14.5 C
Craiova
marți, 8 octombrie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMigrene... surprinzătoare

Migrene… surprinzătoare

Cine nu s-a confruntat măcar o dată cu o durere de cap? Mai puternice sau mai slabe, mai rare sau mai dese, durerile de cap ne pot întoarce pe dos, relatează sfatulparintilor.ro.

Indiferent dacă sunt sau nu frecvente, migrenele pot reuşi să ne strice buna dispoziţia. Deşi remediile de pe piaţă sunt multe şi eficace, cel mai bine este să le aflaţi cauzele şi să le eliminaţi. În plus, trebuie să ne obişnuim cu ideea că există mulţi factori neobişnuiţi care provoacă neplăcutele dureri de cap cu care ne confruntăm mulţi dintre noi.
Schimbările de temperatură influenţează foarte mult migrenele. Dacă este însorit sau caniculă, vă poate durea capul. După cum şi atunci când plouă sau se schimbă presiunea atmosferică se pot instala durerile de cap. Deşi nu putem schimba vremea, putem lua totuşi unele măsuri pe caniculă (ochelari de soare, hidratare, evitarea soarelui puternic), reducând semnificativ riscul de a ne durea capul.
De asemenea, mirosurile puternice, chiar şi cele plăcute, pot da dureri de cap multor oameni. Se pare că sunt stimulaţi centrii nervoşi care declanşează durerea. Fie că vorbim de mirosul florilor, de parfum sau vopsea, izul acestora sensibilizează creierul şi apar durerile de cap. Nu în ultimul rând, exerciţiile fizice extenuante, chiar şi sexul uneori pot cauza dureri de cap. De obicei, aceste dureri apar la persoanele care suferă de migrene.

Factori neobişnuiţi

De asemenea, trebuie să ţinem cont de faptul că şi postura poate duce la apariţia durerilor de cap. Dacă nu staţi corect, puneţi presiune pe muşchii gâtului, iar de aici şi până la o sâcâitoare durere de cap nu mai este decât un singur pas. Fiţi atent la birou dacă nu cumva staţi cocoşat, dacă scaunul dumneavoastră oferă sprijin corespunzător spatelui, dacă monitorul este prea sus sau prea jos sau dacă obişnuiţi să ţineţi telefonul între ureche şi umăr.
Oricât ar părea de ciudat, brânza, în special cea veche (brânza cu mucegai, cheddar, parmezanul etc.), poate duce la dureri de cap. Vinovată se face o substanţă chimică, tiramina. Cu cât alimentele sunt mai vechi, cu atât mai multă tiramină conţin.
Aceeaşi tiramină este vinovată şi în cazul vinului. În plus, alcoolul stimulează circulaţia sângelui, ceea ce poate intensifica durerile de cap prin mărirea fluxului sangvuin care traversează creierul. Dacă aţi observat că vinul roşu este vinovatul, iar la unele ocazii speciale n-aţi vrea să-l „rataţi“, puteţi cere sfatul medicului cu privire la unele medicamente care v-ar putea ajuta.
De asemenea, carnea procesată, în special mezelurile, pot cauza dureri de cap. Acestea conţin tiramină, aditivi, nitriţi care declanşează dureri de cap în cazul anumitor persoane.

Pericole ascunse

Durerile de cap cauzate de foame nu sunt deloc de neglijat. Nivelul zahărului din sânge scade şi duce la apariţia durerilor de cap. Atenţie, nu vă lăsaţi păcălit şi nu consumaţi batoane de ciocolată sau „ceva dulce“! Chiar dacă nivelul de zahăr din organism va creşte simţitor, va scădea brusc şi mai mult decât înainte.
De asemenea, fumatul poate cauza dureri de cap şi fumătorilor şi celor care fumează pasiv. Nicotina îngustează vasele de sânge şi duce la apariţia durerilor de cap. În acelaşi timp, atât de populara cafea este un factor declanşator al durerilor de cap. Cu toate acestea, în cantităţi moderate, ajută la reducerea durerilor de cap şi chiar este folosită în unele medicamente care tratează durerile. Dacă obişnuiţi să beţi multă cafea şi renunţaţi brusc la ea, este foarte posibil să vă doară capul. În cazul în care vreţi să diminuaţi cantitatea de cafea consumată zilnic, ar fi bine să o faceţi treptat.
În cazul doamnelor, un pericol serios îl reprezintă şi accesoriile pentru păr. Aşadar, dacă obişnuiţi să vă purtaţi părul într-o coadă de cal foarte strânsă sau purtaţi bentiţe, pălării, şepci foarte strânse pe cap, este foarte posibil ca din cauza lor să vă doară capul. Nu în ultimul rând, orice persoană care reuşeşte să vă ridice nivelul de stres vă face vulnerabil în faţa durerilor de cap şi a migrenelor. Nu se ştie exact care este mecanismul de declanşare a durerilor de cap, însă e clar că o sensibilitate sporită a neuronilor apasă în creier butonul pentru durere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS