Contoarele individuale de gaze naturale reprezintă singura soluţie de a opri consumul exagerat de gaze naturale în bloc
Nu puţine sunt discuţiile între proprietarii de apartament legate de gazele naturale plătite la comun, pe care unii le consumă „la greu“, mai ales în sezonul rece. Soluţia pentru înlăturarea unor astfel de divergenţe este separarea fiecărui apartament, adică o modificare a instalaţiei şi aducerea aparatului de măsurat la uşa fiecărui proprietar pentru a-şi cunoaşte consumul individual.
Montarea unui contor individual de apartament presupune excutarea unei lucrări de separare a instalaţiei de alimentare cu gaze, prin amplasarea unei noi coloane pe casa scării. Solicitarea poate veni din partea asociaţiei de proprietari sau a unui singur proprietar, în calitate de reprezentant şi împuternicit al celorlalţi proprietari.
Multe avize şi aprobări
Paşii care trebuie urmaţi în acest caz sunt dificili şi de durată, chiar dacă lucrările propriu-zise s-ar finaliza în numai câteva zile. În primul rând se face o solicitare către furnizorul local de gaze naturale, GDF Suez, pentru cotă-gaze, în scopul primirii unui aviz.
După primirea aprobării, solicitantul trece la cel de-al doilea pas-proiectul, cu toate avizele şi autorizaţiile aferente. „În această fază sunt necesare autorizaţii de la primărie și o viză de rezistenţă a imobilului, dată de către un specialist. În cele din urmă, această documentaţie este avizată de furnizorul de gaze naturale. Obţinerea acestor avize o poate face proprietarul singur sau printr-o firmă autorizată de ANRE“, a precizat Ionuţ Ştefan, reprezentantul SC Diversinst SRL Craiova.
Aceeaşi firmă se poate ocupa şi de executarea lucrărilor pe casa scării, adică instalarea celor două coloane, după care urmează aceiaşi paşi pentru fiecare apartament în parte.
Costuri
Preţul unui proiect pentru instalarea coloanelor pe casa scării într-un bloc de patru etaje poate ajunge la 700 de lei, la care se adaugă costul avizelor. Acesta poate varia între 500 şi 700 de lei. Cea mai costisitoare este execuţia în sine, care se ridică la 6.000 de lei. Trebuie precizat că aceste costuri se împart între toţi proprietarii din bloc, deci cota individuală scade proporţional cu numărul proprietarilor. „După această etapă, fiecare apartament are nevoie de proiectul şi execuţia proprie. Proiectul pentru racordarea unui apartament costă 250 de lei, iar lucrările se ridică la 1.000 – 1.500 de lei. De data aceasta, proprietarul plăteşte individual. De obicei, când se fac astfel de modificări, de separare a instalaţiei de alimentare cu gaze, se fac şi pentru centrală, şi pentru aragaz. Chiar dacă se pune în funcţiune doar aragazul, ulterior beneficiarul poate solicita şi deschiderea centralei. În caz contrar, au nevoie de alt proiect. După execuţia şi recepţia lucrării de separare, fiecare nou beneficiar va încheia un contract de furnizare gaze naturale în baza căruia se va monta un contor individual de apartament“, a adăugat Ionuţ Ştefan.
Pe exterior sau pe interior?
Reprezentantul Asociaţiei 14 Eroilor din cartierul Valea Roşie, Constantin Călin, a solicitat GDF Suez separarea coloanei de alimentare cu gaze naturale pentru cele 28 de blocuri din asociaţie încă din anul 2009. Numai că s-a lovit de un refuz categoric din partea furnizorului. „Pentru a nu mai fi discuţii cu consumul de gaze, am gândit ca fiecare apartament să aibă propriul contor şi să schimbăm coloana de gaze, dar cei de la gaze refuză. Am solicitat un răspuns şi de la ANRE. Problema este că noi am cerut montarea coloanelor pe exterior, iar cei de la gaze spun că nu se poate. ANRE ne-a răspuns: conductele supraterane ale reţelelor de distribuţie şi ale instalaţiilor se pot monta pe pereţii exteriori ai clădirilor din cărămidă sau beton. Nu înţeleg de ce se opun cei de la gaze“, este de părere Constantin Călin.
Lămurire
„Faţă de situaţia semnalată de preşedintele Asociaţiei de proprietari din str. Eroilor nr. 14 Craiova, compania Distrigaz Sud Reţele aduce următoarele precizări: conform legislaţiei în vigoare, respectiv art. 8.38, al.(1) din Norme Tehnice pentru Proiectarea, executarea şi exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale, separarea consumului de gaze în imobilele cu mai mult de trei niveluri se realizează prin montarea coloanelor care deservesc instalaţiile de utilizare pe casa scării şi nu pe faţada clădirii, aşa cum solicită asociaţia de locatari în cauză“.
Amalia Anghel, șef Birou Comunicare Corporate, GDF Suez