12.3 C
Craiova
miercuri, 16 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoar un sfert dintre pacienții din România care necesită radioterapie beneficiază de tratament

Doar un sfert dintre pacienții din România care necesită radioterapie beneficiază de tratament

Numai aproximativ 25% dintre pacienții care au nevoie de radioterapie în România beneficiază de tratament, aparatura necesară fiind insuficientă în unitățile sanitare din țară, potrivit declarațiilor ministrului sănătății, Vasile Cepoi, citat de NewsIn.

„Radioterapia este o problemă cu care ne confruntăm, aparatura este veche și insuficientă. Cunoaștem aceste probleme, dar deocamdată nu avem soluții concrete”, a recunoscut Vasile Cepoi.
Pe de altă parte, reprezentanții pacienților cu boli cronice susțin că situația este și mai gravă, doar 12% din cererea de radioterapie fiind satisfăcută. „Pot spune că radioterapia, în acest moment, în România, satisface doar 12% din cerere. Sunt programări de luni și luni de zile. Mai mult, se strică aparatura, pacienții fac terapie cu întreruperi”, a declarat președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia.
Irimia a adăugat că există județe precum Harghita, Covasna, Tulcea sau Giurgiu unde nu există nici un aparat de radioterapie, iar pacienții sunt nevoiți să facă naveta. „Noi nu mai credem în nici o promisiune a domnului ministru pentru că a promis că va rezolva problema citostaticelor la nivel naţional, recunoscând că lipsesc vreo 27 oficial, dar mult mai multe neoficial. A spus că a rezolvat problema citostaticelor, prin Unifarm, compania statului, care se află sub jurisdicţia Ministerului Sănătăţii. Nu este adevărat, nu a rezolvat problema citostaticelor. A fost doar o donaţie a unei mari companii farmaceutice, donaţie care nu a ajuns decât pentru câţiva pacienţi”, a mai spus Irimia.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS