• O parte din librarii au ramas inchise pentru inventar si schimbarea preturilor • Si pretul manualelor scolare va cunoaste o crestere importanta
Publicata deja in Monitorul Oficial in cadrul Codului Fiscal Unic, prevederea ca din 2004 editorii sa plateasca o taxa pe valoare adaugata de noua la suta pentru carte a generat multe probleme in librariile severinene. Librarii au auzit ca este vorba de o noua lege in domeniu, dar stiu ca deocamdata ii lipsesc normele de aplicare. De aceea, ca sa scape de probleme, au solicitat unor edituri sa-si retraga marfa din librarii si sa-i schimbe pretul conform noilor standarde. In asemenea conditii, vinzarea de carte este paralizata.
„Am inteles ca la preturile vechi se va adauga TVA si se va rotunji cu 500 de lei. Posibilitatile de achizitionare a unei carti vor fi insa mult mai reduse. In ultima perioada, foarte multi dintre cei care vor sa citeasca o carte se indreapta spre cele scumpe, bine legate. Acum, vor reveni la carti mai ieftine, cu hirtie mai proasta“, a spus Dana Tabarana, librar, din Drobeta Turnu Severin.
„Cind vor fi bani, vom cumpara si carti“
Multi dintre severinenii care au dorit, in prima saptamina a anului, sa intre intr-o librarie au vazut ca majoritatea sint in inventar, ceea ce va duce la o scadere drastica a cotei vinzarilor. Pe de alta parte, cititul va deveni un lux din cauza pretului cartii. „Sint cam scumpe, 300.000 de lei bucata. La un salariu de trei milioane de lei, e mult prea mult. Cind vor fi bani, vom cumpara si carti. Se gasesc si la anticariat, dar avem nevoie si de carti de la edituri scumpe“, a spus Grigore Toader, cititor, din Drobeta Turnu Severin.
Editurile incearca sa nu scumpeasca foarte mult cartea
Potrivit librarilor severineni, introducerea taxei pe valoare adaugata la carti va determina o explozie a preturilor. „Sint foarte multe edituri care tiparesc bibliografia scolara la preturi mici. Nu sint de calitate acele manuale, dar pentru ca ajung pina la 30.000 de lei sint cumparate. Romanul nu-si va mai permite sa-si cumpere o carte, ca pina acum, iar asta nu e prea bine“, a spus Mariana Cilibia, librar. „Cei care au crezut ca, o data incheiate anul trecut contracte intre edituri si autorii manualelor scolare si ai cartilor de specialitate, acestea nu vor fi modificate, s-au inselat. Pretul la manuale se va majora anul viitor. Cine a crezut ca la licitatie, cind a fost un pret pe manual, acesta va ramine la fel patru ani s-a inselat. Editurile incearca sa nu scumpeasca foarte mult cartea. Conducerea unei edituri a zis ca suporta TVA din pretul existent, dar s-a razgindit cind a vazut ca este singura dispusa sa ia aceasta masura“, a mai spus Dana Tabarana.
Pretextul de impunere a masurii de aplicare a TVA de noua la suta la carte este unul singur: alinierea la Uniunea Europeana.