3.4 C
Craiova
joi, 26 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalBătaie pe posturile didactice din învăţământ

Bătaie pe posturile didactice din învăţământ

1.271 de cadre didactice din judeţul Dolj susţin astăzi concurs pentru a ocupa unul din cele 693 de posturi vacante, din care 79 sunt titularizabile

Cea mai mare concurenţă este înregistrată pentru posturile titularizabile. În top este Matematica, pentru care sunt 31 de candidaţi pe loc. Potrivit inspectorului şcolar general adjunct Luminiţa Popescu, în Dolj există două catedre pe această disciplină, una la Pleşoi şi alta la Predeşti. De asemenea, pentru posturile de educatoare sunt 28 de candidaţi pe un loc, iar catedrele titularizabile sunt la grădiniţele „Floare Albastră“ şi „Eden“. Concurenţă mare este şi la învăţători, unde s-au înregistrat zece candidaţi pe loc, şi cinci posturi vacante. Trei dintre ele sunt în Craiova, la Liceul Adventist, Şcoala cu clasele I-VIII „Mihai Viteazul“ şi Şcoala nr 37 „Mihai Eminescu“, şi două în mediul rural, la Şcoala Predeşti şi Şcoala cu clasele I-VIII Seaca de Pădure. De asemenea, pentru catedrele titularizabile de Limba engleză, s-au înscris 17 candidaţi pe loc la Moţăţei şi opt candidaţi pe loc pentru cea de la Orodel.

Noi reguli de concurs

În acest an, titularizarea se derulează pentru prima dată după regulile noii Legi a Educaţiei, intrată în vigoare din februarie 2011. Astfel, fiecare unitate de învăţământ organizează concurs pentru ocuparea posturilor vacante sau rezervate. În aceste condiţii, în Dolj s-au organizat 41 de centre de examen. Evaluarea candidaţilor se va face, în schimb, pe baza subiectelor realizate de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, care vor fi extrase chiar în această dimineaţă. S-a schimbat şi tematica. Cerinţele sunt din didactica specializării şi solicită candidatului să prezinte, practic, în scris activitatea de predare şi evaluare de la clasă.

12 centre naţionale pentru corectură

Examenul începe la ora 10.00 şi, la fel ca în sesiunile anterioare, va dura patru ore, timp în care sălile vor fi monitorizate video. Şi accesul candidaţilor în clase se va face după reguli stricte.
„Cadrele didactice trebuie să intre în săli cu o oră înainte de începerea probei scrise, fără mijloace de comunicare la distanţă sau alte surse de inspiraţie“, a precizat inspectorul şcolar general adjunct, Luminiţa Popescu. În timpul examinării, lucrările vor fi secretizate cu coduri de bare. La final, acestea vor fi trimise spre corectare în centre naţionale. Ministerul Educaţiei a organizat pentru acest concurs naţional 12 centre naţionale, grupate pe discipline.

Posturile se repartizează în şedinţă publică

Candidaţii care optează pentru un post titularizabil trebuie să obţină minimum nota 7.00, iar cei care vor să ocupe o catedră rezervată, adică liberă pe perioadă de timp determinată, de maximum doi ani, au obligaţia să obţină minimum 5.00. Rezultatele primare se afişează pe 7 august, iar cele definitive, pe 13 august. Posturile se vor repartiza în şedinţă publică, organizată între 13 şi 16 august. Cadrele didactice au la dispoziţie 693 de posturi pe 50 de discipline. Dintre acestea, doar 79 de catedre sunt titularizabile, restul sunt norme de 18 ore, dar şi fracţiuni de la 2 la 17 ore pe o disciplină. Fracţiunile sunt destinate în special profesorilor suplinitori, care îşi constituie un post din ore libere existente la mai multe unităţi de învăţământ. După concursul de titularizare şi suplinire, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj va reactualiza lista cu posturile vacante, pe 14 şi 17 august, pentru şedinţele publice de transfer şi completare a normelor didactice destinate profesorilor titulari.

Două centre de examen desfiinţate

În două dintre cele două centre de examen organizate la nivelul judeţului Dolj, proba scrisă nu se va organiza pentru că nu s-a înscris nici un candidat. Este vorba de Liceul „Tudor Arghezi“, care a avut un post de psihologie, dar şi de Grupul Şcolar Transporturi Auto, cu un post titularizabil de Limba romani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS