6.7 C
Craiova
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăActualitateIn Gorj se inregistreaza anual doua-trei cazuri de copii cu autism

In Gorj se inregistreaza anual doua-trei cazuri de copii cu autism

Copiii autisti care se nasc in Gorj sint destul de putini, aproximativ doi-trei pe an. Pentru ca este o boala foarte rara, autismul este si foarte putin cunoscut. In Gorj nu exista centre specializate pentru recuperarea acestor copii, iar medicii spun ca nici familiile nu fac eforturile necesare pentru a-i ajuta pe micuti.

In Gorj au fost inregistrate, din 1988, 15 cazuri de copii nascuti cu autism. Toti trec prin cabinetul de neuropsihiatrie infantila al Policlinicii Tirgu Jiu. Medicul Barbu Negreanu, cel care se ocupa de acesti copii, spune ca autismul apare ca boala asociata si in alte boli neuropsihice, iar cazurile de autism pur sint mai rare.

„Nu se stie cauza acestei boli si nici unul dintre cazurile pe care le-am inregistrat nu a provenit din parinti cu probleme neuropsihice. Am avut copii cu parinti intelectuali, profesori, ingineri. Copiii cu autism au o lume a lor si comunica mai bine cu obiectele decit cu oamenii. Sint retrasi si prefera jocuri sau activitati cu anumite stereotipii. De exemplu, rup hirtii in bucati. Un aspect interesant in aceasta boala este faptul ca acesti copii nu-si privesc niciodata mama in ochi si vorbesc despre ei insisi la persoana a treia“, a mai spus medicul Barbu Negreanu.

Unii parinti nu se ocupa de copii pentru ca sa incaseze ajutorul de handicap

Specialistii spun ca, in general, copiii cu autism sint foarte cuminti. Stau intr-un colt si nu deranjeaza pe nimeni. Acesta este si motivul pentru care multe dintre familiile care au un astfel de copil nu fac eforturi sa-l ajute, sa incerce sa comunice cu el.

„O recuperare a acestor copii este aproape imposibila. In strainatate exista centre unde personalul specializat, cu foarte multa rabdare, incearca sa comunice cu ei, ii duc la delfinarii, ii implica in tot felul de activitati. La noi in tara exista centre de recuperare, dar nu de standardele celor din strainatate. In Gorj nu exista un astfel de centru, iar copiii cu autism ramin de obicei in familii. Din pacate, acestea nu prea fac eforturi sa-i ajute, multi parinti preferind sa ia ajutorul de handicap de pe urma bolii lor“, a precizat doctorul Negreanu.

Citiva micuti au avut sansa sa plece in Franta la tratament

In centrele de plasament din judetul Gorj nu exista nici un copil cu autism. Conducerea Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului (DPDC) spune ca, in urma cu zece ani, au fost internati citiva copii care au plecat in Franta la familii care i-au infiat.

„Chiar eu am fost sa-i vizitez acolo. Au fost trimisi la tratament. In Franta se mai poate face ceva in privinta acestor copii, dar in Romania nu prea“, a spus Constantin Preoteasa, directorul DPDC Gorj.

Autismul este descoperit in general la un an. Atunci cind vad ca nu au nici o reactie la ce se intimpla in jur, parintii isi duc copiii la ORL pentru ca banuiesc ca au deficiente de auz. Abia apoi specialistii depisteaza care este cauza pentru care copilul nu raspunde la ce se intimpla in jur si nu comunica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS