16.2 C
Craiova
sâmbătă, 12 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFMI a acceptat plata TVA la încasare şi stimulentele pentru angajatorii ce oferă noi locuri de muncă

FMI a acceptat plata TVA la încasare şi stimulentele pentru angajatorii ce oferă noi locuri de muncă

Plata TVA la încasare a fost acceptată de FMI şi se va aplica de la 1 ianuarie 2013, o altă măsură agreată fiind şi funcţionarea de la 1 octombrie a pachetului de stimulare a angajatorilor să creeze noi locuri de muncă, a declarat sâmbătă seară ministrul de Finanţe Florin Georgescu.
„În plan fiscal, s-au agreat măsuri importante pentru stimularea mediului de afaceri, crearea de locuri de muncă, dezvoltarea inovării tehnologice, respectiv plata TVA la încasare a fost agreată. Aceasta se va aplica efectiv, datorită necesității unor pregătiri metodologice, de la 1 ianuarie 2013. S-a agreat punerea în aplicare de la 1 octombrie a unui pachet de stimulare a creării de noi locuri de muncă. Și, de asemenea, încurajarea, prin deductibilitate fiscală crescută a cheltuielilor de cercetare și dezvotare ale agenților economici”, a declarat Florin Georgescu.
Privatizarea Oltchim şi Transgaz sunt alte măsuri asupra cărora s-a căzut de acord, dar acestea au fost anunţate sâmbătă de Daniel Chiţoiu. „În planul reformelor structurale sectoriale s-au constatat progrese și ne-am angajat, ca efect al îndeplinirii procedurilor necesare, ca până la mijlocul lunii septembrie să se privatizeze cu un investitor strategic Oltchimul, ceea ce va pune în valoare potențialul acestei unități economice și a Arpechim, din apropierea sa. Apoi vom privatiza 15 la sută din capitalul social al Transgaz. Se vor introduce conduceri profesioniste – și acestea de astăzi sunt, dar vor fi bazate pe o selecție competitivă – la nivelul societăților comerciale cu capital de stat. Mai întâi un pachet de zece societăți comerciale și regii autonome vor beneficia la început de management privat profesionist, selectat pe criterii de performanță foarte clare”, a detaliat Florin Georgescu.
„Aceste negocieri, prin finalizarea lor, creează stabilitate financiară, creează predictibilitate și transparență mediului de afaceri, ceea ce atrage mai mulți investitori autohtoni și străini, având această umbrelă a instituțiilor financiare internaționale care certifică rezultatele bune, macrostabilitatea economică-financiară a României”, a conchis vicepremierul Georgescu.
Firmele cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 euro vor plăti TVA către stat la încasarea facturilor, anunţase Victor Ponta pe 16 iulie. Condiţia pentru beneficiarii acestei măsuri este ca derularea decontărilor să se facă numai prin sectorul bancar.
Tot pe 16 iulie, Guvernul informase că ia în calcul „eliminarea contribuțiilor de asigurări sociale la fondul de sănătate, pensii și șomaj pentru toți întreprinzătorii care angajează persoane aflate în șomaj și care au vârsta de sub 25 de ani sau de peste 55 de ani”, a declarat Victor Ponta. El a precizat că „eliminarea contribuțiilor va funcționa pe termen de un an, cu condiția menținerii ca angajat pentru încă un an suplimentar de către firme”.
De asemenea, la începutul lui august, Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat de 100 de milioane de euro pentru firmele IT care creează peste 200 de locuri de muncă noi.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS