Pe strada Tabaci, într-un loc retras pe laterala Spitalului de Urgență Craiova, 282 de persoane îşi duc bătrâneţea la Căminul pentru persoane vârstnice. 35 dintre acestea îşi serbează ziua numelui de Sfânta Maria. Nu pot fi acasă printre cei dragi, ca altă dată, pentru că fie sunt foarte bolnavi şi primesc doar vizite, fie nu mai au pe nimeni. Adormirea Maicii Domnului este o sărbătoare importantă pentru creştini, prin urmare conducerea instituţiei le-a pregătit încă de ieri o surpriză: un spectacol de muzică populară. Pentru două ore şi jumătate, cei care au dat curs invitaţiei au uitat de orice durere fizică sau sufletească şi s-au bucurat de ritmurile săltăreţe ale muzicii populare, care, pe cei aflaţi „în putere“, i-au ridicat la joc. „În tinereţe, mi-au plăcut mult dansul, jocul şi cântecele. Nu mă pot lăsa deloc, nici la vârsta asta. Cum am auzit muzica, nu m-am putut abţine şi am făcut o horă. E mare bucurie că mai avem şi astfel de momente. Ne aduc un strop de fericire în viaţa asta destul de amară“, a mărturisit Gheorghe Păunescu, de 78 de ani. Nu i-a fost deloc uşor până la această vârstă. Rănile trecutului sunt destul de adânci. A avut şase copii şi toţi au murit. Căminul este locul unde primeşte asistenţa medicală şi hrana de care are nevoie. Mâncarea nu mai are gustul de altă dată, când o împărţea cu dragoste cu cei din casă, dar îl ajută să-şi ducă liniştit zilele.
Singurătatea îi face să uite de ziua lor
La fel ca Gheorghe Păunescu sunt şi alţi bătrâni, care pe lângă singurătate se luptă cu mai multe greutăţi. Constantin Simionescu are tot 78 de ani, dar este şi infirm. Este ţintuit într-un cărucior cu rotile şi nu mai poate face mare lucru. A făcut sport de performanţă, când era tânăr, iar acum are nevoie de ajutor ca să se poată deplasa. Spectacolul de Sfânta Maria i-a adus un uşor zâmbet, dar şi un gând bun pentru unul din vecinii săi de garsonieră. „Am un singur vecin care îşi serbează ziua şi o să-l caut să văd dacă se simte bine şi să-i spun «La Mulţi Ani!»“, a spus bătrânul. Zilele onomastice sunt printre puţinele momente în care îşi mai amintesc că sunt sărbătoriţi. Pe cele de naştere le mai uită. „Mi s-a întâmplat să am în mână dosarul unuia dintre beneficiarii căminului şi să observ că este născut chiar în ziua respectivă. Am fost să-i urez «La Mulţi Ani!» şi, foarte uimit, m-a întrebat cu ce ocazie îi fac această urare. Uitase că este ziua lui. Atunci am luat decizia să-i fac să se bucure de sărbătorile lor şi voi încerca să le organizez festivităţi şi pentru zilele de naştere. Vom pune pe holuri tablouri cu ziua de naştere a fiecăruia şi, în limita posibilităţilor, le vom face şi mici cadouri“, a declarat Valentin Giurcă, directorul Căminului pentru persoane vârstnice.
Cadouri pentru sărbătoriţi
Pe lângă spectacol, sărbătoriţii au primit şi mici cadouri, care au constat în dulciuri şi câteva produse cosmetice. Alături le-au fost şi studenţii medicinişti, care au ţinut să le dea cărţi de beletristică. Organizaţia Studenţilor de la Facultatea de Mecanică din Craiova a donat pentru biblioteca căminului 300 de volume. „Este prima dată când reuşim să ajungem la un cămin de bătrâni. Noi organizăm proiecte cu acţiuni caritabile, dar niciodată nu am reuşit să ajungem la un cămin de bătrâni. Am fost numai la case de copii orfani, dar sperăm ca pe viitor să ne putem întoarce aici să le aducem un zâmbet şi celor mai în vârstă“, a spus Marius Simion, preşedintele organizaţiei studenţeşti. Pe lângă aceste cadouri, bătrânii au astăzi pregătită şi o masă festivă.