujba de anul trecut. De Boboteaza, curtea Bisericii „Postelnicu Fir“ rasuna de vocile puternice ale preotilor din casetofonul aflat in masina preotului paroh Mihail Dinca. Pentru ca nu faceau fata comenzilor de apa, un tircomnic si doua credincioase l-au chemat in ajutor si pe unul dintre preoti. „Nu avem ce face. Oamenii vin cu noaptea in cap, mai ales batrinii, si se formeaza coada. Pentru a preintimpina orice fel de incidente, am decis sa ajut la caratul apei si umplutul sticlelor cu apa sfintita. Constatam ca si in acest an la biserica noastra este o afluenta extraordinara de credinciosi ortodocsi, care, urmind traditia neamului nostru romanesc, vin astazi (n.r. – marti) la sfinta biserica, pentru a primi apa sfintita“, a explicat preotul Mihail Dinca, parohul Bisericii „Postelnicu Fir“.
Apa sfintita, motiv de scandal la „Madona Dudu“
La Biserica „Madona Dudu“ peste 1.000 de credinciosi s-au adunat in curte, formind cozi interminabile la apa sfintita. Au fost si tineri craioveni care stateau la coada pentru a primi apa sfintita, dar care nu stiau ce simbolizeaza Boboteaza. O batrina a tinut mortis sa ne invete cum se vindeca ulcerul cu ajutorul apei sfintite: „Maica, apa asta este miraculoasa! Daca doua saptamini iei apa sfintita, o juma’ de pahar pe nemincate, in fiecare zi, scapi de ulcer. Da’ numai daca inainte faci rugaciuni puternice la Dumnezeu, dupa ce rasare soarele“.
Obisnuiti cu ordinea si disciplina, ca pe vremea Impuscatului, craiovenii prezenti in curtea Bisericii „Madona Dudu“ s-au enervat cind un pustan a incercat sa intre in fata, pentru a lua apa sfintita. Era cit pe ce sa-l linseze pe baiat, care, dezorientat, nu a mai avut putere nici sa se apere, reusind cu greu sa scape din miinile furiosilor. „Nici in halul asta, domnule! Ca nu sintem nici noi prosti! Unii stam aici de la ora opt dimineata si mai avem de stat la coada trei-patru ore. Sa aiba rabdare si respect pentru oamenii in virsta! Au uitat ce e ala respect pentru omu’ in virsta. Parca pe vremea ailalta era mai bine si era mult mai multa disciplina“, a exclamat contrariata Maria Florea.
Botezul cailor la Bailesti
Si bailestenii au obiceiuri de Boboteaza. Isi duc caii in fata bisericii pentru a fi stropiti cu apa sfintita. Traditia este din strabuni si este pastrata cu sfintenie de localnici. Batrinii spun ca, daca sint botezati, caii vor fi sanatoti, vor avea putere de munca si nu se vor atinge blestemele de ei.
Tot de Boboteaza, a avut loc la Bailesti si un concurs de frumusete pentru cai, cistigatorul fiind desemnat calul Cezar. Conform traditiei, proprietarul calului trebuie sa-si impodobeasca animalul cu o coronita, pe care Cezar trebuie sa o poarte tot anul. In Bailesti, exista 1.000 de cabaline la 6.000 de locuitori.