-3.3 C
Craiova
sâmbătă, 18 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăOpiniiAspecte din revoluția borfașilor

Aspecte din revoluția borfașilor

Deplasarea Monei Pivniceru, susținută de PNL la funcția de ministru al justiției, în mașina deținutului Adrian Năstase pentru o discuție cu Mariana Alexandrescu, fosta consilieră juridică a celui aflat azi la Jilava, este încă un eveniment care-i pune pe liberali într-o lumină tot mai proastă în relația cu justiția. Aflăm, în paralel, că alți liberali au intrat pe mâna procurorilor DNA, suspectați de infracțiuni comise la referendum. Fostul ministru al apărării, Theodor Athanasiu, și Samson Dobrițoiu, fiul ministrului actual al apărării, Corneliu Dobrițoiu, sunt urmăriți penal de procurorii DNA Cluj deoarece ar fi plătit interlopi să mobilizeze cetățenii la vot.
Așadar, Mona Pivniceru se plimba prin București cu limuzina unui pușcăriaș și mai vrea să ajungă ministrul justiției? Dacă va ajunge ministru la justiție, va avea în subordine administrația penitenciarelor, care-l are pe Năstase în custodie la Jilava. Și atunci, ce cauți în mașina deținutului și mergi fix la blocul în care locuiește, tot întâmplător, consilierul lui Năstase pe probleme juridice? Mona Pivniceru are și calitatea de judecător la Înalta Curte, unde Adrian Năstase are încă două dosare pe rol. Avem cazurile Bârsan, Costiniu, judecători la Înalta Curte acuzați că au intervenit în dosare. Avem, deci, motive să suspectăm un posibil aranjament? Neclar de ce Pivniceru s-a expus în halul ăsta, de ce nu i-a mai păsat de nimic și s-a aruncat în mașina deținutului Năstase pentru a se întâlni cu consilierul său pe probleme juridice? Ce i s-a promis? O nominalizare pe nouă ani la Curtea Constituțională? Anul viitor expiră trei mandate acolo. Altceva? Ce?
Fiul lui Dobrițoiu a primit citația pe 15 august. În cursul aceleiaşi zile, tatăl său, ministrul apărării, Corneliu Dobrițoiu, s-a deplasat la Palatul Cotroceni, unde a discutat cu Crin Antonescu. În cursul serii, Antonescu s-a lansat în acuzații grave împotriva procurorilor, comparând anchetele acestora cu cele din timpul anilor ‘50, de pe vremea colectivizărilor. Prin urmare: murea președintele interimar de grija cetățenilor anchetați sau a intimidat justiția în tentativa de a-și apăra colegii de partid, suspectați de participare la furtul masiv de la referendum care se vede de la Washington?
Ajunși în acest punct, nu putem să nu ne amintim ce-i spune un anume Vlad fostului ministru al administrației, Victor Paul Dobre, așa cum rezultă din interceptările realizate de procurori în dosarul în referendum: „(…) dacă nu cumva e bine să fugim din acest grup infracțional organizat! Pe bune!“. Procurorii au cerut parlamentului aviz pentru a putea începe urmărirea penală în cazul fostului ministru, însă USL a anunțat că va obstrucționa votul, considerând că ancheta este politică. Spectrul acestui „grup infracțional organizat“ l-a speriat până și pe Ioan Rus, fostul ministru de interne, care a demisionat pe motiv că „nu dorește să-și petreacă bătrânețile la pușcărie“, constatând ulterior că „eram oricum pe o stradă cu sens unic care ducea la Parchet“.
Parchetul General și procurorii DNA sunt, mai nou, marea obsesie a liberalilor. Un set de stenograme dintr-o ședință PNL datată vineri, 3 august, arată încă o dată că preocuparea majoră a liderilor liberali este schimbarea procurorului general, Laura Codruța Kovesi, de la Parchetul General, și a lui Daniel Morar, de la DNA. Cei mai interesați de schimbarea lui Kovesi și Morar se arată Varujan Vosganian și Sorin Roșca Stănescu (trimis în judecată de Parchetul General în dosarul Rompetrol, Tribunalul București a amânat o decizie pentru 20 august).
Și Relu Fenechiu, al cărui dosar de corupție a fost trimis de DNA în instanță la 28 iunie, s-a arătat enervat de prelungirea mandatului lui Daniel Morar.
Din păcate, opinia publică uită prea repede cine trăgea sfori să ajungă șefi la Parchete cu sprijinul liberalilor. La începutul lunii iulie, DNA a anunțat începerea urmăririi penale împotriva procurorilor Marcel Sâmpetru și George Bălan pentru trafic de influență. În această afacere judiciară găsim tot un liberal implicat, pe șeful CJ Ilfov, Marian Petrache, care discuta cu cei doi posibila împărțire a funcțiilor. Politicianul liberal îi explica simplu unui procuror că, dacă nu au control pe curent (informații) motorul (DNA, Parchet) nu merge. Concluzia liberalului era că trebuie să pună mâna pe amândouă.
Toate aceste zbateri, mai ales ultimele evenimente, care fie lovesc în plin PNL (anchetarea lui Athanasiu&Dobrițoiu Jr.), fie le strică planurile (cazul Pivniceru fotografiată în mașina deținutului Năstase), vor determina o acțiune în forță împotriva procurorilor. E posibil ca Victor Ponta, la presiunile lui Crin Antonescu și Dan Voiculescu, să forțeze înlocuirea de la Parchetul General a Laurei Codruța Kovesi, toate acestea în numele poporului anchetat, nicidecum în numele revoluției borfașilor. Puciul penalilor a intrat în faza delirului anarhic total. Ion Iliescu și CTP și-au dat mâna, în sfârșit, în lupta cetățenească împotriva „haitelor de procurori“, autoritatea justiției fiind astfel subminată grav tocmai de către cei care denunțau până mai ieri „disoluția autorității statului“.
Or, ce disoluție a autorității statului mai gravă se poate imagina decât cea sugerată de această scenă în care, atenție mare, un cetățean implora un ministru din guvernul unei țări „să fugim din acest grup infracțional organizat“? În revoluția borfașilor, miniștrii sunt chemați să fugă de infractori, iar cetățenii cu probleme penale sunt apărați de guvern împotriva procurorilor.

Hotnews.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS