2.3 C
Craiova
vineri, 27 decembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDoljul, printre judeţele cu cei mai mulţi profesori titulari

Doljul, printre judeţele cu cei mai mulţi profesori titulari

Posturile din învăţământ rămân în continuare atractive pentru absolvenţii de studii superioare din Dolj

În ciuda salariilor mici, judeţul nostru are toate posturile vacante ocupate de profesori titulari. Sunt foarte puţine situaţiile în care cadrele didactice pensionare mai intră la clasă. Remarca a fost făcută chiar de ministrul educaţiei, cercetării, tineretului şi sportului, Ecaterina Andronescu. „Doljul este judeţul cel mai atent la acoperirea cu norme didactice. Este important ca normele vacante din sistemul de învăţământ să le acoperim cu cadre didactice titulare, care dau stabilitate sistemului. Cele mai multe norme în sistem de plată cu ora sunt acoperite de profesorii cu vârste în jur de 60 de ani“, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă.

Pensionarii, solicitaţi foarte rar

Potrivit conducerii Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, profesorii pensionari sunt foarte rar activaţi, pentru că, în general, concurenţa pe posturi este foarte mare. „În ultimă instanţă se apelează la profesorii pensionari, în sistem de plată cu ora. Cazurile de acest gen sunt însă rare şi se întâlnesc, în general, în mediul rural, unde sunt puţine ore şi naveta se face foarte greu. În aceste situaţii, apelăm la profesori ieşiți din sistem care locuiesc în localitatea respectivă sau în apropiere. În rest, pe catedrele rezervate şi mai ales pe cele vacante am avut concurenţă de fiecare dată, chiar dacă au fost în mediul rural sau urban, pentru că suntem un puternic centru universitar care acoperă disciplinele din sistemul preuniversitar“, a precizat inspectorul şcolar general Georgică Bercea.
Pentru anul şcolar 2012- 2013, la concursul de titularizare au fost scoase 63 de posturi vacante. Concurenţa a ajuns şi la 31 de candidaţi pe loc pentru catedrele vacante de matematică la şcolile generale din comunele Pleşoi şi Predeşti. Repartizarea catedrelor se va face în şedinţe publice, care se vor derula la centrele de concurs, pe 13 şi 16 august.

Deficit doar la liceele vocaţionale

La liceele vocaţionale din Craiova, situaţia stă exact invers. Catedrele nu pot fi acoperite de cadre didactice titulare. Cel mai mare deficit se înregistrează în cazul posturilor de muzică instrumentală, existente în special la Liceul de Artă „Marin Sorescu“ din Craiova. „Sunt foarte puţini absolvenţi de studii superioare în domeniul muzicii, chiar şi la nivel naţional. Nu avem de unde să oferim profesori pentru oboi sau ocarină, cum solicită Liceul de Artă. În aceste situaţii, posturile sunt oferite, prin convenţie, angajaţilor de la Filarmonica «Oltenia»“, a precizat inspectorul şcolar general.

Titularii dau stabilitate învăţământului

Raporturile Ministerului Educaţiei arată că deficit de cadre didactice se înregistrează în judeţele Călăraşi, Ialomiţa şi Tulcea, unde posturile vacante sunt ocupate în proporţie de 20% de profesori încadraţi în sistem de plată cu ora. Absolvenţii de studii superioare nu sunt interesaţi de aceste norme. Cazurile sunt tratate ca fiind izolate. „Plata cu ora, în raport cu normele ocupate de titulari, are o pondere mică, per ansamblu, în sistemul de învăţământ. Ceea ce este fără îndoială o bilă albă pentru sistem, pentru că titularii dau stabilitate sistemului“, a spus Andronescu.
Potrivit ministrului, ponderea plăţilor cu ora este diferită de la un judeţ la altul, în funcţie de politica pe care fiecare inspectorat şcolar a avut-o în vedere în modul în care s-au scos posturile la concursul de titularizare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS