25.1 C
Craiova
marți, 8 octombrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFMI: Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea trebuie privatizat sau lichidat în termen de o lună

FMI: Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea trebuie privatizat sau lichidat în termen de o lună

 

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a dat un ultimatum autorităţilor române să privatizeze sau să lichideze combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea până pe 15 septembrie, informează economica.net citând surse guvernamentale. Potrivit acestora, în caz contrar există riscul suspendării acordului FMI, cu efecte dezastruoase pentru economia României. „Au aşteptat cinci ani după noi să facem ceva cu Oltchim. Nu ne impun metoda, cer doar ca în 15 septembrie să fie privatizat sau să se ia decizia lichidării sale. Dacă asta nu se va întâmpla, pe 21 nu intră în şedinţa de evaluare a acordului cu România”, au precizat sursele citate. Dacă se va ajunge la aşa ceva imaginea României va avea foarte mult de suferit, iar ratingul de ţară ar putea scădea, fapt ce are afecta dobânzile asociate împrumuturilor.

Programul de privatizare al Oltchim prevede ca, în 11 septembrie, Adunarea Generală a Acţionarilor să decidă conversia crenţelor pe care statul le deţine la companie în acţiuni. La data de 13 septembrie cumpărătorii interesaţi ar trebui să depună ofertele şi documentele de participare iar în 14 septembrie se va publica lista ofertanţilor acceptaţi, se vor deschide plicurile şi se va organiza licitaţia pentru desemnarea adjudecatarului. O lună mai târziu se va semna şi contractul de privatizare.

Creanţa AVAS la Oltchim este de 1,12 miliarde de lei care, în cazul efectuării conversiei, se va adăuga capitalului deja existent de 34,4 milioane de lei. Dacă acţionarii minoritari nu vor subscrie la majorarea de capital cu acţiunile rezultate din conversie, statul ar putea ajunge să aibă aproape 99% din acţiunile OLT. Statul deţine 54% din Oltchim, PCC SE şi Nachbar Services deţin împreună 32%, restul fiind împărţit între mii acţionari.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS