Fostul director general al Directiei Drumuri si Poduri Craiova a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta in forma continuata
Magistratii doljeni au prelungit cu 30 de zile mandatul de arestare al fostului director general al Directiei Drumuri si Poduri Craiova, Petre Ciobotea, trimis in judecata pentru savirsirea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata. Petre Ciobotea, care a ocupat si functia de membru al Consiliului Local Drobeta Turnu Severin, a fost trimis in judecata dupa ce procurorii au stabilit ca, in perioada aprilie – decembrie 2003, fostul director a pretins si primit de la Teodor Moga, om de afaceri din Slatina, bani si bunuri in valoare de peste un miliard de lei. Dupa ce Petre Ciobotea a stat 29 de zile in arest, potrivit presedintelui Tribunalului Dolj, judecator Constantin Diaconu, mandatul de arestare al acestuia a fost prelungit cu alte 30 de zile.
Procurorii Parchetului National Anticoruptie l-au prins in flagrant delict pe 5 decembrie 2003 pe Ciobotea, care tocmai primise de la denuntatorul Teodor Moga aproximativ 10.000 de euro. Cu ocazia perchezitiei, in geanta inculpatului, aflata in masina de serviciu, au fost gasite importante sume de bani in lei si valuta: 126 de milioane de lei, 2.940 de dolari si 20.240 de euro.
Legatura dintre Teodor Moga si Petre Ciobotea nu a fost greu de realizat. Omul de afaceri din Slatina avea in derulare un contract cu firma unui italian, dar acesta din urma nu platea in ritmul prevazut. In acelasi timp, inspectorii de la Directia Drumuri si Poduri Craiova au facut un control la firma din judetul Olt si au descoperit ca actele masinilor de transport aveau inscrise marfuri cu o greutate mai mare decit cea prevazuta de lege.
Moga a apelat la Ciobotea ca sa-si rezolve aceste probleme. In schimbul promisiunii ca poate sa-l faca pe italian sa plateasca si poate anula amenzile subordonatilor sai, directorul de la Drumuri si Poduri Craiova a cerut un apartament in Bucuresti, intr-o zona centrala, in valoare de aproximativ 20.000 de dolari.
Fondurile europene pentru modernizarea DE 70, in mina lui Ciobotea
Dupa negocieri, s-a ajuns la 10.000 de dolari si, in seara flagrantului, Ciobotea a primit 8.500 de euro si 1.600 de dolari. Banii erau marcati si intilnirea cu omul de afaceri a fost filmata si inregistrata audio. Arestarea directorului s-a petrecut in timpul unui flagrant realizat la vila de protocol a Directiei de Drumuri si Poduri, din localitatea Circea, situata la citiva kilometri de Craiova, unde Ciobotea s-a intilnit cu denuntatorul.
In urma arestarii lui Petre Ciobotea ar putea creste si numarul anchetelor legate de fraudarea fondurilor europene, in special ISPA (Instrument pentru Politici Structurale de Preaderare), program ce are in obiectiv finantarea modernizarii infrastructurii in transporturi si imbunatatirea factorilor de mediu.
Unul dintre proiectele pentru perioada 2001-2004 ale acestui program este modernizarea Drumului European 70 pe tronsonul Craiova-Drobeta Turnu Severin, intre kilometrii 232 si 333 +850. Acest proiect este evaluat la peste 133 de milioane de dolari. Petre Ciobotea i-a atribuit italianului o parte din aceasta lucrare, care mai beneficiase de fonduri ISPA. Balastul necesar modernizarii era furnizat de firma SLAMEC, administrata de Teodor Moga.
„Este problema mea si a sotului meu“
Petre Ciobotea ocupa si functia de vicepresedinte al UGIR-1903 – filiala Mehedinti. El este sotul medicului Stelica Ciobotea, directoarea Directiei de Sanatate Publica Mehedinti.
La momentul organizarii flagrantului, vineri, 5 decembrie 2003, Stelica Ciobotea se afla in vila de protocol de la Circea. Dupa arestarea lui Petre Ciobotea, ea a renuntat la functia politica de presedinte executiv al PSD Mehedinti, dar si la calitatea de consilier judetean.
„Mi-am dat demisia pentru ca nu avea sens sa amestec problemele partidului cu ale mele personale si familiale. Asta este problema mea si a sotului meu“, a spus Stelica Ciobotea, intr-una din putinele declaratii facute dupa arestarea sotului sau.
Singura declaratie oficiala a liderului PSD Mehedinti, deputatul Eugen Nicolicea, referitoare la acest caz este cel putin surprinzatoare:
„De vreme ce Ciobotea a demisionat si nu mai este membru PSD, partidul nu poate fi catalogat drept unul cu membri corupti“.
Arestarea directorului Directiei de Drumuri si Poduri Craiova a reprezentat insa o grea lovitura data organizatiei PSD Mehedinti, Ciobotea avind strinse legaturi de prietenie cu influenti oameni politici ai partidului de guvernamint.
Cazul „Ciobotea“ reprezinta si unul dintre dosarele penale care au facut valuri in rindurile PSD, dupa cele ale directorului general al RADET, Gheorghe Dabela, consilierului guvernamental Fanel Pavalache, baronului PSD Gheorghe Medintu si consilierului Virgil Teodorescu, in afacerea Busteni.